Slavlje Koreje

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
TRILER-ZAVRŠNICA

VIDEO: Nova senzacija! Koreja srušila Portugal, uplakani Suarez i društvo odlaze kući

Nevjerojatan rasplet doživjeli smo u skupini H! Koreja ide u 1/8 finala, Urugvajci je neće vidjeti.
Piše: Sportske novosti, Marko CrnjakObjavljeno: 02. prosinac 2022. 18:03

JUŽNA KOREJA - PORTUGAL 2:1 (Y-G Kim 27‘, Hwang H-C 90‘/Horta 6‘)

AL RAYYAN Stadion: Education City. Gledatelja: 44.097. Sudac: Facundo Tello (Argentina). Pomoćnici: Ezequiel Brailovsky i Gabriel Chade. Četvrti sudac: Maguette Ndiaye.

JUŽNA KOREJA: S. Kim - M. Kim, K. Kwon, Y. Kim ⚽ (J. Son), J. Kim - I. Hwang, Jung, K. Lee ? (od 81. U. Hwang) - J. Lee (od 66. H. Hwang ⚽ ?), Cho (od 90+3. Yumin), H. Son. Izbornik: Sergio Costa

PORTUGAL: Costa - Dalot, Pepe, A. Silva, Cancelo - Nunes (od 65. Palhinha), Neves (od 65. Leao), Vitinha (od 82. Carvalho) - Horta ⚽, Ronaldo (od 65 A. Silva), Mario (od 81. B. Silva) Izbornik: Fernando Santos


GANA - URUGVAJ 0:2 (De Arrascaeta 26‘, 32‘)

AL-WAKRAH Stadion: Al-Janoub. Gledatelja: 43.443. Sudac: Daniel Siebert 6,5 (Njemačka). Pomoćnici: Jan Seidel i Rafael Foltyin. Četvrti sudac: Yoshimi Yamashita.

GANA: Ati - Seidu ?, Amartey, Salisu, Baba Rahman - Partey, Samed (od 72. Kyereh) - A. Ayew (od 46. Bukari), Kudus (od 90+8. Isahaku), J. Ayew (od 46. Sulemana ?) - Williams (od 72. Semenyo). Izbornik: Otto Addo

URUGVAJ: Rochet - Varela, Gimenez ?, Coates ?, Olivera - Valverde, Bentancur (od 32. Vecino), De Arrascaeta ⚽ ⚽ (od 80. Canobbio) - Pellistri (od 66. De la Cruz), Suarez ? (od 66. Cavani ?), Nunez (od 80. Gomez). Izbornik: Diego Alonso


Skupina H pružila nam je najneizvjesniji mogući epilog što je mogla ponuditi - Južna Koreja izvela je preokret nad Portugalom u zadnjim minutama utakmice te pobijedila 2:1 na Education Cityju, zbog čega su Urugvajci potišteni napustili Al-Janoub unatoč 2:0 pobjedi nad Ganom. Sastav iz Južne Amerike grupnu fazu završava s jednakim brojem bodova kao i azijska vrsta, ujedno i izjednačenom gol-razlikom, ali Korejci su zabili dva pogotka više tijekom prvenstva i na račun toga slave prolazak u osminu finala. Portugal je i prije osigurao prolaz, s ovim porazom ostali su na prvom mjestu koje je mogao ugroziti jedino trijumf Gane.

Ganci bi, pak, usred ovakve završnice, jednim osvojenim bodom osigurala prolaz, ali od samog početka sve je krenulo nizbrdo za sastav Otta Adda. Promašili su kazneni udarac, potom izgubili i ono malo kontrole što su imali nad utakmicom i prepustili pobjedu Urugvaju. U slovo identična rečenica vrijedila je i famozne 2010. na prvenstvu u Južnoj Africi, tako da smo doživjeli pravi deja-vu, jedino što je južnoamerički sastav upisao ‘Pirovu pobjedu‘, a u spomenutom scenariju izborio je polufinale Mundijala. Luis Suarez tada je Gancima obranio čisti gol rukom glumeći vratara, a ovaj put krivac je bio pravi vratar - Sergio Rochet - koji je zakasnio s izletavanjem na Kudusa, nakon čega je glavni sudac Siebert pozvan na pregledavanje VAR snimke, te pokazuje na bijelu točku. Prije 12 godina Gyan Asamoah pogodio je gredu, a u petak je tragičar bio Andre Ayew u 21. minuti. Slabašnim i nesigurnim udarcem gađao je desnu stranu, ali Rochet je predvidio takav pokušaj i ekspresno se iskupio.

