NICOLAS TUCAT Afp
EKSPRESNI OPROŠTAJ

VIDEO: Najveća senzacija SP-a - Danska ispala, Tunis srušio Francusku uz dramu u zadnjim sekundama!

U pravom trileru razriješena je situacija u skupini D, Danska i Tunis ispali su sa Svjetskog prvenstva
Piše: Sportske novosti/HinaObjavljeno: 30. studeni 2022. 17:57

AUSTRALIJA - DANSKA 1:0 (60‘ Leckie)

AUSTRALIJA (4-4-2): Ryan - Degenek, Souttar, Rowles, Behich ? - Leckie (od 89. Hrustić), Irvine, Mooy, Goodwin (od 46. Baccus) - Duke (od 82. MacLaren), McGree (od 74. Wright)

DANSKA (4-2-3-1): Schmeichel - Kristensen (od 46. Bah), Andersen, Christensen, Maehle (od 70. Corneliu) - Höjbjerg, Jensen (od 59. Damsgaard) - Olsen (od 69. Skov ?), Eriksen, Lindstrom - Braithwaite (od 59. Dolberg)


Uz nogometaše Francuske, koji su osminu finala svjetskog prvenstva izborili već nakon drugog kola, iz skupine D se među 16 najboljih reprezentacija plasirala i Australija.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE

U izravnom dvoboju za osminu finala, u Al Wakrahu, Australija je s minimalnih 1-0 svladala Dansku. Nakon što je na početku ogleda odbila sve danske napade Australija je od drugog poluvremena bila sve bolja, a pogodak odluke dao je Mathew Leckie u 60. minuti.

image

Mathew Leckie

NICOLAS TUCAT Afp
image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

Od samog početka Danska je potpuno kontrolirala utakmicu te su se vrlo brzo počele nizati opasne situacije pred australskim golmanom Ryanom. U uvodnom dijelu ogleda najbolju je šansu imao Jensen koji je u 11. minuti pucao iskosa, ali je Ryan zaustavio taj udarac.

Pogotovo je opasno Danska prijetila preko Maehlea koji je bio teško uhvatljiv za australsku obranu. Nekoliko minuta nakon udarca Jensena upravo je Maehle zakuhao u australskom šesnaestercu, a nakon što se lopta „šetala“ blizu vratarske linije australska obrana je odagnala problem. Prijetili su potom Lindstroem i Eriksen, no australska mreža je i tada ostala netaknuta.

Nakon pola sata igre polako je splašnjavao pritisak Danske, a Australija, koja se dugo vremena orijentirala isključivo na kontranapade, sve je više uživala na terenu u posjedu čime su do daha došli njihov vratar Ryan i obrana. Čak je u samom finišu prvog dijela Australija imala dva potencijalno opasna napada, no na odmor se ipak otišlo praznih mreža.

U drugom dijelu opet je Danska imala prividnu nadmoć na terenu, ali vrlo teško su Danci dolazili u pravu priliku. U 60. minuti sijevnulo je na drugoj strani terena. Australci su lijepo organizirali kontranapad, a nakon što se riješio Maehlea precizno je u suprotni kut loptu smjestio Mathew Leckie za 1-0 Australije.

Bio je to znak da Danska krene svim silama po izjednačenje te potom i moguću pobjedu koja joj je bila potrebna za osminu finala. No, sve se jednostavnije branila Australija, a ujedno je bila i sve odlučnija zabiti drugi pogodak.

Tek u samoj nadoknadi Danska je više na silu kreirala neke opasne situacije, ali ostala je jako daleko od velikog obrata kojoj je bio potreban.



TUNIS - FRANCUSKA 1:0 (Khazri 58‘)

TUNIS (3-4-2-1): Dahmen - Meriah, Ghandri, Talbi - Kechrida ?, Skhiri, Laidouni, Maaloui - Slimane (od 83. Adi), Romdhane (od 74. Chaaleli) - Khazri (od 60. Jebali)

FRANCUSKA(4-2-3-1): Mandanda - Disasi, Varane (od 63. Saliba), Konate, Camavinga - Tchouameni, Fofana (od 73. Griezmann) - Guendouzi (od 79. Dembele), Veretout (od 63. Rabiot), Coman (od 63. Mbappe) - Muani

Svjetski prvaci su doživjeli zaslužen poraz od Tunisa jer su postavili pričuvnu postavu, a Sjevernoafrikancima ni pobjeda nije dovoljna za prolaz jer su Australci iznenađujuće svladali Dansku. Tunis, momčad koja je zabila jedan gol na prvenstvu, bila je dvije minute u osmini finala, do gola Australca Leckiea, ali im za utjehu ostaje pobjeda protiv omraženih Francuza.

