Mohammed Kudus zabio je za 2:3

 JUNG YEON-JE Afp
VATROMET OD UTAKMICE

VIDEO: Velika pobjeda Gane! Prosuli veliku prednost pa preživjeli teške trenutke i iznenadili sve

Jednu od najljepših utakmica na Svjetskom prvenstvu vidjeli smo upravo u ovom obračunu.
Piše: Sportske novosti, HINAObjavljeno: 28. studeni 2022. 16:00

JUŽNA KOREJA - GANA 2:3 (Cho 58‘, 61‘/Salisu 24‘, Kudus 34‘, 68‘)

AL RAYYAN Stadion: Education City. Gledatelja: 43.983. Sudac: Anthony Taylor 6,5 (Engleska). Pomoćnici: Gary Beswick i Adam Nunn. Četvrti sudac: Kevin Ortega

JUŽNA KOREJA: S. Kim - Moon-hwan Kim, Min-jae Kim (od 92. K. Kwon), Y. Kim ?, J. Kim - I. Hwang, Jung ? (od 79. U. Hwang) - Kwon (od 57. Lee), Jeong (od 46. Na), Son - Cho ⚽ ⚽. Izbornik: Paulo Bento

GANA: Ati - Lamptey ? (od 78. Odoi), Amartey ?, Salisu ⚽, Mensah (od 88. Baba Rahman) - Partey, Samed, Kudus ⚽ ⚽ (od 83. Djiku) - A. Ayew (od 78. Sulemana), Williams, J. Ayew (od 79. Kyereh). Izbornik: Otto Addo

U susretu 2. kola skupine H Svjetskog nogometnog prvenstva Gana je na stadionu Education City svladala Južnu Koreju sa 3-2 (2-0).

Strijelci za Ganu u prvom poluvremenu bili su Mohammed Salisu (24) i Mohammed Kudus (34), Gue-Sung Cho (58, 61) je s dva gola u tri minute poravnao na 2-2 da bi Kudus (68) svojim drugim golom ipak osigurao slavlje svojoj reprezentaciji.

Iako je Južna Koreja bila uvjerljivo bolji suparnik u prvih 20-ak minuta, nije uspjela tu svoju terensku nadmoć i materijalizirati. Usprkos što se igralo gotovo isključivo na polovici terena koja je pripadala Gani te su Korejci u tom uvodnom dijelu susreta izveli čak sedam udaraca iz kuta, nije viđen niti jedan udarac u okvir gola.

Gana je povela iz kontroverzne situacije u 24. minuti. Jordan Ayew ubacio je loptu u kazneni prostor s lijeve strane, u gužvi je lopta njegovom bratu Andreu skliznula niz ruku i pala pred braniča Salisua koji je snalažljivo zatresao mrežu. Ta je situacija bila nekoliko minuta provjeravana u VAR-sobi da bi na kraju sudačka postava na čelu s Englezom Taylorom ipak odlučila priznati pogodak.

image
ODD ANDERSEN Afp

Deset minuta potom Gana je stigla i do drugog gola, ponovno je Jordan Ayew ubacio s lijeve strane, a na loptu je na petercu natrčao Kudus i glavom ju proslijedio iza nemoćnog Kima.

Najbliže pogotku u prvom dijelu Južna Koreja je bila u 45. minuti, ali je pokušaj Kwona s vrha kaznenog prostora prošao pored vratnice.

Južna Koreja je prvi udarac u okvir gola kako na utakmici tako i na ovom SP uputila u 53. minuti kada je Cho pucao glavom sa 10-ak metara, no tada se istaknuo i ganski vratar Ait-Zigi. Bilo je to samo "zagrijavanje" Choa koji je u razdoblju od 58. do 61. minute postigao dva gola, oba glavom.

Kang-In Lee je stupio na teren u 57. minuti, a samo minutu potom se izborio za loptu na lijevoj strani korejskog napada te ubacio na peterac gdje je Cho odlično reagirao i u padu glavom svladao Ait-Zigija.

Samo tri minute potom Son je proigrao Jin-Su Kima na lijevom krilu, uslijedio je visoki ubačaj kojega je na drugoj vratnici dočekao Cho i iz velike blizine još jednom zatresao mrežu.

