Cody Gakpo zabija pogodak

 ODD ANDERSEN Afp
JOŠ JEDAN MARATON

VIDEO: Nizozemci tek u 99. minuti do kraja slomili hrabri Senegal! Pogledajte golove i tablicu skupine A

Do samog kraja Senegalci su odolijevali, ali na kraju bodove osvaja favorizirana momčad.
Piše: Ivan Alaupović, Sportske novostiObjavljeno: 21. studeni 2022. 19:01

SENEGAL - NIZOZEMSKA 0:2 (Gakpo 84‘, Klaassen 90+9‘)

DOHA - Stadion Al Thumama. Gledatelja 40.000. Sudac: Wilton Sampaio (Brazil) Pomoćnici: Bruno Boschilia i Bruno Pires Četvrti: Andrés Matias Matonte Cabrera VAR: Juan Soto.

SENEGAL: E. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Cisse, Diallo (od 62. Jakobs) – N. Mendy ?, I. Gueye ?, Kouyate (od 74. P. Gueye) – Diatta (od 74. Jackson), Dia (od 69. Dieng), Sarr. Izbornik: Aliou Cissé.

NIZOZEMSKA: Noppert – Dumfries, De Ligt ?, Van Dijk, Ake, Blind – Berghuis (od 79. Koopmeiners), De Jong, Gakpo ⚽ (od 90+4. De Roon) – Janssen (od 62. Depay), Bergwijn (od 79. Klaassen ⚽). Izbornik: Louis Van Gaal.

Žuti kartoni: De Ligt (56), N.Mendy (90+5), I.Gueye (90+6)

Tri udaraca u okvir, dva gola. Kratko i jasno možemo sažeti efikasnost kojom je Nizozemska došla do svoja tri boda u utakmici u kojoj nitko nije impresionirao. S druge strane Senegal je prekinula savšreni niz bez poraza u prvoj utakmici na Svjetskim prvenstvima nakon što su u prethodna dva puta slavili.

>>> GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

Ovo je ujedno i prvi put da su se ove dvije reprezentacije susrele na Mundijalu jer jedina dva nastupa Senegala na ovom velikom turniru (2002. i 2018.) su jedine iznimke u 21. stoljeću kad Nizozemska nije bila na Svjetskom prvenstvu. Nedostajao nam je taj narančasti dres jer prije četiri godine u Rusiji nitko nije nastupao u toj boji.

image
ODD ANDERSEN Afp

Nizozemci su djelovali impresionirano i trebala im je jedna neočekivana lopta koja će pokrenuti sve. I tako je bilo sve do 84. minute kad je Frenkie De Jong u trepavicu pogodio Codyja Gakpa koji je glavom poentirao za 1:0. Krenuo je nakon toga Senegal all-in, a to ih je koštalo jer je upravo ta ubojita kontra rezultirala i drugim pogotkom koji je došao uoči posljednjeg sučevog zvižduka. Depay je pucao, Mendy obranio, a lopta je došla do Klassena koji nije imao previše problema zabiti loptu u praznu mrežu.

Tempo utakmice sadržavao je puno trke, a ako je netko dobar u tom segmentu onda su to zasigurno aktualni afrički prvaci. Na prvo veliko uzbuđenje čekali smo 19. minuta, a onda su detalji zaustavili Nizozemce. Udarili su iz svojeg najjačeg oružja, kontre. Hitronogi Bergwijn koji ove sezone igra nogomet života u dresu Ajaxa (14 nastupa, 8 pogodaka, 3 asistencije), kroz trojicu igrača gurnuo je Berghuisa u šansu koji je pak nesebično na drugoj strani vidio De Jonga. Veznjak Barcelone možda je malo predugo čekao pa je Kouyate stigao u posljednji čast izbiti loptu iz svog kaznenog prostora. Da se nije pojavio, na loptu je već u punom sprintu dolazio Ake.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Bilo je tu još nekoliko polušansi, ali ništa konkretno. Tome u prilog ide i podatak da je u prvom poluvremenu bilo ukupno 11. udarac od kojih je samo jedan išao u okvir gola, a Youssouf Sabaly ime je koje se može pohvaliti kako je vlasnik tog udarca zbog kojega je vratar Nizozemske morao intervenirati. Pa iako je Senegal je postajao sve opasniji. Ismaïla Sarr imao je težak zadatak, uskočiti u kopačke Sadija Manéa, glavne zvijezde reprezentacije koji je zbog ozljede otpao s popisa. I 24-godišnji napadač koji trenutno nastupa pod palicom našeg Slavena Bilića u engleskom Championshipu braneći boje Watforda, je pristojno odradio tu ulogu. Bio je najopasniji igrač Senegala tijekom cijele utakmice zbog čega ga je izbornik Cissé ostavio na terenu svih 90 minuta. Nije bilo dovoljno, ali prema prikazanome u današnjoj utakmici Senegal je zaslužio barem bod. U idućem kolu čeka ih Ekvador u utakmici koja bi na kraju mogla riješiti pitanje tko prolazi skupinu jer za Katar, barem prema prikazanome iz prve utakmice, ne postoji previše nade da može ugroziti Nizozemsku.

