MANAN VATSYAYANA Afp
RASPLET SKUPINE A

VIDEO: Senegal u drami do velikog slavlja, Ekvador se oprostio od SP-a! Nizozemci rutinski za 1. mjesto

Završilo je natjecanje u skupini A, u osminu finala idu Nizozemska i Senegal
Piše: SN/ Ivan Alaupović/HinaObjavljeno: 29. studeni 2022. 18:08

EKVADOR - SENEGAL 1:2 (Caicedo 68‘/Sarr 44‘ (11m), Koulibaly 70‘)

EKVADOR (4-3-3): Galindez - Preciado, Torres, Hincapie, Estupinan - Franco (Od 46. Sarmiento), Gruezo (Od 46. Cifuentes), Caicedo ⚽- Plata, Estrada, Valencia

SENEGAL (4-2-3-1): E. Mendy - Sabaly, Koulibaly ⚽, Jakobs, Diallo - Ciss (Od 75. N. Mendy), P. Gueye - Ndiaye (Od 75. Bamba Dieng), I. Gueye ?, Sarr ⚽- Dia (Od 90+5. Cisse)


Izvještaj piše: Ivan Alaupović

Nema Manea, nema problema jer očito mogu i bez njega. Štoviše, Ismaila Sarr koji u Watfordu trenira pod palicom našega Slavena Bilića, odigrao je njegovu poziciju, za 5. Njegovim pogotkom s 11 metara Senegal je poveo, Moises Caicedo vratio je Ekvador ponovno u nokaut fazu, ali je kapetan Kalidou Koulibaly svojim prvim pogotkom u dresu reprezentacije, a ima čak 66 nastupa za istu, odveo afričkog prvaka u osminu finala. Nisu imali sreće u Rusiji prije četiri godine kad su zbog većeg broja žutih kartona završili kao treći, a 2002. su u Južnoj Koreji i Japanu dogurali do četvrtfinala. Može li ova generacija ponoviti taj uspjeh?

Mogli su odmah na startu Senegalci šokirati svojeg suparnika. Dia je nakon šest minuta izbio jedan na jedan s Galindezom i plasirano, precizno, poslao loptu...pored vratara. Igrač koji je pod možda pod najvećim povećalom promatran još od prve utakmice, jer ipak, ušao je u prvi sastav kao Plan B za ozlijeđenog Sadia Manea, Ismaila Sarr, od prvog do posljednjeg je kola dokazivao da se radi o izvanserijskom talentu. Na kraju dana, radi se o igraču kojega i danas na Anfieldu proklinju jer im je u sezoni 2019/20. prekinuo niz od 44 pobjede kojime su za malo srušili rekord Arsenala (49). Prilike u koje je aktualni prvak Afrike dolazio u prvom poluvremenu, bilo je to više manje preko njegove strane.

Upravo je spomenuti Sarr bio glavni akter odlučujućeg trenutka tik prije kraja prvog dijela. Osvojio je puno prostora na krilu, prošao Preciada, a onda mu je u putanju ušao Hincapie, dovoljno da glavni arbiter Clément Turpin pokaže na bijelu točku. Bez previše razmišljanja, sve je bilo jasno. Branič Ekvadora išao je izbiti loptu ispred napadača, ali je umjesto nje, pokosio, njega. Semafor je pokazivao na 43. minuti kad je Ndiaye predao loptu u ruku Ismaili Sarru, uvijek u takvim trenucima prođe kroz glavu ona izreka: ‘‘igrač na kojemu je napravljen kazneni udarac ne bi smio pucati.‘‘ Sve je stalo, vrijeme kao da se zaledilo, a Sarr je lagano trčkarao prema lopti i poslao Galindeza u jednu, a loptu u drugu stranu.

"Naši napadači sposobni su zabijati, pokazali su to već u prošlosti, a pokazat će to i na ovom turniru. Imam visoka očekivanja od naših mladih igrača, Ismaila Sarra i Krépina Diatte", bile su riječi izbornika Aliou Cisséa prije utakmice 2. kola u kojemu je Senegal s 3:1 razmontirao Katar i ostavio svoje nade za prolazak u nokat fazu, živima.

Ekvador je u drugom poluvremenu okrenuo ploču; "Kako s obrambeno orijentiranim igračima krenuti u napad?", pitao se izbornik Alfaro. Recept je očito upalio, jer Ekvador je u 68. minuti izjednačio pogotkom Caiceda koji je sam kao duh ostao na drugoj stativi nakon kornera. Prebacio mu je loptu glavom Torres, a onda su svi zajedno potrčali do korner zastavice proslaviti svoj pogodak, u tom trenutku, vrijedan prolaska. Međutim, kratko je trajalo njihovo slavlje jer je već u idućem napadu, Senegal došao u vodstvo. Koban je ponovno bio prekid, ali ovoga puta po gol Galindeza. Kapetan reprezentacije Koulibaly bio je najviši u skoku, kapetan je vratio svoju naciju u trans i na korak do toliko željene nokaut faze.

