ANDRE PAIN Afp
NAKON PRIJETNJE FIFA-E

Zaokret u Katru! Englezi, Nijemci i Nizozemci odustali od ideje zbog koje im je prijetila kazna

‘Naši igrači i treneri jako su razočarani i podršku će pokazati na druge načine‘
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 21. studeni 2022. 11:23

Engleska, Wales i pet drugih europskih nacija potvrdile su da neće nositi OneLove traku na Svjetskom prvenstvu u Kataru nakon što je FIFA jasno rekla da će se suočiti sa sportskim sankcijama i da bi njihovi kapetani mogli biti kažnjeni ili čak prisiljeni napustiti teren.

Belgija, Danska, Njemačka, Nizozemska i Švicarska bile su druge zemlje koje su planirale nositi traku u duginim bojama u zemlji u kojoj su istospolne veze ilegalne. FIFA je naredila svim kapetanima da nose trake koje promiču druge društvene poruke.

U zajedničkom priopćenju sedam nogometnih saveza stoji: “FIFA je bila vrlo jasna da će nametnuti sportske sankcije ako će kapetani nose trake na ruci na terenu za igru. Kao nacionalni savezi, ne možemo staviti naše igrače u poziciju u kojoj bi se mogli suočiti sa sportskim sankcijama, uključujući kartone, pa smo zamolili kapetane da ne pokušavaju nositi trake na rukavima na utakmicama FIFA Svjetskog prvenstva. Vrlo smo frustrirani Fifinom odlukom za koju vjerujemo da je bez presedana – pisali smo Fifi u rujnu obavještavajući ih o našoj želji da nosimo traku One Love kako bismo aktivno podržali uključivanje u nogomet, ali nismo dobili odgovor. Naši su igrači i treneri razočarani i podršku će pokazati na druge načine.

Hugo Lloris, kapetan Francuske, koja je u početku bila dio inicijative "Jedna ljubav", već je ranije objavio da neće nositi traku na ruci.

"Bili smo spremni platiti prihvatljive kazne u slučaju nepoštivanja pravila o opremi i bili smo vrlo predani ovoj traci. Ali ne možemo svoje igrače dovesti u situaciju da budu opomenuti ili čak moraju napustiti teren u slučaju drugog žutog kartona", obrazložilo je svoju odluku sedam saveza.

Propisi o opremi predviđaju da kapetani nose "trake koje osigurava FIFA". U suprotnom sudac može zatražiti od igrača da napusti teren kako bi "popravio svoju odjeću" ili, ukoliko ne bude poštivao ove uputem igrač može biti opomenut pa čak i kažnjen.

Danski izbornik Kasper Hjulmand kazao je u ponedjeljak, osvrćući se na odluku da se odustane od nošenja trake u duginim bojama: "Otići na teren i dobiti žuti karton nije moguće. Ne možemo tražiti od igrača da se izlože tome."

"Ne želite da kapetan utakmicu započne sa žutim kartonom. Zato smo teška srca, mi kao radna skupina UEFA-e i kao momčad, morali odlučiti odustati od našeg plana", stoji u priopćenju nizozemskog nogometnog saveza.

Od svog imenovanja za domaćina događaja 2010. godine, Katar je bio meta oštrih kritika koje su se dodatno intenzivirale uoči samog prvenstva, posebno u pogledu ljudskih prava, uključujući i prava LGBTQ+ osoba i radnika migranata.

Kako bi pokazali svoju privrženost ovim ciljevima, nekoliko europskih saveza najavilo je inicijativu "One Love" u rujnu i njen simbol je logo u obliku srca u duginim bojama koji ima za cilj promicanje inkluzivnosti i raznolikosti u nogometu i i društvu.

Linker
18. prosinac 2022 22:14