Reno Freuler, strijelac za 2:3

 JAVIER SORIANO Afp
ŠVICARCI SLAVE

VIDEO: Srbija izgubila i ispala sa Svjetskog prvenstva! Kamerun u finišu šokirao Brazilce

Dva preokreta, gomilu prekršaja, tučnjavu i vrijeđanje srpskog izbornika, sve smo to vidjeli večeras
Piše: Dražen Pinević, Sportske novostiObjavljeno: 02. prosinac 2022. 22:00

SRBIJA - ŠVICARSKA 2:3 (Mitrović 26‘, Vlahović 35‘/Shaqiri 20‘, Embolo 44‘, Freuler 48‘)

SRBIJA: V. Milinković-Savić - Milenković ?, Veljković (od 55‘ Gudelj ?), Pavlović ? - Kostić, Lukić ?, S. Milnković-Savić ? (od 68‘ Maksimović), Živković (od 78‘ Đuričić) - Tadić (od 78‘ Radonjić) - Mitrović ?, Vlahović (od 55‘ Jović)

ŠVICARSKA: Kobel - Widmer ?, Akanji, Schär ?, Rodriguez - Freuler, Xhaka ? - Shaqiri (od 69‘ Zakaria), Sow (od 69‘ Fernandes), Vargas ? (od 84‘ Fassnacht) - Embolo (od 90‘ Okafor)


KAMERUN - BRAZIL 1:0 (Aboubakar 90+3‘)

KAMERUN: Epassy - Fai ?, Wooh, Ebosse, Tolo ? - Anguissa, Kunde ? (od 68‘ Ntcham) - Mbeumo (od 64‘ Toko Ekambi), Choupo-Moting, Ngamaleu (od 86‘ Mbekeli) - Aboubakar ?

BRAZIL: Ederson - Alves, Militao ?, Bremer, Telles (od 55‘ Marquinhos) - Fabinho, Fred (od 55‘ Guimaraes ?) - Antony (od 79‘ Rapinha), Rodrygo (od 55‘ Everton), Martinelli - Jesus (od 64‘ Pedro)


>>> GOLOVE S UTAKMICA POGLEDAJTE OVDJE <<<

>>> Pogledajte konačnu ljestvicu skupine G <<<

Standings provided by Sofascore

Posljednja dva sudionika osmine finala na SP u Kataru su Brazil i Švicarska. U osmini finala sastat će se Barzil – Koreja i Švicarska – Portugal. Kući idu Srbija i Kamerun.

Posljednji rasplet dogodio se u skupini G, nakon kojeg slijede susreti osmine finala. Čekali su se protivnici za Portugal (drugoplasirani) i Koreju (prvoplasirani). U igri Brazil koji sa šest bodova sigurno prolazi, iza njega Švicarska sa 3 boda, koja je uz poraz Brazila mogla biti i prva s boljom gol razlikom dobije li Srbiju, te sa po jednim bodom Srbija i Kamerun kojima su igrale pobjede za prolaz.

Brazil u bitno izmijenjenom sastavu u odnosu na start SP-a, Srbija s udarnim napadačkim tandemom prvi puta na ovom SP Mitrović Vlahović, a Švicarska bez kapetana i vrlo važnog vratara Jana Sommera, ali i bez standardnog stopera Elvedija koji su izostali zbog bolesti.

Kako je Brazil već prije osigurao plasman u osminu finala, zanimljiviji susret za prolaz igrao se između Švicarske i Srbije. I bio je otvoren s obje strane i iznimno zanimljiv i uzbudljiv, pa su tako u prvih 45. minuta obje selekcije na momente bile u osmini finala.

Nevjerojatnom pogreškom srpske obrane je počelo, no Embolo, pa potom i Xhaka zaustavljeni su od Vanje Milinkovića Savića. Uzvratila je Srbija, Živković je opalio sa 20 metara iskosa i pogodio vratnicu, a odbijenu loptu napadači nisu iskoristili da bi svladali Kobela. No, bio je to uvod u golijadu.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Otvorio ju je Xherdan Shaqiri nakon odlične akcije s lijeve strane i izbijanja Rodrigueza u prvi plan. Pavlović je dobro uklizao i spasio stvar iz prve, ali je nakon klizanja zakasnio pokriti Shaqirija koji je pogodio za vodstvo Švicaraca. Srbija je brzo uzvratila. Pogriješio je Freuler na sredini, Tadić odigrao odličan pas i pogodio Mitrovića koji je glavom svladao Kobela.

