JEWEL SAMAD Afp
VELIKA POBJEDA

VIDEO: Nizozemci izbjegli novu dramu i prvi izborili četvrtfinale! Amerikancima prijetio debakl

Nizozemci su s 3:1 slavili protiv SAD-a i sada čekaju boljeg iz utakmice Argentine i Australije
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 03. prosinac 2022. 18:00

NIZOZEMSKA - SAD 3:1 (Depay 10‘, Blind 45‘+1‘, Dumfries 81‘/Wright 76‘)

NIZOZEMSKA (4-3-1-2): Noppert - Timber, van Dijk, Ake (od 90.+3. de Ligt) - Dumfries ⚽, De Roon (od 46. Bergwijn), De Jong ?, Blind ⚽ - Klaassen (od 46. Koopmeiners ?) - Gakpo (od 90.+3. Weghorst), Depay ⚽ (od 82. Simons)

SAD (4-3-3): Turner - Dest (od 75. Yedlin), Zimmerman, Ream, Robinson (od 90.+2. Morris) - Musah, Adams, McKennie (od 67. Wright ⚽) - Weah (od 67. Aaronson), Ferreira (od 46. Reyna), Pulisic

DOHA - stadion Khalifa International. Gledatelja: 44,846. Sudac: Wilton Pereira Sampaio (Brazil).


Nogometaši Nizozemske slavili su 3:1 nad Sjedinjenim Američkim Državama na otvorenju nokaut faze katarskog Mundijala te tako postali prva reprezentacija u četvrfinalu SP-a. Odvažnim ulaskom u utakmicu i stavom karakterističnim za favorita, što na papiru nisu, Amerikanci su činili sve ono što je suparnik želio da čine, pa tako naivno upali u zamke iskusnog izbornika Louisa van Gaala, što su Memphis Depay i Daley Blind znali kazniti, no ključnim adutom pokazao se Denzel Dumfries s pogotkom i dvije asistencije.

SVE POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.

- Zabili smo fantastične golove, ali mislim da možemo igrati još bolje. Zadatak je jasan, pobijediti još tri puta. Zvuči jednostavno, zar ne? Srećom, imamo vremena za oporavak, a onda nastavljamo istim tempom - kazao je nizozemski branič Virgil van Dijk nakon ogleda.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

A sve je moglo krenuti drugim smjerom da je Christian Pulisic u 3. minuti iskoristio, pokazat će se, jedinu veliku grešku nizozemske obrane. Adams je prebacio braniče Oranja i gurnuo miljenika SAD-a u stopostotnu šansu, ali vratar Noppert iskazao se vrhunskom reakcijom. Kazna za promašaj stigla je već u 10. minuti. Dok su Gakpo i Klaassen odvlačili pozornost svojim čuvarima, Depay je ostao potpuno sam u 16-ercu i iskoristio nisku povratnu loptu Dumfriesa s desna za 1:0, odnosno 43. zgoditak u 85. nastupu za Oranje. I onda kreće ‘vangalovska‘ filozofija, nerijetko kritizirana, ali uvijek uspješna. Nizozemci su ‘ubili igru‘ čim se obrana ustabilila i počela obavljati zadatke na traženoj razini.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Prepustili su loptu protivnicima čekajući grešku koja bi označila začetak kontra napada preko Depaya i Gakpa, koji su zapeto čekali na sredini terena. Stoga SAD nije imao druge no pokušati udarcima s distance ili stvaranjem prijetnje na račun individualne kvalitete pojedinca. Prvim načinom pokušali su preko Weaha u 42. minuti, ali ponovo je Noppert bio spreman. Druga opcija ostvarila se solo akcijom Desta, koji je brzim prodorom izbacio iz ravnoteže trojicu nizozemskih braniča, ali nedostajao je završni potez.