Standings provided by Sofascore

PRIJENOS UŽIVO:

SENEGAL - NIZOZEMSKA 0:2 (Gakpo 84‘, Klaassen 90+9‘)

SENEGAL: E. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Cisse, Diallo (od 62‘ Jakobs) - I. Gueye ?, N. Mendy ?, Kouyate (od 74‘ P. Gueye) - Diatta (od 74‘ Jackson) (od 68‘ Dieng), Dia, Sarr

NIZOZEMSKA: Noppert - Dumfries, De Ligt ?, van Dijk, Ake, Blind - Berghuis (od 79‘ Koopmeiners), Gakpo ⚽ (od 90‘ De Roon), De Jong - Janssen (od 62‘ Depay), Bergwijn (od 79‘ Klaassen ⚽)

KRAJ: Gotovo je! Nizozemci slave golom Gakpa i priključuju se Ekvadoru na vrhu skupine A.

90+9‘ GOOOOOL! Potvrda nizozemske pobjede! Klaassen je zabio! Sjajno je loptu primio Depay, othrvao se čuvaru i tražio daljnji kut, Mendy je obranio, ali lopta se odbila do Klaassena koji zabija za 0:2.

90+6‘ Serija žutih kartona kod Senegalaca, najprije N. Mendy, a onda i Gana Gueye.

90+3‘ Umjesto strijelca Gakpa kod Nizozemaca ulazi De Roon.

90‘ Čeka nas još čak 8 minuta sudačke nadoknade.

86‘ Pape Gueye! Dobar, sjajan udarac lijevom nogom obranio mu je Noppert i krajnjim naporom odbio u korner.

84‘ GOOOOOOL! Evo Nizozemaca! Gakpooooo! 0:1, eruptirao je stadion, kakav ubačaj De Jonga s lijeve strane, Gakpo je nadletio Mendyja i zabio!

image

Cody Gakpo

OZAN KOSE Afp

83‘ Duga lopta Akea za Koopmeinersa, ovaj pada na rubu kaznenog prostora, ali suci nisu niti pomislili reagirati.

79‘ Nove dvije promjene kod Nizozemaca. Izlaze Bergwijn i Berghuis, u igru će Koopmeiners i Klaassen.

76‘ Opet je Sarr napravio većinu posla, dovukao loptu do kaznenog prostora, dao u sredinu za Bambu Dienga, ali novi igrač u postavi Senegala nije dobro reagirao, loptu je otprve poslao pokraj vrata.

74‘ Umjesto ozlijeđenog Kouyatea u igru ulazi Pape Gueye. Istovremeno i još jedna promjena, Jackson ulazi umjesto Diatte.

72‘ Sjajna akcija Senegala! Brza transformacija prema naprijed, Sarr je dodao Gani Gueyeu koji puca, ali Noppert to brani! Da i nije obranio, svirano je zaleđe pa se pogodak ne bi vrijedio.

70‘ Traje prekid dvoboja, Kouyateu se najprije pružala pomoć, a sad ga na nosilima iznose s terena. Već smo imali jednu takvu situaciju danas s iranskim vratarom u prvom dvoboju, nadamo se da ovaj prekid neće trajati onako dugo...

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

68‘ Izmjena kod Senegalaca, van ide Dia, a umjesto njega u igru će Cheikh Dieng..

65‘ Dia! Izgubili su jednu loptu Nizozemci na centru, Diatta je produžio lijepo do Die koji otprve gađa bliži Noppertov kut, vratar Nizozemske je spreman.

62‘ Umjesto ozlijeđenog Dialloa ući će Jakobs, a mijenjaju i Nizozemci, ući će Depay umjesto Janssena.

60‘ Prekinuta je zakratko bila igra zbog ozlijede Dialloa, još jedan je to senegalski lijevi branič koji ima problema s povredom na ovom turniru... Trebat će zamjenu...

image

Denzel Dumfries i Boulaye Dia

ALBERTO PIZZOLI Afp

58‘ Sada opasnost pred nizozemskim golom, Diallo zavrće jednu loptu s lijeve strane, no nitko od prednjih igrača nije zahvatio loptu... Mogu, znaju zaprijetiti i Senegalci, dakako.

56‘ Evo prvog žutog kartona na utakmici, dobio ga je Matthijs de Ligt koji je zaustavio Sarra na nepropisan način, ali bila bi to gotovo sigurna senegalska kontra...