Urugvajci su odigrali najbolju svoju utakmicu na prvenstvu, ujedno su i zabili prve pogotke u Katru. Točnije, postigao ih je jedan čovjek. Pored svih velikih imena, heroj Urugvaja sve do posljednjih minuta ogleda bio je Giorgian De Arrascaeta, veznjak brazilskog Flamenga. Ganski stoperi katastrofalno su reagirali na ubačaj s desne strane koji je pronašao Suareza. Nekadašnji igrač Barce zapucao je prema suprotnom kutu, Ati mu je obranio, ali Arrascaeta je odbijenu loptu glavom ugurao u gol u 26. minuti. Šest minuta kasnije stiže i novi pogodak, ponovno su isti akteri odigrali ključnu ulogu. Suarez je visokom loptom prebacio ganske stopere, a Arrascaeta iskoristio ponuđeni prazan prostor i desnicom neobranjivo potegao za 2:0, što se ispostavilo i konačnim rezultatom.

Na poluvremenu je za Urugvajce sve izgledalo idilično - s dva gola prednosti nad Ganom i remijem između Korejaca i Portugalaca, mogli bi slaviti prolaz u nokaut fazu. Na Education Cityju Portugal je rano stigao do vodstva, već u 5. minuti Ricardo Horta zabio je pogodak na debiju na SP-u, iako je većinu posla odradio Diogo Dalot prodorom s desna, a i iskusni Pepe sjajnim pasom koji je prethodio minijaturi vrijednoj pogotka za vodstvo. U 27. minuti stiglo je izjednačenje preko stopera Young-Gwon Kima, koji se najbolje snašao nakon slabašne reakcije portugalskih braniča prilikom udarca iz kuta. Portugalci su preuzeli kontrolu u ostatku utakmice, ali u 91. minuti Heung-min Son smogao je snage za trk u kontru, a pred kaznenim prostorom protivnika pronašao je Hee-Chan Hwanga, a ovaj nepogrešivo cilja za potpuni preokret i prolaz u osminu finala. Hwang zbog ozljede nije mogao igrati nijednu utakmicu u grupnoj fazi, tek jednom zapucao je prema vratima u Katru, a taj udarac bio je vrijedan prolaza.

Ipak, Korejci to nisu mogli znati nakon završetka utakmice, jer Urugvaj je na Al Janoubu još uvijek tražio pogodak za 3:0 koji bi ih odveo u idući krug. Rochet je odrađivao svoj dio posla obranivši Kudusove pokušaje s distance, ali i Ati je s druge strane ispravno reagirao. Budući da je samo gol Urugvaju bio potreban za slavlje, još veći upitnik ostat će na situaciji s kraja ogleda, kada je Cavani pao u kaznenom prostoru nakon duela s bekom Seiduom, ali penal nije dosuđen, zbog čega su mnogi s urugvajske klupe prosvjedovali nakon utakmice. Kako bilo, dojam je da dalje prošle reprezentacije s najbolje prikazanom igrom.

