Aleksandar Trajkovski

 ALBERTO PIZZOLI Afp
POTEZ ZA POVIJEST

VIDEO: Ovo je priča makedonskog junaka, čovjeka koji je odbio - Dinamo! Pogledajte što je napravio Talijanima

Za Trajkovskog je svojevremeno bio zainteresiran i klub iz Maksimira, ali on je imao drugačije planove
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 24. ožujak 2022. 23:35

Ima tome već više od desetljeća, ali Branko Laljak tada je imao nos.

- To je igrač koji će vrijediti milijune eura. Već sada mu je cijena u stotinama tisuća eura. S njim imamo ugovor na pet godina, kao i s ostalim mladim igračima poput Blaževića i Oršića - poručio je šef Intera, u času kada je Interova roba imala ekskluzivne prišivke na rukavima.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Da, zaprešićki Inter tada je u momčadi imao Mislava Oršića i Aleksandra Trajkovskog, dvojac velikih nada, kojem su tada kroničari kluba predviđali velike karijere, uz, naravno, jer takav je bio hodogram, primarni prelazak u Dinamo. Bila je to sezona 2010/11., a dok se Oršić probijao kroz mlađe kategorije, Trajkovski je došao iz makedonske Cementarnice, s pedigreom nadarenog klinca koji je netom prije bio u probi u Chelseaju, ali nije prošao. Laljak dokazano voli takve, pa ga je na preporuku i doveo, a ovaj je na poglavito krilu učas pokazivao doista veliki talent. U toj mjeri da je, doista, Dinamo bio zainteresiran, ali ga je Trajkovski, prema vlastitim riječima - odbio.

- U Dinamu je jednostavno uvijek prejaka konkurencija i pitanje je kada bih i koliko dobio priliku. Želio bih još jednu sezonu igrati u Interu, a onda možda otići prvo u Belgiju, a potom u jaču ligu poput talijanske - kazao je tada makedonski mladac i začudio eter.

>>> POGODAK TRAJKOVSKOG POGLEDAJTE OVDJE <<<

image

Slavlje igrača Sj. Makedonije

ALBERTO PIZZOLI Afp

Jer, tada, vlak iz Zaprešića za Maksimir bio je praktički svakodnevan. I u njega se kasnije, ili malo prije, svejedno, utrpao Antun Palić, ali Trajkovski, baš kao i Oršić - ne. Trajkovski je čekao - Belgiju. Koja se prva i javila, Anderlecht je nakon svega 15 nastupa i četiri pogotka za Inter nudio 500 tisuća eura, no Laljak je rekao ne. I u tom se ruletu proslavio. Jer, malo potom, javio se Waregem, stavio na stol 1,1 milijun eura i uzeo mladog Makedonca.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Kasnije ga je put odveo do željene Italije, do Palerma, gdje je igrao od 2015. do 2019,, pa za Mallorcu tri godine, da bi početkom ove godine, sa samo 29 na leđima, otišao u saudijsku Al-Fayhu. U međuvremenu je, od 2011. do Italije, za Sjevernu Makedoniju prikupio 74 nastupa i 19 golova. Jubilarni 75. donio mu je i jubilarni 20. za reprezentaciju. Najvažniji u karijeri, definitivno. Malac iz predgrađa sada je postao makedonski Div. Heroj nacije koji vraća sjećanja. I koji je i hrvatsku enklavu ojačao i, eto, potpisao najveću senzaciju baraža. Mundijal je samo na korak, a Ronaldo nije onaj stari, hruste se Makedonci, gledajući baš u njega, jer drugog Interovca iz Zaprešića, Ilije Nestorovskog, nakon ozljede trenutačno nema u reprezentaciji. No, "žuti" potpis predgrađa svejedno je ovdje.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

A tko zna gdje bi mu bio kraj da je drugačije slagao svoj vozni, zaprešićki red...

Linker
24. travanj 2024 03:55