Francuzi su protiv Tunisa, s obzirom da su se već plasirali, postavili pričuvni sastav bez zvijezda Kyliana Mbappéa, Oliviera Girouda i Antoine Griezmanna, te sa čak devet izmjena u odnosu na utakmicu s Danskom. Bio je to sastav svjetskih prvaka koji je prvi, a i zadnji, puta igrao zajedno, a na vratima je bio Steve Mandanda koji je s 37 godina i osam mjeseci postao najstariji Francuz koji je igrao na mundijalu.

image
ANTONIN THUILLIER Afp

Upravo je Mandanda jedan od najzaslužnijih što su Francuzi na odmor otišli s 0-0, crnoputi vratar je u dva navrata zaustavio opasne šuteve Khazrija. Tunisu je u osmoj minuti postigao gol, ali je VAR ustanovio da je Ghandri bio u zaleđu, dok su Francuzi zaprijetili u 25. minuti preko Comana, čiji je udarac otišao tik uz vratnicu.

Ponajbolji tuniski igrač Khazri u 58. minuti je doveo Afrikance u vodstvo nakon solo-prodora kroz francusku obranu, a njegov prizemni udarac desetak metara odsjeo je u samom kutu vrata. Bio je to prvi zgoditak Tunisa na ovom prvenstvu, a Khazri se ozlijedio prilikom postizanja gola i morao je izaći.

Francuski izbornik Deschamps potom u igru uvodi Mbappea, a desetak minuta kasnije i Griezmanna i Dembelea.To je rezultiralo opsadom gola Tunižana, čiji je vratar Dahmen dobro reagirao na opasan šut Dembelea u 82. minuti. Dahmen je u 88. minuti zaustavio i šut Mbappea, a potom je u 98. minuti pogodio Griezmann, ali je njegov gol, nakon prave VAR konfuzije, poništen zbog zaleđa.

U osmini finala Francuska će igrati protiv drugoplasiranog iz skupine C, dok će Australija igrati protiv pobjednika te skupine. Inače, u skupini C je sve otvoreno prije posljednjeg kola koje se igra u srijedu od 20 sati. Za prvu poziciju konkuriraju Poljska, Argentina i Saudijska Arabija, dok Meksiko još može biti drugi.

Standings provided by Sofascore

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ Australija ide dalje na račun pobjede (1:0) nad Dancima, a Tunis ispada iako je savladao aktualnog svjetskog prvaka Francusku. Rezultat od 1:0 bit će im samo utjeha.

98‘ - Girezmann je zabio za 1:1 i nakon dobre 3-4 minute poništen je gol inervencijom VAR-a, koji je pozvao glavnog suca da pregleda situaciju. Dosuđeno je zaleđe.

90+5 - Cornelius prebacuje gol glavom nakon ubačaja Eriksena iz kornera. Danska teško da može dati dva gola u zadnjim sekundama, ali ako zabiju jedan - Australija ispada, a Tunis ide dalje na račun bolje gol-razlike.

90+3‘ - Mbappe je gađao iz slobodnog udarca s 20-ak metara, ali samo u živi zid. Danska nema ideju kako probiti australsku obranu, a mora to učiniti dvaput u posljednjim minutama..

90‘- Još barem osam minuta igrat će se meč Francuske i Tunisa, te šest minuta u susretu Australaca i Danske.

89‘ - Heroj Leckie, strijelac prvog pogotka, izlazi iz igre, a na njegovo mjesto će Hrustić. Kod Francuza, Muani je pokušao s distance, ali lopta odlazi pored vratnice.

88‘ - Konačno opasnost pred vratima Australije. Bach je pokušao na odbijenu loptu, ali ništa od izjednačenja jer lopta odlazi izvan okvira. Na drugoj utakmici, Mbappe je pokušao iz kosa, s podjednakim uspjehom kao Bah.

85‘ - Dembele je pronašao Rabiota u kaznenom prostoru, ali veznjak Juventusa prebacio je vrata.

80‘ - Francuska je malo oživjela ulaskom velikih imena, inače prvotimaca, ali i dalje Tunis drži 1:0. Ipak, ako Australija zadrži vodstvo, pobjeda protiv aktualnih prvaka Tunižanima će biti samo utjeha. S druge strane, Danska ne pokazuje nikakve znakove za preokret, što znači da će uskoro pakirati kofere ne ubace li u višu brzinu.