SonHeung-min, kapetan reprezentacije Južne Koreje:

"Kako smo i očekivali, bila je ovo teška utakmica, pogotovo stoga što smo vrlo rano primili gol. No, nismo ni u jednom trenutku odustali, svi su se žrtvovali za momčad. Naši su nam navijači, kako oni na stadionu, tako i oni kod kuće, dali snažnu podršku i energiju koja nam je bila potrebna u završnici. Dugo sam čekao na ovaj trenutak... Vjerovao sam da možemo to ostvariti. Kao kapetan nisam obavio dobar posao, ali suigrači su mi čuvali leđa. Iznimno sam im zahvalan i ponosan na njih. Naš je cilj bio ući u osminu finala i dat ćemo sve od sebe u sljedećoj utakmici. U nogometu nikad ne znate što se može dogoditi."

Fernando Santos, izbornik reprezentacije Portugala:

"Znali smo da Južna Koreja ima momčad visoke kvalitete. Njihovi igrači su ostali čvrsto u igri. Pokušali smo nekoliko taktičkih varijanti s kontranapadima i stvorili nekoliko dobrih prilika. Pokušali smo neutralizirati Korejce. Pokušali smo ispraviti pogreške, ali prema kraju utakmice smo izgubili organizaciju, Korejci su bolje kontrolirali igru, narušena nam je bila koncentracija i primili smo pogodak iz kontranapada, što se može dogoditi. Ljuti smo. Prvi smo u skupini, ali željeli smo pobijediti i odigrati bolje da bismo si podigli samopouzdanje. Imam iznimno povjerenje u svoju momčad, ali ovo nam je upozorenje. Što je razljutilo Ronalda? Razljutio je igrač Južne Koreje. On ga je vrijeđao i govorio mu da izađe. Zato je bio ljut, to je cijeli svijet vidio. Vidio sam njegovu komunikaciju s korejskim reprezentativcem i nemam nikakve sumnje oko toga. Taj igrač nije bio fizički nasilan, ali je njegov govor bio agresivan."

Standings provided by Sofascore

PRIJENOS UŽIVO:

>>> GOLOVE S UTAKMICA POGLEDAJTE OVDJE <<<

KRAJ: Gotovo je! Urugvaj odlazi kući, trebala im je sada promjena od tri pogotka razlike, no nisu je ostvarili. Koreja je srušila Portugal i prošla dalje s drugog mjesta, Portugal je i unatoč porazu ostao prvi na ljestvici.

90+5‘ Maxi Gomez! Brani Ati-Zigi njegov udarac!

90+3 Pada Cavani u šesnaestercu, sudac Siebert se nije oglašavao, ali sigurno to provjerava VAR-soba... No, nema penala!

KRAJ! Koreja je pobijedila Portugal! Još 8 minuta nadoknade na dvoboju Gane i Urugvaja.

90+4‘ Velika prilika za Cavanija, ali bilo je i zaleđe!

90+2‘ Sada Urugvaju fali jedan gol za prolaz dalje!

90‘ GOOOOOL! Južna Koreja vodi protiv Portugala! I ako ovako završi prolazi dalje. Opet iz kornera je to bilo, odnosno nakon kornera, i to portugalskog. Sjevnula je kontra i zabio je Hwang Hee-Chan. Šest minuta nadoknade je na dvoboju Koreje i Portugala.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

87‘ Kudus! Obranio je jako opasan njegov udarac vratar Rochet! Lopta je i malo liznula vratnicu... Uh, bilo je to opasno, ali samo 5. korner za Ganu će biti večeras...

86‘ Izlaze Nunez i dvostruki strijelac De Arrascaeta, a ulaze Gomez i Canobio. Nove dvije promjene kod Urugvaja.

84‘ Semenyo! Velika prilika za Ganu. Tamo je 79. minuta, nekako je lopta stigla do njega, ispao je Gimenez u obrani, no Semenyo nije do kraja precizan.

image
KHALED DESOUKI Afp

81‘ Dvije promjene radi klupa Koreje. Izlaze li i jedan od Kimova, a ulazi drugi Hwang i drugi Son. Promjena i u Portugalu, idu van Vitinha i Joao Mario, a u igru će Bernardo Silva i William Carvalho.

78‘ Kod Gane ulaze Semenyo i Kyereh, izlaze Samed i Inaki Williams. Sve karte u napad sada baca Otto Ado, izbornik Gane.