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Standings provided by Sofascore

Ekvadorski izbornik Gustavo Alfaro:

"Ovo je bolan poraz. Svi osjećamo veliku frustraciju. Znali smo kako će detalji napraviti razliku i nažalost upravo se to dogodilo. Mi smo griješili u odlučujućoj utakmici, ali za ubuduće moramo uzeti u obzir i naše dobre nastupe. Tijekom prvog poluvremena nismo bili svoji, igračima sam govorio kako moramo imati veći posjed na sredini terena, ali mi smo trčali za loptom čitavo vrijeme".

Senegalski veznjak Pape Gueye:

"Ponosan sam. Mislim kako smo mi više željeli pobjedu od njih, milijuni Senegalaca nas gledaju i željeli smo dati sve od sebe za ovaj dres. Ostajemo fokusirani, još se nećemo početi pakirati, nastavit ćemo raditi. Ambiciozni smo, ne znamo kako daleko možemo otići, ali ne mislimo stati na osmini finala".

Senegalski veznjak Idrissa Gana Gueye:

"Ovo je povijesni dan, po drugi put je Senegal prošao dalje iz skupine. Ne postavljamo si limite, znali smo kako možemo podići razinu igre. Istina je kako su prve utakmice bile teške, ali morate se nametnuti u velikim utakmicama. Ako ćemo i dalje igrati kao danas možemo se nadati velikom rezultatu".


NIZOZEMSKA - KATAR 2:0 (Gakpo 26‘, De Jong 49‘)

NIZOZEMSKA (3-4-1-2): Noppert - Timber, Van Dijk, Ake ?- Dumfries, De Roon (Od 83. Koopmeiners), De Jong ⚽ (Od 86. Taylor), Blind - Klaassen (Od 66. Berghuis) - Gakpo ⚽ (Od 83. Weghorst), Depay (Od 66. Janssen)

KATAR (5-3-2): Barsham - Mohammed (Od 85. Kheder), Miguel, Khoukhi, Hassan, Ahmed - Al Haydos (Od 64. Assadalla), Madibo (Od 64. Boudiaf), Hatem (Od 85. Alaaeldin) - Ali (Od 64. Muntari), Afif


Izvještaj piše: Hina

U dvoboju zadnjega, 3. kola A skupine SP-a nogometaši Nizozemske su svladali Katar s 2-0 (1-0) i kao prvi u skupini plasirali se u osminu finala.

Nizozemci će nakon osam godina opet igrati osminu finala SP-a, a Katarci će ostati zabilježeni u povijesti kao prvi domaćini mundijala koji su izgubili sve tri utakmice.

Nizozemci su s pola snage, dominirali protiv Katrana, koji su već ranije ispali sa SP-a. Igralo se većinu vremena na katarskoj polovici, o čemu svjedoči i 68 posto posjeda Nizozemaca.

Već u četvrtoj minuti Nizozemska je mogla povesti, ali je Blind uputio udarac ravno u vratara. U 14. minuti Depay prebacuje vrata, a napadač Barcelone je u 26. minuti imao još jednu priliku, ali mu je katarski branič blokirao šut.

Nizozemce je ipak u vodstvo nekoliko sekundi kasnije doveo Gakpo, igrač koji je zabijao i Senegalu i Ekvadoru. Veznjak PSV-a je lijepo primio, povukao par koraka i preciznim udarcem uz samu vratnicu postigao svoj treći gol na mundijalu.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme Nizozemci su postigli i drugi gol. Katarski golman obranio je Depayov pokušaj iz blizine, a De Jong je natrčao na odbijenu loptu i zakucao je u nebranjenu mrežu.

U 68. minuti VAR je poništio gol Berghuisa zbog igranja rukom, a u 89. minuti do prilike konačno dolaze Katrani, ali je pokušaj Ahmeda bio preslab za vratara Nopperta.

Nizozemska će u osmini finala igrati protiv drugoplasirane ekipe skupine B.

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Standings provided by Sofascore

Cody Gakpo, strijelac u sve tri utakmice Nizozemske na SP:

„Nakon ove utakmice bilo je samo važno plasirati se dalje i ostati na prvom mjestu u skupini. U tome smo uspjeli, pobijedili smo drugi puta na turniru i zadovoljni smo. Lijepo je opet zabiti pogodak, ali samo je uspjeh momčadi u fokusu. Mislim da smo ovaj put, bolje nego u ranijim utakmicama, kontrolirali posjed i loptu. Zadovoljni smo i igrom i rezultatom. Očekivanja na turniru? Ne gledamo daleko. Čekamo samo kako bi saznali idućeg suparnika i da se ozbiljno pripremimo za taj dvoboj osmine finala“.

Felix Sanchez, izbornik reprezentacije domaćina svjetskog prvenstva:

„Igrali smo protiv sjajnog suparnika, vjerojatno jednog od favorita na ovom turniru. Htjeli smo na ovom svjetskom prvenstvo, što je češće moguće, igrati na visokoj razini, na razini naših suparnika. Nekada smo i uspijevali u tome. Kada je u pitanju moja budućnost na ovoj dužnosti o tome ništa ne znam. Moja je budućnost bila ova utakmica protiv Nizozemske. Ništa drugo.


