Livaja i Petković

 ANTE CIZMIC/CROPIX
ZADNJI MUNDOCAST

VIDEO: ‘Messi je veći od Maradone! Hrvati? Gvardiol broj 1, ali žao mi je Livaje i Petkovića...!‘

Lončarević ističe i Perišića: Odradio je strašan posao na toj strani jer Sosa nije bio pravi...
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 18. prosinac 2022. 19:43

Gotovo je Svjetsko prvenstvo u Kataru. Nakon 2:2 u 90 minuta i 3:3 u 120, došlo je do izvođenja jedanaesteraca u kojima su bolji bili Argentinci te tako po treći put postali svjetski prvaci.

Mundocast, podcast posvećenom Mundijalu, stigao je do posljednjeg izdanja, a u njemu nam je u gostima bio nogometni trener Ilija Lončarević koji je analizirao spektakularno finale.

- Argentinci su ipak bili nešto bolji, dominirali su dobar dio utakmice. Francuzi su bili neprepoznatljivi, nije mi jasno zbog čega, tek nakon što su zabili prvi gol vratili su se u život. To je ipak bilo premalo, Argentina je zasluženo dobila. I Deschamps i Dalić su na isti način vodili svoje momčadi protiv Argentine. Način igre Francuza jako je problematičan ako nisu na 110 posto, jer ako nisu, nastaju pukotine u obrani. Francuski izbornik morao je nešto mijenjati u pripremi taktike prije utakmice...

image

Leo Messi

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

- Drago mi je da je Argentina prvak jer to znači da smo mi izgubili od prvaka svijeta. Nije bio prvi penal za Argentinu, ali bez obzira na to, Argentinci su potpuno dominirali. Pa Deschamps je dvojicu igrača mijenjao oko 40. minute, to znači da su Francuzi bili potpuno mrtvi. Drago mi je da i Messi postao prvak svijeta, zaslužio je, posebno zbog načina na koji je odigrao cijeli turnir. Svaka mu čast, otkad ja pratim nogomet, a to je negdje od 1982., Messi je najveći, sada je postao veći i od Maradone, tvrdi glavni urednik SN Robert Šola.

- Suđenje? Ne razumijem čemu služi VAR, nisu se javljali nakon današnjeg penala za Argentinu, ali još mi je manje jasno zašto je VAR šutio nakon onog starta na Gvardiolu, čudi se Lončarević. - Pa barem da pozovu suca, neka pogleda situaciju još jednom, neka se sam uvjeri...

Vatreni su se s još jednog SP-a vratili s odličjem. Kako učinak naših igrača vidi Ilija?

- Po meni, naš najbolji igrač u Kataru bio je onaj najmlađi. Dakle, Gvardiol. Njemu odmah uz bok Modrić, sve je odigrao kapetanski. Ali, Gvardiol je najbolji mladi stoper na svijetu i to ne samo mladi. Općenito gledajući, svi igrači su u pogledu angažmana dali apsolutni maksimum, čak i u utakmicama u kojima nismo izgledali dojmljivo igrači su podnijeli golem teret da bi došli do pravog rezultata. Najveći teret iznijeli su obrana i veza. Posebno bih istaknuo Perišića, koji je praktički sve sam radio na lijevoj strani, jer od Sose sam očekivao puno više. Imali smo taj problem u završnici jer naši vezni igrači se ne priključuju samoj završnici. Luka tek ponekad, Brozović ne smije, a Kovačiću je to najveća mana, iako je bez toga jedan od najboljih veznjaka svijeta. No, on bez lopte ne postoji...

image

Ilija Lončarević, Emir Fulurija i Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

- Lovrenu sve pohvale, Juranović je bio najugodnije iznenađenje. Napadači? Kramarić je igrao najviše, baš pravi je bio jedini protiv Kanade, dijelom i zbog slabosti Kanađana. Petković? Ne može imati tako spore reakcije kad prima loptu. Taj način možda još može ponekad proći u HNL-u, ali na ovakvoj razini ne. Livaja? Ili je nedovoljno spreman ili premalo radi na terenu, premalo se nudi. Imao je odličnu akciju i asist u zadnjem meču za Oršića, ali to mora raditi puno češće. Pozitivan dojam na mene su ostavili Vlašić i Oršić, obojica su trebala možda dobiti i veću minutažu. Pašalić? Nekako mi je bio nevidljiv, iako mu nije bilo lako. Majer nešto vidljiviji, ali odveć nestrpljiv, htio je previše u malo minuta što je dobio, ali pozitivna ocjena.

- Barišić je odigrao jednu utakmicu, premalo je dao prema naprijed. Stanišić i Šutalo su u toj utakmici koju su igrali bili dobri. Budimir je po meni dobio premalo vremena, žao mi je da nije više igrao. Livaković je posebna priča, mi svima samo tražimo mane, ali bio je sjajan. I za kraj Brozović. Oporavio se u zadnji tren, bojao se nove ozljede, a prave zamjene za njega nemamo. Unatoč tome, svoj posao obavio je besprijekorno, detaljno je secirao svakog našeg igrača Lončarević.

- Gvardiol, pa Modrić, Perišić i Livaković. iznio je svoje mišljenje Šola. - Perišiću kapa do poda, bez problema se žrtvovao za ekipu i igrao čak i lijevog beka. Najviše je napredovao Juranović, on će karijeru nastaviti u nekom dobrom klubu iz Liga petice. Žao mi je zbog Livaje i Petkovića, oni imaju talent da budu TOP svjetska razina, ali nisu postali igrači takvog nivoa. Moraju se prilagoditi zahtjevima modernog nogometa. Mogu i moraju biti bolji, tvrdi Šola.

Dalić?

- Iznimno visoka ocjena, kaže Šola. - Čak i Francuzi, koji imaju puno širi izbor super kalitetnih igrača, uvijek se oslanjaju na nekoliko ključnih pojedinaca. Mi imamo puno uži izbor, zato Dalić nije pretjerano rotirao i to je dobro. A i jako dobro je upravljao grupom ovih naših igrača.

- Izbornik i klupski trener, to su dva različita posla. Kada čovjek dvaput napravi ovo što je napravio on, nemaš što dodati ni oduzeti. Možeš samo čestitati, zaključio je Lončarević.

Linker
20. svibanj 2024 02:25