I nastavila je Srbija, ovaj puta su ih počastili greškama Shaqiri i Xhaka koji je u pokušaju spašavanja pasa Tadića gurno loptu na Vlahovića koji je lagano plasirao loptu kraj Kobela za vodstvo Srbije. Nastavljeno je otvoreno, sjajnu akciju odigrali su Švicarci u 44. minuti. Iz sredine je povukao Shaqiri do Sowa, ovaj je gurno Widmeru na bok, a Widmer je dugi pasom na drugu vratnicu pogodio Embola koji je u trku bio brži od srpske obrane i spustio loptu u mrežu. Sve u svemu, puno grešaka, na užas izbornika Yakina i Stojkovića, ali iznimno zanimljiva utakmica u kojoj je nakon 45 minuta bolje stajala Švicarska.

Za to vrijeme prvih 45 minuta na Lusailu Brazila i Kameruna bez golova. Brazil očekivano dominantan u posjedu, bolji u udarcima na gol, ali bez realizacije, dovoljno tek za potvrdu broja 1. Kamerun je morao riskirati, a to je protiv Brazila iznimno opasno.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Briljantnom akcijom na startu drugog dijela krenuli su Švicarci. Embolo je spasio izgubljenu loptu, gurno Shaqiriju, ovaj pogledao ispred sebe, dignuo na Vargasa koji je majstorski petom odigrao povratnu za Freulera koji je pogodio za drugu prednost Švicarske u petak navečer. Mogli su zaključiti utakmicu nekoliko minuta kasnije da je Embolo pogodio čisti zicer. No, ostavili su nadu Srbiji koja je izmjenama krenula na sve ili ništa. Naravno, i zakuhalo se na najavljenim nenogometnim stvarima, pa je Rapallini morao reagirati da smiri situaciju. Kraj se bližio, tenzije i umor su rasli.

Srbija nije imala snage za povratak. Švicarci su kako je utakmica išla kraju bili vrlo mirni i trkački su dominirali, što je bilo dovoljno da sačuvaju prednost, a Fassnacht je imao zicer s kojim je mogao dovršiti sve, no Milinković Savić bio je koncentriran. Od velikih najava Srbije uoči SP-a ostalo je veliko ništa. Vidjeli smo tek očekivani cirkus srpskih igrača sa Granitom Xhakom. Potpuno nepotrebno, ali…

Brazil je u drugom dijelu nastavio dominaciju, ali nije uspio doći do treće pobjede protiv Kameruna, čak je na kraju i izgubio jer je Aboubakar zabio za veliko slavlje Kamerunaca, što nije promijenilo poredak skupine, pa tako imamo situaciju da u grupnoj fazi SP-a nijedna reprezentacija nije ostvarila maksimalan učinak, što opet ponešto govori o natjecanju koje će biti jako uzbudljivo do samog kraja.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ! Gotove su utakmice, Švicarska je u osmini finala SP-a. Kamerun je dobio, ali jest i Švicarska. Da je Srbija i zabila u završnici, prošla bi Švicarska zbog pobjede protiv Kameruna (1:0) u međusobnoj utakmici. Ovako, Srbija je na začelju skupine s jednim bodom.

90+10‘ Radonjić! Vjerojatno zadnja prilika za Srbiju, odlazi to pored gola!

90+4‘ Aboubakar je nakon gola skinuo dres i dobio drugi žuti karton, a na utakmici Srbije i Švicarske izbila je masovna tučnjava! Sudac je to brzo zaustavio, žuti karton dobili su Xhaka i Milenković koji su sve to i inicirali.

90+3‘ GOOOOL! Kamerun je poveo protiv Brazila! Uh, kakav šok za Brazilce. Kamerun i dalje ne ide u osminu finala, ali kada bi Srbija zabila za neodlučeno, i Kamerun i Švicarska imali bi gol-razliku 4:4! Švicarska bi i tada prošla jer je dobila Kamerunce 1:0 u međusobnom ogledu.

90‘ Sudačke nadonade? Na Srbija - Švicarska igrat će se još 7 minuta, a Kamerunci i Brazilci na terenu će biti još 9 minuta.

89‘ Sjajnu loptu dobio je Fassnacht na lijevoj strani i izašao sam pred Vanju Milinkovića-Savića koji mu ulazi u šut i brani ga.

84‘ Mijenja švicarska klupa, umjesto Vargasa u igru će vezni igrač Fassnacht.

82‘ Akanji izvodi slobodan udarac s desne strane, trese se mreža ali s vanjske strane. Svi su očekivali udarac Embola, a ovo švicarsko iznenađenje nije prošlo.