image
JEWEL SAMAD Afp

Oranje je dočekalo polukontru, ovaj put obrana SAD-a stigla se ispravno postaviti, ali reagirala je katastrofalno na identično dodavanje Dumfriesa kakvo je prethodilo prvom golu. Iz drugog plana utrčao je Blind (45+1), kojeg Dest nije ni primijetio, a ostatak obrambene linije ostao je prestatičan da bi adekvatno reagirao na udarac za povećanje vodstva.. Ovdje se najbolje moglo vidjeti neiskustvo američkih predstavnika, ali i manjak kvalitete u obrambenoj liniji, koja je dvaput ispala naivna. Drugo poluvrijeme donijelo je nešto živosti, dvaput su Nizozemci čistili loptu nadomak gol-linije.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Prvi put to je učinio Gakpo spriječivši pogodak Reama nakon kornera, a drugi put Dumfries u 75. minuti, budući da je Depay povratnom loptom prema svom vrataru ponudio stopostotnu šansu za Wrighta, koji je predriblao Nopperta, ali spomenuti bek Oranja pomno je ispratio situaciju i obranio udarac. Wright se iskupio minutu kasnije i probudio nade Amerikancima pogotkom koji se kosi s mnogim zakonima fizike. Tko zna kako, Pulisicevo dodavanje Wright je petom usmjerio u mrežu Nizozemaca, pritom je lopta putovala po zraku i praktički prebacila zbunjenog Nopperta. Ipak, Dumfries je zapečatio slavlje svoje momčadi udarcem iz blizine na asistenciju Blinda, te tako okrunio svoj fantastičan nastup na Khalifa Internationalu.

image
RAUL ARBOLEDA Afp

- Mislim da smo postigli određeni napredak, momčad je sagradila identitet i naučila kako se boriti za druge. Kažem, napredovali smo, ali ove noći ostali smo ‘kratkih rukava‘, no vidimo da SAD ima jako talentiranu ekipu - zaključio je poraženi izbornik Gregg Berhalter, očito zadovoljan predstavom svojih izabranika.



SVE POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE!

90‘+3‘ - Taktičke zamjene Van Gaala. Umjesto Akea i Gakpa ući će de Ligt i Weghorst.

90‘+2‘ - Ulazi Morris umjesto Robinsona.

90‘ - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

87‘ - Frankie De Jong prekršajem zaustavlja Aaronsona i dobiva žuti karton.

82‘ - Izlazi sada i Depay, mijenja ga veznjak PSV-a Xavi Simons.

image
JEWEL SAMAD Afp

81‘ - GOOOL! Blind se iz uloge strijelca prebacio u ulogu asistenta - Dumfries, dvostruki asistent, napokon i poentirao... Centaršut s lijeve strane lijepo je iskoristio i potpuno sam prevario nemoćnog Turnera za 3:1 Nizozemske!

image
GIUSEPPE CACACE Afp

76‘ - GOOOL! Pulisic je centrirao sa strane pored statičnog Akea, a Haji Wright je nekako čudno zahvatio tu loptu koja se potom u neočekivanom luku spustila u mrežu... SAD smanjuje vodstvo!

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

75‘ - Ulazi DeAndre Yedlin umjesto braniča Milana Sergina Desta.

75‘ - Kakav kiks Memphisa Depaya! Pogrešno je vraćao svom vrataru i to je uočio Wright, presjekao dodavanje pa zatim otišao previše u stranu i promašio okvir gola...

71‘ - Sjajan udarac Teuna Koopmeinersa izvana i još jedna fantastična obrana vratara Matta Turnera.

67‘ - Dvostruka promjena kod SAD-a. Izlaze Weah i McKennie, zamijenit će ih Aaronson i Wright.

63‘ - Dumfries se sjurio u suparnički šesnaesterac i činilo se da će izbiti sam pred Turnera, ipak - sustigao ga je Robinson i preoteo posjed bez prekršaja.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

61‘ - Depay! Sjajan njegov novi udarac pod gredu uspijeva nekako obraniti Turner.