PRIJENOS UŽIVO:

90+6 - Kraj! Senegal je u osmini finala!

90+5 - Izlazi Dia, ulazi Cisse (Senegal). Caicedo je sada izgurao Diu van kako ne bi ukrao previše vremena.

90+4 - Pokušava Ekvador, ali nema tu preciznosti, a Senegalci se odlično brane.

90+3 - Ekvador je imao korner, ali Mendy izbacuje u novi ubačaj iz kuta.

90 - Šest minuta sučeve nadoknade dijeli Senegal od osmine finala.

85 - Izlazi Preciado, ulazi Porozo (Ekvador).

76 - Ekvador je sada mogao poravnati, ali Plata iz voleja puca ravno u ruke golmana Senegala.

75 - Dvostruka zamjena kod Senegala. Izlaze Ndiaye i Ciss, a ulaze Bamba Dieng i N. Mendy.

70 - GOOOL! Ekspresno zabija Senegal i vraća se u osminu finala. Koulibaly je zakucao loptu u mrežu za veliko slavlje Senegala.

68 - GOOOL! Caicedo zabija za izjednačenje! Ekvador se vraća u igru za osminu finala.

68 - Nizozemska je zabila i treći gol, ali gol je poništen zbog ruke Berguisa.

66 - Žuti karton dobio je Idrissa Gueye (Senegal) što znači da propušta osminu finala ako se njegova reprezentacija tamo nađe jer je već dobio žuti karton u ranijim utakmicama.

64 - Nova promjena kod Ekvadora. Izašao je Estrada, ulazi Reasco.

58 - Estrada je pokušao glavom, ali pokraj gola.

55 - Ostane li ovako, dalje prolaze Nizozemska kao prva i Senegal kao drugi u skupini. Ekvadoru treba minimalno remi.

49 - GOOOL! Nizozemska vodi 2:0! Nakon gužve i nekoliko pokušaja Nizozemaca, na loptu je naletio De Jong i zakucao ju u mrežu.

46 - Ekvador je napravio dvije zamjene. U slvačionici su ostali Franco i Gruezo, u igri su Sarmiento i Cifuentes.

46 - Počelo je drugo poluvrijeme.

46 - Drugi dio utakmice Nizozemske i Katara je već počeo, a uskoro će početi i nastavak dvoboja Ekvadora i Senegala.

45+6 - Kraj prvog dijela.

45+3 - Zaiskrilo je sada na terenu! Nakon što je lopta prešla crtu Valencia je odgurnuo Sabalyja, a ovaj ga usput udario na što se Ekvadorac bacio na pod. Sudac je obojici očitao bukvicu, ali prošli su bez kartona.

45+2 - Ndiaye se sada našao u novoj sjajnoj prilici, ali puca u blok.

45 - Igrat će se još šest minuta sučeve nadoknade vremena.

44 - GOOOL! Sarr iz penala zabija za vodstvo Senegala i nova uzbuđenja u grupi A.

42 - PENAL ZA SENEGAL! Sarr je probio bok, ušao u šesnaesterac, a Hincapie mu je uletio u putanju. Sudac je odmah pokazao na bijelu točku, a VAR je potvrdio njegovu odluku.

37 - Ciss puca, ponovno preko gola.

36 - Probao je sada opet Senegal, ali Dia nije uspio doći do lopte prije golmana Galindeza.

26 - GOOOL! Nizozemska vodi potiv Katara! Gakpo s ruba šesnaesterca zabija za 1:0.

image
KARIM JAAFAR Afp

24 - Sarr je sada opet zaprijetio golu Ekvadora, ali odlazi to malo pokraj gola.

20 - U drugom susretu ove skupine Nizozemska je očekivano bolja do domaćina, no za sada mreže miruju.

19 - Ozlijedio se sada Preciado pa je igra zaustavljena dok mu se priža pomoć.

14 - Odmah šansa i na drugoj strani. Gueye puca u ruke golmana Galindeza.

14 - Probao je sada Ekvador nakon greške Senegala, ali Valencia nije uspio zahvatiti loptu.

image
OZAN KOSE Afp

12 - Ndiaye sada puca, ali i on je neprecizan. Senegal reda šanse, ali nedostaje im preciznosti.

11 - Ndiaye je sada ubacio, ali lopta nije pronašla nikoga od Senagalaca u šesnaestercu.

8 - Dia se sada našao sam pred golmanom, ali i njegov pokušaj odlazi pokraj gola Ekvadora.

3 - Što je sada promašio I. Gueye. Dobio je sjajnu loptu na rubu šesnaesterca, bio praktički sam, ali loše je zahvatio loptu i poslao ju pokraj gola Ekvadora.

2 - Senegalu igra samo pobjeda, dok Ekvador ima pravo i na neriješeno. Katar je već ispao s prvenstva pa je Nizozemska sigurni putnik u osminu finala.

1 - Počeli su finalni susreti skupine A!

Linker
23. travanj 2024 22:45