80‘ Puno, baš puno prekršaja ima u sredini terena, igra u dvoboju Srbije i Švicarske jako je ispresjecana prekidima. Sudar glavama Freulera i Đuričića, Srbija je s igračem manje zbog pružanja liječničke pomoći Đuričiću.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Odmah kasnije, Gudelj je zaradio žuti karton.

78‘ Dvije promjene Piksija Stojkovića. Izvan igre idu Tadić i Živković, a u igru će Đuričić i Radonjić.

75‘ Petnaest je minuta još do kraja, Švicarci se doimaju sigurnima kod čuvanja ove njihove prednosti.

72‘ Pratimo malo i vrlo dobri Brazil koji međutim još uvijek nije uspio probiti kamerunski obrambeni bedem. Situacija je jasna, Brazilci su s trenutnih 7 bodova prvi u skupini, Švicarska trenutno ima 6,

68‘ Umjesto Sergeja Milinkovića-Savića u igri je Maksimović. Promjena kod Srbije na samoj sredini nastavka. Mijenja i Švicarska, umjesto Sowa i Shaqirija ulaze Fernandes i Zakaria.

66‘ Igrači sa srpske klupe ulaze u teren, ide to sudac Rapallini smiriti, čini se da je Xhaka, albanski Švicarac inače, nešto dobacio do srpske klupe... Sve će rezultirati žutim kartonom za rezervnog vratara Srbije Rajkovića.

65‘ Pao je Mitrović u švicarskom kaznenom prostoru, no sudac Rapallini odmah pokazuje da neće biti ništa od penala. Skočila je cijela srpska klupa, no nema prekršaja Schära.

image
FABRICE COFFRINI Afp

63‘ Imaju Švicarci i dalje to svoje vodstvo, imaju pobjedu s kojom su jasno, sigurni sudionici osmine finala SP-a.

image

Reno Freuler i Ricardo Rodriguez slave švicarski gol za 2:3

JAVIER SORIANO Afp

60‘ Na utakmici Kameruna i Brazila opet traje potpuna opsada brazilskog gola. No, tamo pak pogodaka još nema.

58‘ Embolo! Nova dobra akcija Švicarske, najisturenijem švicarskom nogometašu lopta u petercu odlazi preko noge, a onda i preko gola... Srbi su uzvratili centaršutom za Kostića, teško bi to stigao Kobel na golu, no nema udarca u okvir.

56‘ Strahinja Pavlović dobio je žuti karton.

55‘ Tri promjene kod Brazila. Izlaze Telles, Fred i Rodrygo, a u igru će ući Marquinhos, Guimaraes i Everton Ribeiro.

Promjene i na drugoj utakmici, u igri su Gudelj i Jović umjesto Veljkovića i Vlahovića.

52‘ Aboubakar! Evo Kameruna, sjajan udarac njihova napadača s desne strane, prozujala je lopta pored vratnice. Morat će tamo biti obavljena i prisilna zamjena, ući će Marquinhos, Telles neće moći.

50‘ Uh, kakva li je ono fenomenalna švicarska akcija bila... Kod Brazilaca je pak na drugoj utakmici lakšu ozljedu pretrpio Alex Telles.

48‘ GOOOOOL! Kakva akcija Švicarske! Nevjerojatan preokret sada na drugoj strani. Ali, kakva akcija. Briljantno od početka do kraja. Freuler zabija za 2:3. Embolo, Shaqiri, pa Vargasova peta i Freulerova realizacija.

image
FABRICE COFFRINI Afp

47‘ Prvi žuti karton za Srbiju danas, dobio ga je Sergej Milinković-Savić.

46‘ Počela su druga poluvremena na večerašnjim utakmicama. Nema niti jedne promjene u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Gledamo sjajnu utakmicu između Srbije i Švicarske! Preokret Srbije nije izdržao do odlaska na odmor, sada je opet Švicarska ta koja je na drugom mjestu skupine.

45+3‘ Mbeumo! Najbolja prilika dosad za Kamerun, stigla je lopta u peterac gdje Mbeumo glavom gađa, ali Ederson fantastično brani!

45+1‘ Nova dobra prilika za Martinellija, ali Epassy to čupa i odbija u korner. Nakon kornera trese se mreža, ali s vanjske strane nakon udarca Rodryga.

44‘ GOOOOOL! Embolo za 2:2! U pravo vrijeme je to bilo za švicarsku. Widmer šalje prizemnu loptu s desne strane, okrunjena je krasna akcija...

image
JAVIER SORIANO Afp

43‘ Idemo polako prema kraju prvog dijela, a na drugoj utakmici čini se da su se Kamerunci malo opustili, nema više onog njihovog početnog grča, lopta je sve češće na brazilskoj polovici.