59‘ - Koopmeiners divljački ruši Pulisica i dobiva prvi žuti karton na utakmici.

54‘ - Nova prilika SAD-a! KcKennie se odvažio na udarac iz daljine koji prolazi malo iznad gola...

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

50‘ - I opet Depay! Još jedna identična akcija kao kod prva dva pogotka - Dumfries je centrirao s desne strane, a napadač Barcelone s dva-tri metra pogađa vratara Turnera!

49‘ - Šansa za SAD! McKennie glavom spušta za Zimmermana koji se nije najbolje snašao, ali je uspio pogurati loptu prema mreži, a na gol-liniji se našao Gakpo i spriječio siguran pogodak!

46‘ - Vraćamo se u Dohu. Dvije je promjene napravio Van Gaal - u svlačionici je ostavio Klaassena i De Roona, ulaze Koopmeiners i Bergwijn. Američki izbornik Gregg Berhalter izvadio je Ferreiru, priliku dobiva Giovanni Reyna.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Velik promašaj Christiana Pulisica na startu susreta kaznili su Nizozemci hladnokrvnom egzekucijom Memphisa Depaya u 10. minuti. Uslijedilo je ‘primirje‘, ništa se značajno nije događalo sve do sudačke nadoknade kada je, gotovo na identičan način, pogodak za 2:0 postigao Daley Blind.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

45‘+1‘ - GOOOL! Opet je asistent Dumfries, a Daley Blind je - praktički na isti način - pobjegao američkoj obrani i zakucao za 2:0!

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43‘ - Weeeaaaah! Opalio je silovito s ruba šesnaesterca kad je vidio da nema koristi od kompliciranih rješenja, a Noppert još jednom pokazao sjajne reflekse!

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

41‘ - Uzvratili su, doduše sramežljivo, i Amerikanci. Izveli su klasično ‘rukometno‘ prebrojavanje, izgledalo je opasno, međutim neutralizirali su Nizozemci protivničku kombinatoriku.

35‘ - Nizozemci su uspostavili inicijativu, amortizirali američku igru i u potpunosti umrtvili utakmicu. Dojam je kao da su zadovoljni mršavim golom prednosti te da samo čekaju poluvrijeme.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

27‘ - Opet je Depay u fokusu, nemaju Amerikanci rješenja za brzonogog napadača Barcelone. Sjurio se u suparnički šesnaesterac, dugo je ‘vagao‘ svoje čuvare, da bi na kraju izborio korner.

20‘ - ‘Zatišje‘ nakon pogotka, a onda opet - Depay! Pokušao je iz mrtvoga kuta iznenaditi Turnera u stilu svog slavnog sunarodnjaka Marca Van Bastena, ali spreman je bio američki vratar.

DEPAYEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

10‘ - GOOOL! Sijevnula je kontra, hitri Nizozemci zaprijetili su preko Dumfriesa čiji je idealnu povratnu dočekao Memphis Depay i s desetak metara potpuno sam smireno plasirao u donji kut za 1:0!

8‘ - Još jednom prijete Ameri, no Ake je uspio raščistiti iz peterca.

image
JEWEL SAMAD Afp

2‘ - Kakva šansa za Amerikance! Obrana Nizozemske ‘zaboravila‘ je na Pulisica koji izbija sam pred Nopperta, a vratar Oranja brani čisti zicer u situaciji ‘jedan na jedan‘! Stali su Nizozemci jer su mislili da se radi o ofsajdu, međutim ponovljena snimka pokazuje da je Captain America Pulisic bio ispravno pozicioniran...

16.00: Počela je utakmica na Khalifa International stadionu u Dohi! Glavni je sudac 40-godišnji Brazilac Wilton Pereira Sampaio.

image
GIUSEPPE CACACE Afp


>>> Stigli su sastavi za današnju utakmicu!


Linker
26. travanj 2024 04:40