Iako je nakon dva postignuta gola Južna Koreja bila u psihološkoj prednosti, do vodstva od 3-2 je ipak stigla Gana. Mensah je u 68. minuti probio lijevu stranu, poslao povratnu loptu za Williamsa koji je promašio loptu koja je zatim u nastavku akcije stigla idealno na udarac Kudusa, a veznjak Ajaxa pokazao je kako je daleko raspoloženiji od svog vođe napada te se plasiranim udarcem po drugi put upisao u strijelce.

image
JUNG YEON-JE Afp

Kang-In Lee pokušao je iz slobodnog udarca sa 25 metara u 75. minuti, no njegov uarac je iz samog donjeg lijevog kuta izbacio Ait-Zigi. Uslijedio je ubačaj iz kuta nakon kojega se stvorila velika gužva pred ganskim golom u kojoj se za udarac izborio Son, ali Lamptley uspio spasiti svoju mrežu izbacivanjem s gol-linije.

Novu priliku za Južnu Koreju imao je Jin-Su Kim u 84. minuti, ali njegov pokušaj sa 15-ak metara iskosa s lijeve strane nije bio precizan.

Cho je bio blizu svog trećeg pogotka na utakmici u četvrtoj i šestoj minuti nadoknade, ali u prvom navratu je njegov udarac nogom pod gredu obranio Ait-Zigi, a u drugom su ganski braniči u skoku na dva metra od gol-linije uspjeli "skinuti" loptu s glave korejskog napadača.

Gana se ovom pobjedom izjednačila s Portugalom na vrhu ljestvice, obje reprezentacije imaju po tri boda, dok je Južna Koreja na dnu s jednim bodom, koliko ima i treći Urugvaj.

Ganski izbornik Otto Addo:

"Velike čestitke momčadi koja se uspjela vratiti i postići treći pogodak, a onda se i strastveno branila. Južna Koreja nas je jako pritisnula i na kraju smo imali i sreće".

Strijelac dva gola za Ganu Mohammed Kudus:

"Kakav dan! Bilo je 2-2 nakon 2-2 i na kraju ipak 3-2 za nas. Želejli smo tri boda i imamo ih. Sada smo puni samopouzdanja pred utakmicu s Urugvajem u kojoj moramo imati isti mentalitet".

Južnokorejski izbornik Paulo Bento:

"Napravili smo glupe greške, ali zaslužili smo bod. Imali smo puno prilika za gol, pa rezultat nije pošten".

Standings provided by Sofascore

PRIJENOS UŽIVO:

>>> POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE <<<

KRAJ: Preživjela je Gana i upisala supervažne bodove u ovoj skupini. Sada zajedno s Portugalom imaju tri boda, a Urugvaj i Koreja su na jednom... Portugal i Urugvaj, jasno, svoj susret igraju u onom večernjem terminu od 20 sati.

90+8‘ Plete mrežu Koreja, ali nikako da probije taj gusti ganski zid.

90+6‘ Još jedna lopta prema Chou, dva igrača Gane su zaspala, Ati-Zigi je također ostao na krivoj nozi, ali nitko tu loptu nije spremio u mrežu.

90+5‘ Cho! Još jedan u nizu njegovih udaraca! Teško živi Gana, ali vratar Zigi zatvara bliži kut i odbija u korner.

90+3‘ Umjesto stopera Kima Min-Jaea ulazi napadač Kwon Kyung-Won

90+1‘ U prvoj od 10 minuta sudačke nadoknade rodila se nova dobra prilika za Koreju, no Son je pucao u blok.

88‘ Umjesto Mensaha ušao je Baba Rahman, zadnja je to promjena kod Gane danas.

84‘ Novi dobar dolazak Koreje, dijagonala iz zadnje linije stiže do aktivnog Jin-Sua, ovaj se odlučuje na udarac lijevom nogom, a to ide preko gola.

83‘ Umjesto Kudusa ulazi Djiku kako bi pojačao zadnju liniju. Nova izmjena Otta Adda.

79‘ Tri ganske i jedna korejska promjena. Van idu Andre i Jordan Ayew, odnosno Lamptey, a ulaze Odoi, Sulemana i Kyereh. Kod Koreje umjesto Junga-Woo Junga ulazi Hwang-Ui Jo

77‘ Kim-Jin Su! Nema gola, dosta problema ima ganska obrana. Ubačena lopta s desne strane, Kimu je stigla idealno na udarac ali ispriječio se blok Salisua na crti. Žuti karton za Kima-Younga Gwona.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

75‘ Sjajan udarac Chunga iz slobodnjaka, ali na visini zadatka je Zigi. Ostaje vodstvo Gane, Koreja sada ima svoj 8. korner na utakmici.