74‘ - Promjena i u redovima Tunisa. Ben Romdahne izlazi, ulazi Chaaleli.

73‘ - Griezmann ulazi, a Fofana napušta igru (Francuska).

72‘ - Cornelius je srušen u kaznenom prostoru, dobio je lakat u lice. Već je sudac pokazao na bijelu točku, ali pomoćni je zatim podigao zastaviciu. Danski centarfor bio je u zaleđu, stoga ništa od kaznenog udarca.

70‘ - Dvostruka izmjena kod Danaca. Napadač Cornelius zamijenit će braniča Maehlea, a Skov ulazi na mjesto Skova Olsena.

67‘ - Australci žele i drugi gol! Aziz Bechic prilikom prodora na lijevom boku nanizao je trojicu danskih igrača, ali pokušaj dodavanja prema petercu nije prošao dobro kao dribling.

63‘ - Reagirao je Deschamps. U redove Francuske ulaze Saliba, Mbappe i Rabiot, a na klupu će Varane, Coman i Veretout.

60‘ GOOOOOOOOOOOOL! AUSTRALIJA VODI POGOTKOM LECKIEJA. Kontra napad u tri poteza gurnuo je Leckieja u prvi plan. U nekoliko poteza Leckie je izbacio Maehlea i šutirao, pritom kje braniču Danske u pokušaju bloka lopta prošla kroz noge s odredištem u mreži Scmeichela. U ovom trenutku Australija ima prolaz, pogotak Tunisa ne znači ništa! Naravno, Francuska ide dalje, što smo utvrdili i prije ovih ogleda. POGODAK AUSTRALIJE POGLEDAJTE OVDJE. U međuvremenu, Khazri je napustio igru (Tunis) jer se ozlijedio prilikom postignutog pogotka, na njegovo će mjesto Jebali.

image

Trenutak u kojem je Leckie zabio za 1:0 protiv Danske.

NATALIA KOLESNIKOVA Afp

59‘ - Dolberg će zamijeiti Braithwaitea, a Damsgaard ide na mjesto Jensena (Danska)

58‘ - GOOOOOOOOOOOOOL! KHAZRI ZABIJA ZA 1:0 TUNISA. Kapetan Khazri odvažno je krenuo prema kaznenom prostoru Tricolora, prevario Varanea i zapucao pored nemoćnog Mandanda. POGODAK TUNISA POGLEDAJTE OVDJE.

52‘ - Laidouni je imao solidnu priliku za Tunižane. Utrčao je u kazneni prostor, prevario svog čuvara Fofanu, ali potom iz kosa silovito gađao preko vrata. Na drugoj lokaciji, gdje igraju Australija i Danska, nismo vidjeli konkretnu priliku još od početka drugog dijela. Ostane li ovako, bit će ovo veliki dan za Australce, ipak je većina Dansku vidjela u osmini finala odmah nakon ždrijeba..

image

Fofana i Laidouni u duelu

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

51‘ - Rezervni igrači Francuske, poslani večeras na teren, ne dokazuju se baš Didieru Deschampsu.. Osim rezultata i odnosa snage, dokazuje to i još jedan propali kontra-napad, uništen djelomice "zaslugom" bezidejnog Komana, ali i ostalim suigračima koji se nisu potrudili ispratiti ga.

47‘ - Khazri pada u kaznenom prostoru Francuske nakon čega ostaje ležati Tchouameni, koji je ustvari i uklizao. Kako bilo, kaznenog udarca nema, Tunis će nastaviti tražiti prvi pogodak iz igre. Na Al Janoubu je Australija raspoloženo ušla u drugu dionicu.

46‘ - Počinje drugo poluvrijeme konačnih ogleda D skupina. Kristensen je zamijenio Baha (Danska), Baccus ide na mjesto Goodwina (Australija), dok na drugom susretu nema promjene u sastavima.

POLUVRIJEME Mreže miruju u skupini D, sve ostaje isto nakon prvih 45 minuta. U ovom trenutku već osigurani Francuzi putuju među 16 najboljih, a s njima će, ostane li ovako, slaviti i Australci.

45‘ - Na oba susreta igrat će se dvije minute sučeve nadoknad.

