TOM DUBRAVEC Cropix
STRUČNI KOMENTAR

‘Vidio sam kako je Neymar došao na utakmicu. To se ne radi. Bahatost ih je prebacila!‘

‘Real je lud ako ne dovede Gvardiola! A jeste li sada vidjeli zašto toliko volim tog Oršića!?‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. prosinac 2022. 23:10

Analiza Ivana Leke:

Ovo je čudo. Rekli smo nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i nezaboravnog srebra da smo svjetsko čudo, ali ovo je nešto što je još veće, što je nezamislivo kad se priča o nogometu. Nogomet je sport u kojem postoji pregršt velikih svjetskih sila. Argentina i Brazil u Južnoj Americi, Njemačka, Francuska, Engleska, Italija, Španjolska i Nizozemska u Europi. I njima je teško zamisliti da mogu biti dva puta u nizu u polufinalu Mundijala. A mi smo to napravili. Hrvatska s manje od četiri milijuna stanovnika.

To je moguće samo zbog jednog. Imamo pobjednike kakve svijet ne pamti. Oni pobjednici nad pobjednicima! Oni su borci koji ne znaju što je predaja i nikada je neće potpisati. Kad se dođe do izvođenja 11-eraca onda u nogometu vrijedi pravilo da su šanse 50:50. I jesu 50:50 ako s druge strane nije Hrvatska. Kad je Hrvatska onda su šanse 70:30. jer naši dečki ne poznaju strah, ne priznaju da postoji bolji, premda cijeli svijet misli da je netko drugi bolji.

Ovu je utakmicu gledalo nekoliko milijardi ljudi. Ja sam u Kini i znam koliko je ovdje ta utakmica bila gledana. Velika većina njih došla je vidjeti pobjedu Brazila, a nije je dočekala. Milijarde ljudi su vidjele kakve pobjednike ima Hrvatska. nezamislivo je što su nam ti igrači podarili kao naciji. Brazilci su istinska nogometna zemlja, njih je 200 milijuna, imaju tri puta više igrača nego mi stanovnika, ali oni idu doma, a mi smo u polufinalu.

I nismo u polufinalu slučajno, nego zato što smo to zaslužili, što smo bili ravnopravni Brazilu. Imali su oni šanse koje je Livaković fantastično branio, ali nisu imali kontrolu utakmice. Kad su poveli pomislili su da je ona gotova, ali jako su se prevarili. Malo ih je bahatost prebacila, a sport bahate kažnjava. Vidio sam Neymara uoči utakmice kako dolazi sa sunčanim plavim naočalama, tako se ne dolazi na utakmicu na Svjetskom prvenstvu. To nije stav sportaša koji misli samo na teren.

Međutim, dosta o Brazilcima. Idemo o našim pobjednicima. Dobili smo ih jer smo igrali nevjerojatno dobru momčadsku obranu, na čijem je čelu bio taj fenomenalni Livaković. Ispred njega je zadnja linija odigrala besprijekorno. Juranović je tako često tijekom karijere bio osporavan, a dečko je čudo od karaktera, njegova tjelesna moć rijetko se viđa u svijetu nogometa. On će sprintati u 270. minuti utakmice kada bi ona toliko trajala.

Što reći o Perišiću i njegovom načinu igre u kojem se u svakom trenutku podređuje interesu momčadi i krvari u kaznenom prostoru, u našem petercu. Nije ga briga što ima 34 godine i što bi trebao biti umoran od tolikih utakmica.

O Luki nema smisla više ni pričati, on je fenomen o kojem će pričati generacije i generacije koje se još nisu rodile. Kada se bude tražio tip igrača koji je toliko klasan, a toliko podređen momčadi i s 37 godina, onda će Luka uvijek biti u prvom redu.

Zlatko Dalić još je jednom vrhunski pripremio utakmicu, te je radio vrhunske zamjene tijekom nje. U produžetku vadi Sosu, uvodi Budimira, vadi Brozovića, uvodi Oršića. Ide po taj gol, zna da smo ga sposobni zabiti.

Rekao sam u nekoliko navrata zašto toliko volim Oršića, tu njegovu okomitost, brzinu i pobjednički duh. Sve je to pokazao i protiv Brazila, na najvećoj mogućoj pozornici. Petković je zabio taj gol, zato što ima tako veliku vjeru u svoj nogomet. Katkad možda i preveliku, ali to je ta drskost bez koje ne možeš biti vrhunski igrač.

Vlašić je također fenomenalno reagirao nakon ulaska. Čvrst, odlučan, okomit, a onda opali i neobranjiv prvi 11-erac, koji je toliko važan. Real je lud ako Gvardiola ne dovede da sljedećih 10 godina mirno spava. Lovren bez pogreške pet utakmica s dva produžetka u nizu. Karakter i klasa!

Zlatko Dalić stvorio je skupinu nemogućih pobjednika i nemam riječi s kojima bih mu zbog toga zahvalio. U svoje ime, ali i u ime kompletne Hrvatske. I još mnogih malih zemalja kojima je Hrvatska nogometni putokaz. I dokaz da David Golijata može pobjeđivati čak i redovito. Na dva SP-a u nizu, između u Ligi nacija.

Vatreni, vi ste pobjednici, vi ste čudo!

image

Ivan Leko

WANG YIJIE Xinhua Via Afp


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

"To što Hrvatska kao zemlja radi je van svake pameti - njih dvojica su nadljudi, sreća pa su Hrvati". To je zaključak kojeg je trener Ilija Lončarević rekao u našem Mundocastu nakon veličanstvene pobjede protiv Brazila. Pogledate cijeli Mundocast:

Linker
02. svibanj 2024 12:00