Eduardo Camavinga i Luka Modrić

 SERGIO RUIZ/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
RESPEKT VELIKANU

Wunderkind koji je jednim potezom ušao u povijest naklonio se Luki Modriću, podijelio i šaljivu anegdotu

‘Naučio sam to od Zidanea, gledao i Ronaldinha, a prema Luki imam poseban respekt‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. studeni 2022. 10:18

Njegovi elegantni nogometni potezi ušli su u povijest, a jedan se posebno pamti. Krene desnom, pa u okretu loptu povuče lijevom i promijeni smjer kretanja. Pirueta Zinedinea Zidanea nogometni je detalj koji uče klinci od malih nogu. Jedan od tih dječaka stigao je i do reprezentacije. Eduardo Camavinga navršio je 20 godina neposredno prije početka SP-a u Kataru, veznjak Reala jedan je od učenika slavne piruete.

- Piruetu sam radio od djetinjstva. Često u školskom dvorištu, pa je nadzornik jednom rekao mojoj majci "dobro vam mali igra". Jasno, piruetu sam naučio od Zidanea. Nisam se ni rodio kad je on osvojio Svjetsko prvenstvo, a moj otac je imao snimke World Cupa 98, vidio sam sve sažetke. Gledao sam i Ronaldinha na YouTubeu, pa čak i Pogbu. Vrtio sam piruetu u oba smjera – ispričao je Camavinga u razgovoru za Le Parisien.

Bio je jedna od Deschampsovih dvojbi za Katar, ali kada je trener Les Bleusa podijelio svoj popis njegovoj sreći nije bilo kraja. Ancelotti mu je u Realu ove sezone ponudio sudjelovanje u 20 od 21 utakmice (u zadnjoj utakmici Lige prvaka protiv Celtica ostao je na klupi). Njegov debi u Kataru još će pričekati, ali uživao je u povratku Francuske protiv Australije (4-1). Kao što uživa igrati za Real sa klasama poput Benzeme i Modrića, ključnim ljudima u njegovoj adaptaciji na Bernabeu.

image

Eduardo Camavinga i Luka Modrić

FRANCK FIFE Afp

- Karijera Benzeme je model koji treba slijediti. Počeo je u Lyonu, a danas je kapetan Real Madrida, upravo je dobio Ballon d‘Or i osvojio brojne naslove, uključujući pet Liga prvaka! Benzema je vrlo važan u mom životu. U Madridu i u francuskoj momčadi učinio je da se osjećam vrlo ugodno, imam vrlo dobar odnos s njim.

Ispričao je i kakav odnos ima s kapetanom hrvatske reprezentacije Lukom Modrićem.

- Na rođendan mi je pokušao čestitati na francuskom. Nije bilo tako, ali svidjela mi se namjera, ha, ha...Rekao mi je da bi mi mogao biti otac, jer nas dijeli sedamnaest godina. Od velikih igrača kao što je Modrić puno naučiš, važno je imati poseban respekt prema njegovoj karijeri. Kaže mi da igram jednostavno, da se kontroliram i kad imam priliku idem s loptom naprijed. Pomaže mi da ostanem smiren. Svaki dan s njim pokušavam pokazati da sam dobar igrač – kazao je Camavinga.

Pritom je ponudio i svoje mišljenje o izborniku Deschampsu i važnosti svoje obitelji.

- Prvo što mi za Deschampsa pada napamet jest činjenica da je svjetski prvak. Igrao je za velike klubove, ali je i odličan trener. Podvig je osvojiti Svjetsko prvenstvo kao igrač, a potom i kao trener. Njegovi savjeti imaju još veću težinu jer igramo na istoj poziciji, često me ispravlja oko orijentacije tijela, jer imam malu manu što sam često okrenut leđima igri. San je biti igrač nekoga trenera koji je osvojio toliko naslova, jednako inspirativno kao što je Carlo Ancelotti u Real Madridu. Obitelj? Ona mi znači sve, moram biti u blizini svoje obitelji kako bih se osjećao dobro u svom životu i ostao na zemlji. Roditelji su me učili poštovanju i uvijek su me učili da uživam u životu. Kad su loši trenuci, obratim se njima. Danas živimo zajedno u Madridu, kao kad sam bio dijete, ali s više slobode jer odrastam. Sa dvije godine sam došao u Francusku, otac se dugo borio za francusko državljanstvo. Činjenica je da sam upravo ja, zahvaljujući nogometu, uspio ubrzati stvari i pomoći nam svima da riješimo to veliko pitanje.

Camavinga je porijeklom iz Konga, ali pred tri godine, u studenome 2019., dobio je francusku putovnicu, a samo šest dana kasnije i poziv za U-21 Tricolora. U listopadu 2020. debitirao je za A vrstu Francuske u pobjedi 7:1 nad Ukrajinom.


"Dalić za Kanadu ima dvije jake opcije! Srbija? Piksi je napravio jednu veliku grešku". U današnjem Mundocastu gostovao je Mario Cvitanović koji je najavio utakmicu između Hrvatske i Kanade, ali i komentirao ogled između Brazila i Srbije:

Linker
16. travanj 2024 09:05