75‘ Valverde! Sjajan pokušaj veznjaka Reala, lijepo je to obranio Ati-Zigi. Volej je bio sjajno zahvaćen, ali dobro se postavio vratar Gane.

71‘ Udarac Sona blokirao je Cancelo, lopta se odbila u korner. Korejanci su tražili da to bude okarakterizirano kao igranje rukom, no sudac nije tako mislio.

70‘ Pellistri! Sjajna prilika za Urugvaj nije realizirana, Suarez mu je ostavio povratnu, a ovaj puca pored stative. Ubrzo potom izašao je iz igre, bilo je to u 66. minuti utakmice (razlika od 6 minuta u odnosu na Portugal i Koreju). Umjesto njega ulazi De La Cruz.

image
PABLO PORCIUNCULA Afp

68‘ Dobar ubačaj Sulemane na drugu stativu, bilo je to malo prejako za Bukarija, otišlo je izvan igre.

65‘ Nema jedanaesterca za Urugvaj! Dugo je to gledao Siebert, ali pokazao je da je suparnički obrambeni igrač išao na loptu. Inače, Cristiano Ronaldo je izašao iz igre na dvoboju s Korejom...

63‘ Pada sada i Nunez na drugoj strani, no sudac Siebert samo odmahuje rukom. Igra je zaustavljena, sve sada provjerava VAR-soba... Ide sve to skupa Siebert sada i pogledati na monitor.

61‘ Sulemana je sada pao nakon kontakta s urugvajskim vratarem Rochetom. Zaleđa nije bilo nakon duge lopte Salisua, no čini se da neće biti ništa od kaznenog udarca. Ganci su već imali jednog na startu utakmice, nisu ga zabili.

58‘ Igra se otvorila u susretu Koreje i Portugala, kad bi ovako ostalo, Korejancima bi igrala bilo kakva pobjeda... Inače, razlika na semaforima je gotovo sedam minuta zbog velike sudačke nadoknade na utakmici Gane i Urugvaja.

image
GLYN KIRK Afp

55‘ Pokušali su Koreanci sada na brzinu iskontrirati Portugal, Son je potegnuo iz dosta velike daljine i izborio korner. Mada, od početka nastavka igrom dominira Portugal.

53‘ Bila je to jedna dobra prilika za Ganu koja ipak nije rezultirala opasnim udarcem, a još je i Kudusu bila podignuta zastavica zbog zaleđa.

48‘ Već tri minute igraju Koreja i Portugal, a Gana i Urugvaj još nisu niti izašli na teren... Nećemo sugerirati na neregularnost... Za to vrijeme, Ronaldo je bio jednom u zaleđu.

Umjesto Andrea Ayewa ušao je Sulemana, a umjesto njegova brata Jordana u igri je Bukari. Dvije su to promjene izbornika Gane za nastavak.

POLUVRIJEME: 2:0 ima Urugvaj! Ali, Gana je kod 0:0 imala jedanaesterac kojeg je vratar Rochet obranio Ayewu. Dva pogotka De Arrascaete dovela su Urugvajce u prednost. Na drugom susretu, onom između Koreje i Portugala rezultat je 1:1.

45+3‘ Poluvrijeme je na dvoboju Koreje i Portugala, dok je sudačka nadoknada na drugoj utakmici praktički tek započela.

45‘ Sudačka nadoknada na utakmici Gane i Urugvaja je čak 8 minuta, a a Koreja i Portugal igrat će još samo dvije minute.

43‘ Vitinha je pucao za Portugal, obranio je Kim, a lopta se odbila sjajno na glavu Ronalda koji još jednom promašuje. Ima velikih problema s efikasnošću Ronaldo na ovom SP-u.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

41‘ Kod Portugalaca bilježimo prilično neprecizan pokušaj Nunesa, a utakmica Gane i Urugvaja zakratko je prekinuta zbog toga što čak tri igrača leže na terenu u bolovima nakon dosta nezgodnih kontakata.