41‘ - Duke je pucao iz daljine, ali Schmeichel brani bez poteškoća. Danska je pokušala odgovoriti preko Lindstroma, ali njegovo dodavanje u peterac završava u rukama Ryana. U isto vrijeme Tunis je mogao imati sjajnu šansu. Khazri je utrčao u kazneni prostor i poslao loptu po zemlji na drugu stranu, ali nitko od suigrača nije stigao reagirati. Pitanje je što bi bilo i da jest, jer djelovalo je da se Khazri nalazi u zaleđu.

39‘ - Australija je uhvatila ritam i ‘stala na noge‘. I dalje su bez konretnog udarca, ali više nisu skućeni unutar svog kaznenog prostora i više igraju na središnjem dijelu terena te na protivničkoj polovici, što će Danci pokušati iskoristiti putem kontra-napada.

34‘ - Pao je tempo na Al Janoubu, dok na drjglj utamici, između Francuske i Tunisa, opasnost seli s jedne na drgu stranu bez prestanka, a konkretniji je - Tunis. Zanimljivo, stoper Ghandri često se pojavljuje na poziciji centarfora, izgleda da Tunižani računaju na njegovu snalažljivost prilikom ubačaja. Pokuali su jednom preko Khazrija s distance, ali brani iskusni Mandanda.

image

Kylian Mbappé dobro je raspoložen na klupi za rezerve

JEWEL SAMAD Afp

29‘ - Kako opasno živi Australija! Brza akcija Danaca započela je ponovo po lijevom boku, Eriksen je pronašao Lindstroma koji brzopotezno ubacuje pred protivnička vrata po zemlji, no iz gužve su sretniji izašli Australci. Uslijedio je šut Eriksena izvana, ali nedostajalo je nekoliko centimetara preciznosti..

26‘ - Nova velika prilika za Dansku! Dupli pas Jensena i Skov Olsena rezultirao je sjajnom šansom potonjeg pred vratima Ryana, ali preslabo je Skov Olsen opucao da bi matirao vratara Kopenhagena, također inekadašnjeg golmana Arsenala. Djeluje kao da gol Danaca ‘visi u zraku. Na Education Cityju je Koman imao dobru šansu na dodavanje Fofane, ali iz blizine je naciljao izvan okvira gola.

19‘ - Još jedna dobra šansa za Dance! Raspoloženi Maehle opet je probio po slijeva, ušao u kazneni prostor i pasom po zemlji tražio suigrače u petercu. No, Ryan je još jednom spretno i pomalo sretno reagirao. Lopta mu se od ruke odbila u desnu nogu, kojom u konačnici i otklonio opasnost. Bekovi danske reprezentacije - Maehle i Kristensen, rade mnogo problema australskim defaznivcima.

image

Aaron Mooy i Joakim Maehle

NATALIA KOLESNIKOVA Afp

15‘ - Iako je prva šansa pripala Australcima, Danska mnogo bolje izgleda u prvih 15 minuta. Zavladali su posjedom i nerijetko ulaze u opasnu zonu svojih protivnika, ali za sad je jedini konkretan udarac spretno obranio Ryan. Za to vrijeme, Tunižani iznenađujuće dobro pariraju Francuzima, ali nismo vidjeli nijedan upućen udarac prema vratima..

11‘ - Velika prijetnja Danaca! U tri poteza Danci su stigli pred gol Australaca! Jensen je šutirao iz kosa s 10-ak metara, ali Ryan je sjajno obranio i poslao loptu u korner.

8‘ - PONIŠTEN GOL TUNIŽANIMA! Ghandri je zatresao mrežu protiv francuskih "rezervista", ali izgleda da je stoper Tunisa bio u zaleđu prilikom lopte poslane iz slobodnog udarca. PONIŠTEN GOL POGLEDAJTE OVDJE.

image

Trenutak u kojem Ghandri zabija (poništen) gol pored Varanea

ANTONIN THUILLIER Afp

7‘ - Brzo Danci odgovaraju prijetnjom! Maehle se probio po lijevoj strani, ali njegov ubačaj završava u rukama vratara Ryana. Podsjetimo, Australiji je remi dovoljan za prolaz ako Tunis ne savlada Francuze s visokom gol-razlikom, dakle Danci moraju igrati na pobjedu..

4‘ - Prva šansa za Australiju! McGree pokušao je iznenaditi danskog vratara udarcem s 20-ak metara, ali pogađa u blok.. Potom su Danci krenuli u napad, spriječio ih je Bechich prekršajem i već zaradio žuti karton..

1‘ - Počinju odlučujući ogledi skupine D.

Linker
26. travanj 2024 10:09