54‘ Van Dijk! Jako opasno je to bilo, visoki let stopera Liverpoola nakon kornera Gakpa, ali lopta ide zamalo preko gola... Zanimljivo, i dalje su Nizozemci danas bez udarca u okvir gola. Ali, i ovo je bilo jako opasno.

52‘ Nešto rezerviraniji početak drugog dijela s obje strane, sada imamo i prvi nešto žustriji start, napravio ga je Kalidou Koulibaly, to je prekršaj nad Bergwijnom.

48‘ Dia je došao do lopte na sredini igrališta pa krenuo sam u pokušaj da izbije pred Nopperta, no brzo su ga zaustavili nizozemski stoperi.

46‘ Kreće nastavak dvoboja u Dohi! Nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka nakon prvih 45 minuta druge utakmice u skupini A. Nizozemska dobra, ali nedovoljno konkretna, Senegal hrabar, sa sjajnim Sarrom koji zasad dostojno mijenja ozlijeđenog Sadia Manea. Nadamo se golovima u nastavku dvoboja...

image
ODD ANDERSEN Afp

45‘ Čeka nas još sudačka nadoknada u trajanju od dvije minute.

40‘ Berghuis! Ni ovo nije išlo u okvir vrata, ali bilo je opasno! Gakpo i Janssen sve su pripremili, čini se da je Berghuisu lopta došla ne baš najbolje na nogu, nije je mogao dobro "stisnuti" i uputiti u okvir...

37‘ Minute u kojima ne gledamo pretjerano zanimljiv nogomet, ali navijači svakako mogu biti zadovoljni viđenim do sada. Nedostaju samo golovi...

33‘ Pokušao je sada Sabaly iz velike udaljenosti, dosta traljav je to udarac bio, jasno - prelagan posao za vratara Nopperta.

30‘ Sada je neshvatljivo pogriješio i Frenkie De Jong, proigravanje u vlastitom kaznenom prostoru za Van Dijka ipak nije kažnjeno, Diatta je pucao pokraj vrata. Opasno su mogli sada izvisiti Nizozemci...

28‘ Gakpo iz kornera nalazi Van Dijka u sredini, ali stoper Liverpoola ne pogađa glavom na svom jubilarnom, 50. nastupu za Nizozemsku.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

25‘ Što je sada napravio Sarr! Nevjerojatnim driblingom je izbacio igrača, a onda i pucao neugodno, ipak - ispriječio se Van Dijk u bloku... Dumfries je ispao, a tko zna, možda bi lopta išla i u mrežu...

23‘ Preuzeli su Nizozemci kontrolu nad utakmicom. Je li to ciljano, čuvaju li Senegalci snagu ili će pak Van Gaalovi momci u potpunosti zagospodariti terenom?

21‘ Sarr je srušio De Ligta, ali slobodni udarac, makar bio dosuđen u jako dobroj poziciji za Nizozemce, nije iskorišten.

19‘ Strašna prilika za Nizozemce! Kontru su potegnuli narančasti, Bergwijn međutim, nije pucao, već je dodao za Janssena, a onda ovaj za De Jonga koji je imao dosta vremena, no počeo je petljati nakon što se riješio jednog igrača pa mu je Diallo ukrao loptu... Previše fintiranja!

image
OZAN KOSE Afp

17‘ Opet je Gakpo napravio dar-mar u obrani Senegala, ubacio je na Blinda koji glavom puca pored vrata. Sada senegalska obrana i nije reagirala baš najbolje.

16‘ Novi opasan dolazak Nizozemaca! Dumfries je probio stranu, opet našao Gakpa, no Senegalci su kompaktni odostraga, pa se nova lopta mlade nizozemske zvijezde u petercu nije našla u "pravim" nogama. Opasnost je otklonjena.

13‘ Mendy upućuje udarac u blok Van Dijka, situacija je prekinuta zbog ranijeg zaleđa.

9‘ Sarr! Otvorila se prilika za šut s ruba kaznenog prostora, ciljao je gornji kut, ostao slabo čuvan, ali udarac lijevom nogom nije našao put do okvira gola.

8‘ Opasan ubačaj sada i Senegalaca, tražio se visoki stoper Cisse u kaznenom prostoru, tamo je ostao nakon jednog prekida, bio je to dobar centaršut.

4‘ Sjajna prilika za Nizozemce! Krasno proigravanje De Ligta, lopta stiže do Gakpa na desnoj strani, tražio je čovjeka u sredini, no Bergwijn nije stigao na tu loptu... Eto kako Nizozemci mogu biti opasni...

image
MANAN VATSYAYANA Afp

2‘ Velika pogreška De Ligta, Sarr mu je uzeo loptu na lijevoj strani pa ubacio u sredinu, gdje je pokušaj Die završio u bloku pa će biti korner za Senegal.

17.00 Počinje dvoboj na stadionu Al Thumama!

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj!

Standings provided by Sofascore
Linker
23. travanj 2024 18:05