38‘ Srbija sada ima drugu poziciju u skupini. Na dvoboju Kameruna i Brazila i dalje nema pogodaka. Počelo je i razdoblje nervoze...

35‘ GOOOOOOL! Srbija preokreće! Zabija i Vlahović, ali velika je to bila pogreška švicarske obrane. Shaqiri je izgubio loptu na centru, a onda kad se činilo da će Freuler to mirno iznijeti, čini krivi potez. Iskoristio je to Vlahović i pospremio loptu u mrežu.

34‘ Novi žuti karton za Kamerun, sada ga je dobio i Fai nakon što je srušio Rodryga, a sad će biti novi slobodni udarac iz vrlo dobre pozicije za Brazilce.

Žuti i za Švicarce, dobio ga je Vargas.

31‘ Shaqiri! Pored gola je ovo završilo, sjajna lopta Rodrigueza s lijeve strane u dijagonalu, tražili su Srbi zaleđe ali čini se da ga nije bilo... Shaqiri bježi iz prvog koraka, a Pavlović je uklizao i spriječio veliku opasnost... Čini se da je trebao biti korner za Švicarsku, no nije ga bilo...

29‘ Pierre Kunde dobio je žuti karton na utakmici Brazila i Kameruna, sada će Brazilci imati i opasnu šansu iz slobonog udarca.

26‘ GOOOOOL! Mitrović izjednačuje, Srbija odgovara Švicarcima! Pogreška švicarske obrane ostala je kažnjena, konkretnu je loptu dobio Mitrović od strane Tadića. Akanji nije najbolje sačuvao Mitrovića koji to glavom posprema u mrežu.

24‘ Spomenimo malo i utakmicu Kameruna i Brazila. Tamo Brazilci već do sada imaju pet kornera i nekoliko vrlo dobrih šansi. Onu jednu Martinellijevu smo i zapisali.

22‘ Pucao je sada i Xhaka, ali bilo je to nisko, po zemlji, bez prevelike prijetnje za VMS-a.

image
JAVIER SORIANO Afp

20‘ GOOOOOOOL! Shaqiri zabija! Sow je napravio veći dio posla, došao do ruba šesnaesterca i dodao na desno za Shaqirija koji zabija u bliži kut.

18‘ Dominira sada Srbija, Tadić i Kostić su još jednom dobro promiješali obranu Švicarske po lijevoj strani, nedostajao je samo zadnji pas u sredinu da se ta akcija okruni.

15‘ Žuti karton za Švicarca Widmera. Četvrta je to javna opomena za Švicarsku na ovom SP-u, a i taj bi kriterij danas možda mogao odlučivati

14‘ Freuler! Kako je krasno Vargas probio lijevu stranu, poslao vrhunski to u sredinu gdje iz koraka natrčava Freuler i gađa u blok.

image
PATRICK T. FALLON Afp
image

Srbija je mogla primiti gol već u 1. minuti

FABRICE COFFRINI Afp

U istoj minuti velika prilika za Brazil! Martinelli je probao glavom nakon sjajnog centaršuta, ali obranio je vršcima prstiju Epassy.

11‘ Vratnica! Andrija Živković opalio je s ruba kaznenog prostora i pogodio okvir gola, lopta se odbila, ali niti Vlahović je nije uspio ugurati u mrežu, obranio mu je Kobel.

10‘ Zvižde navijači Srbije Xherdanu Shaqiriju tijekom svakog njegovog kontakta s loptom. Jasno je i zašto, Švicarac je za vrijeme prošlog SP-a proslavio gol u znaku albanskog orla....

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

7‘ Žuti kartoni za Kamerunca Toloa i Brazilca Militaoa nakon međusobnog kontakta na sredini igrališta.

5‘ Milenković! Dobar ubačaj Tadića iz kornera, srpski stoper bio je visoko u zraku iznad švicarske obrane, no nije uspio usmjeriti loptu prema okviru gola.

4‘ Lijep ubačaj Kostića s lijeve strane, no Akanji je u petercu viši od Mitrovića pa je ta opasnost otklonjena od strane Švicaraca.

1‘ Kakav početak Švicarske! Dvije fantastične obrane Milinkovića-Savića! Najprije puca Xhaka, blokirano je, pa je Embolo pucao, a VMS obranio, a onda je pucao Xhaka, i to je skinuo vratar Torina.

image

Srbija je mogla primiti gol već u 1. minuti

FABRICE COFFRINI Afp

20.00 Utakmice Srbije i Švicarske, odnosno Kameruna i Brazila su započele.

Linker
27. travanj 2024 12:15