38‘ Kudus je maločas za Ganu imao jednu dobru situaciju, no završilo je to u bloku. Urugvajci su ti koji i dalje mirno kontroliraju dvoboj.

34‘ Umjesto Bentancura koji se ozlijedio sada je ušao Vecino, Veliki hendikep za Urugvajce bit će ozlijeda veznjaka Juventusa.

32‘ GOOOOOL! Urugvaj ima 2:0! De Arrascaeta je opet zabio! Sjajno se snašao, Suarez mu je lijepo prebacio loptu, a ostatak je napravio sam. Ispala je kompletna zadnja linija Gane.

32‘ Ronaldo! Zicer je imao Cristiano Ronaldo, izašao jedan na jedan na vratara Kima koji mu sjajno brani taj pokušaj!

image

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

30‘ Trenutno Portugal ima 7, a Urugvaj na drugom mjestu 4 boda!

27‘ GOOOOOL! Zabili su Korejanci i izjednačili rezultat! Son je izveo još jedan korner, lopta se u gužvi našla kod Kima Yong-Gwona koji je iz blizine posprema u mrežu!

26‘ GOOOOOL! Urugvaj je poveo! Suarez je dobio loptu na rubu kaznenog prostora, pucao, obranio Zigi, Amartey nije uspio očistiti, a De Arrascaeta je zabio za 0:1. Prvi je to gol Urugvaja na ovom SP-u.

image
FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp

25‘ Nismo puno toga vidjeli u uvodnim minutama dvoboja, a onda se razgorilo. Gana je imala veliku priliku iz kaznenog udarca, no nije bilo pogotka...

23‘ Nunez! Kakva prilika za Urugvaj. De Arrascaeta ga je gurnuo u matnu situaciju, ovaj prebacuje vratara Zigija, ali Salisu se baca i s crte u letu izbija loptu!

22‘ Loš, traljav udarac Andrea Ayewa, pročitao je to Rochet bez većih problema. Penal je inače bio vrlo dvojben, burni protesti Urugvajaca su uslijedili, a VAR je gledao je li Kudus bio u zaleđu...

image

Rochet ruši Kudusa

ALFREDO ESTRELLA Afp

20‘ Nema pogotka! Obranio je Rochet taj udarac! Dojam je da je to bilo dosta lagano za braniti.

18‘ Gleda se je li ipak penal za Ganu! Rochet je srušio Kudusa, a sudac Siebert pokazao je na bijelu točku! Još je Darwin Nunez zaradio žuti karton...

17‘ Koreja je zabila, ali gol ne vrijedi! Son je izveo korner, ali utvrđeno je da je strijelac Kim bio u nedozvoljenoj poziciji.

16‘ Evo i prilike za Ganu! Ayew je pucao s vrha kaznenog prostora, obranio je Rochet, a lopta se odbila do Kudusa koji je u kontaktu s vratarom urugvaja pao, no dosuđeno je zaleđe. Na drugoj utakmici priliku Cancela obranio je korejski golman.

13‘ Dobar prodor Darwina Nuneza sada, ali zaustavila ga je ganska obrana, točnije Salisu na ulasku u kazneni prostor.

11‘ Rano portugalsko vodstvo sjajno će im doći u slučaju toga da prvim mjestom u skupini izbjegnu eventualni okršaj s Brazilom u osmini finala.

image

Pogodak Horte za rano vodstvo Portugala

ODD ANDERSEN Afp

9‘ Rezerviran početak Gane i Urugvaja. Zasad se čini da potonji kontroliraju igru, no ne uživa se u ljepoti na samom početku.

6‘ GOOOOL! Portugal je poveo golom RIcarda Horte! Ne mijenja to ništa na ljestvici, Portugal je i dalje vodeći s maksimalnim učinkom.

3‘ Još uvijek nema pravih prigoda na obje današnje utakmice, veliki su bodovi na stolu.

1‘ Današnje utakmice su započele!

Standings provided by Sofascore
Linker
18. travanj 2024 04:09