73‘ Novi žuti karton, zaradio ga je Lamptey. Treći je to žuti na današnjoj utakmici, drugi za Ganu.

71‘ Gledamo zaista fantastičnu utakmicu. Sadržajnu, punu otvorene igre i nadigravanja. No, Gana se sada opet vratila i u utrku za plasman u narednu fazu. Sada je pred njom opet težak zadatak da održi ovu prednost do kraja.

68‘ GOOOOOL! Gana opet vodi! Mensah je ubacio s lijeve strane, Williams je promašio loptu, a Kudus je sjajno pogodio za 2:3. Povratak afričke momčadi u prednost.

66‘ Gani sasvim sigurno treba pobjeda za ostanak u igri kada je osmina finala u pitanju. S dva poraza, od Portugala i J. Koreje definitivno bi ispali.

63‘ Strašan povratak Koreje! Sjajna je to stvar za utakmicu, a sad nas čeka još, vjerujemo, potpuno ludih pola sata.

61‘ GOOOOOL! Kakav povratak Koreje! Jin-Su je stigao već gotovo pa izgubljenu loptu, ubacio s lijeve strane, a Cho pogodio glavom pod gredu. U samo tri minute vraća se Južna Koreja.

image
JUNG YEON-JE Afp

60‘ Pravo je sada pitanje kako će Gana odreagirati, hoće li ovaj pogodak utjecati na njih....

58‘ GOOOOOL! Evo Korejanaca! Dobar ubačaj Lee-ja Kanga koji je tek ušao u igru, a pogodak zabija Cho-Gue Sung. Krasan zgoditak, evo povratka.

54‘ Pritisak Gane se nastavlja nakon jednog kratkog perioda u kojem smo loptu gledali na suprotnoj polovici.

52‘ Sjajna obrana Zigija na vratima Gane. Velika šansa za Koreju, pucao je Gue-sung, ali nije mogao savladati Ganca. Prvi je to udarac uopće u okvir gola upućen od strane južnokorejskog igrača na ovom SP-u.

50‘ Prva prilika za Gance u nastavku dvoboja, probao je Lamptey zaprijetiti korejskim vratima, nije bilo preopasno.

46‘ Počelo je drugo poluvrijeme dvoboja. Jedna je promjena u korejskom sastavu, ušao je Na Sang-Ho umjesto Jeonga-Yooa.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45‘ Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

45‘ Prilika za Koreju! Chang-hoon je pucao pored vrata s vrha šesnaesterca.

40‘ Traje sada mini pritisak Koreje, a upravo je Salisu nekoliko puta intervenirao i ‘‘očistio‘‘ loptu iz svog prostora.

image
ODD ANDERSEN Afp

34‘ GOOOOL! Kudus je zabio za povećanje vodstva, ušao je u prazan prostor i glavom pospremio za 2:0.

28‘ Opet prijeti Gana, najviši je u skoku Salisu, ali ovoga su puta pravovremeno reagirali i izbacili loptu iz svog šesnaesterca Korejci.

24‘ GOOL! Gana vodi 1:0 pogotkom Salisua nakon prekida. Pregledavao se ovaj pogodak zbog potencijalnog igranja rukom napadača Andrea Ayewa, ali sve je bilo korektno.

18‘ Tražio je Son sada iz kornera nekoga od svojih igrača, najviši je bio Chang koji je čak i tražio igranje rukom Kudusa, ali nije bilo ni govora o tome. U nastavku je akcije Son pokušao atraktivno škaricama ugroziti vrata, ali nije uspio pogoditi loptu.

image
GLYN KIRK Afp

13‘ Son djeluje jako raspoloženo po lijevoj strani. Lamptey teško izlazi na kraj s njim, barem kako zasada stvari stoje, glavna zvijezda njihove reprezentacije nekoliko je puta probio po krilu, ali bez učinka.

8‘ Nastavlja se pritisak Južne Koreje na početku dvoboja. Nastala je gužva nakon kornera, nisu se baš najbolje snašli tamo Son i Gue-Sung, pa su to očistili igrači afričke momčadi.

6‘ Woo-yeong je sada pucao s vrha kaznenog udarca, a u pravovremeni je blok izašao Lamptey od kojega je to otišlo u korner.

4‘ Prva prava šansa na utakmici. Kombinirali su Korejanci, poslao je dubinku loptu Woo-young za Chang-hoon koji nije uputio kvalitetan udarac.

1‘ Glavni sudac Anthony Taylor označio je početak utakmice.

Linker
06. svibanj 2024 21:48