JEWEL SAMAD Afp
EVO I GDJE SU HRVATI

VIDEO: Takav okršaj u finalu nikad nije viđen! Pogledajte Mbappeov hat-trick kojim je srušio Messija

Messi je zabio dva, nevjerojatni Francuz tri gola, ali prvak je na kraju ipak čudesni Argentinac
Piše: SNObjavljeno: 18. prosinac 2022. 19:12

Kylan Mbappe i Leo Messi imali su vjerojatno najuzbudljivij golgeterski okršaj u povijesti Svjetskih prvenstava u velikom finalu katarskog Mundijala. Argentina je na kraju slavila tek nakon penala, ali titulu najboljeg strijelca odnio je nevjerojatni Francuz.

Suigrači iz PSG-a bili su uoči finala poravnati na listi najboljih strijelaca sa po 5 golova, a na travnjaku su bila i još dva aspiranta na laskavu titulu - Julian Alvarez i Olivier Giroud sa po četiri pogotka.

Na kraju, naslov najboljeg strijelca odnio je Kylan Mbappe. U finalu je zabio hat-trick i slavio sa osam golova. Messi je dvaput pogodio mrežu i završio na brojci 7.

GOLGETERSKI OKRŠAJ MBAPPEA I MESSIJA POGLEDAJTE OVDJE

Isto tako, računajući golove i asistencije, njih su dvojica bili uvjerljivo ispred svih na prvenstvu. Mbappe je uz osam golova imao dvije asistencije, a Messi sedam golova i tri asistencije.

Četiri gola Messi je na ovom turniru zabijao iz jedanaesteraca, a Argentina je postala rekorder po broju jedanaesteraca na jednom svjetskom prvenstvu (pet). Messi nije zabio jedino Poljskoj.

Mbappe je postao prvi nogometaš nakon Engleza Geogga Hursta 1966. godine koji je u finalu postigao tri pogotka, dok je Messi postao prvi nogometaš koji je na jednom svjetskom prvenstvu dao barem pogodak u grupnoj fazi i potom u svakom dvoboju nokaut faze.

Isto tako, Messi je u finalu upisao 26. nastup u svojoj karijeri na svjetskim prvenstvima po čemu je postao jedinstven u nogometnoj povijesti.

Inače, Argentina je treći put u povijesti osvojila naslov svjetskog prvaka. Gauči su u jednom od najluđih finala u povijesti slavili sa 4:3 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je susret u 120 minuta završio 3:3. Argentina je svjetske naslove osvojila i 1978. i 1986.

Do prve titule Argentina je došla na svom tlu 1978. godine pobijedivši na krilima najboljeg strijelaca turnira Maria Kempesa u finalu Nizozemsku sa 3-1 nakon produžetaka.

Osam godina kasnije na scenu je stupio Diego Maradona. "Mali zeleni", kako je glasio njegov nadimak,je vukao Gauče do novog slavlja, a završnom susretu Argentina je pobijedila Njemačku sa 3:2.

Argentina je još tri puta bila u finalu, no sva tri puta je poražena. Na prvom World Cupu 1930. izgubila je od Urugvaja sa 2-4, do finala je došlo i 1990. no Njemačka je bila bolja sa 1-0. Identičnim rezultatom "Elf" je pobijedio "Gauče" i u finalu 2014. u Brazilu.

Francuska je propustila priliku postati tek treća reprezentacija u povijesti koja je obranila naslov. To su do sada uspjeli jedino Italija (1934, 1938) i Brazil (1958, 1962).

Francuzima je ovo bilo četvrto finale na svjetskim prvenstvima i drugi poraz. Prvi put su poraženi 2006. od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca.

Tricolori su tako ostali na dvije svjetske titule osvojene 1998. i 2018. godine.



Ljestvica strijelaca

8 - Kylian Mbappe (Francuska)

7 - Lionel Messi (Argentina)

4 - Olivier Giroud (Francuska), Julian Alvarez (Argentina)

3 - Richarlison (Brazil), Goncalo Ramos (Portugal), Enner Valencia (Ekvador), Bukayo Saka (Engleska), Cody Gakpo (Nizozemska), Alvaro Morata (Španjolska), Marcus Rashford (Engleska)

2 - Andrej Kramarić (Hrvatska), Ferran Torres (Španjolska), Mehdi Taremi (Iran), Mohammed Kudus (Gana), Cho Geu-Song (Južna Koreja), Bruno Fernandes (Portugal), Salem Al-Dawsari (Saudijska Arabija), Ritsu Doan (Japan), Kai Havertz (Njemačka), Niclas Fuellkrug (Njemačka), Giorgian de Arrascaeta (Urugvaj), Aleksandar Mitrović (Srbija), Breel Embolo (Švicarska), Vincent Aboubakar (Kamerun), Robert Lewandowski (Poljska), Neymar (Brazil), Wout Weghorst (Nizozemska), Harry Kane (Engleska), Rafael Leao (Portugal), Yousseg En-Nesyri (Maroko)

1 - Marko Livaja (Hrvatska), Lovro Majer (Hrvatska), Ivan Perišić (Hrvatska), Bruno Petković (Hrvatska), Joško Gvardiol (Hrvatska), Mislav Oršić (Hrvatska)…



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

U posljednjem Mundocastu u gostima nam je bio Ilija Lončarević s kojim smo komentirali finale između Argentine i Francuske, ali i ocijenili pojedinačni učinak hrvatskih nogometaša u Kataru. Pogledajte tko je bio najbolji, a tko je mogao dati više:

Linker
04. svibanj 2024 00:16