74 pogotka za Dinamo postigao je Oršić i jedan za Hrvatsku

 ANTE CIZMIC/CROPIX
PIŠE TOMO NIČOTA

Zašto Zlatko Dalić ignorira Oršićev napadački učinak? Pa nema u napadu Šukera, Bokšića i Vlaovića!

Dinamov najbolji nogometaš u Kataru je bio zadnja napadačka opcija, na kraju je igrao - beka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. ožujak 2022. 23:10

Napadač-golgeter i desni bok. To su bile dvije pozicije koje su iskakale kao upitnici uoči turnira u Kataru. Prizivao je Zlatko Dalić dinamovca Brunu Petkovića, rekavši da napadača tog profila nemamo i da je on u pravoj formi njegova “čežnja”, kombinirao rješenja i onda - svog ponajboljeg strijelca ove sezone stavio na desni bok. I tako riješio ovaj upitnik s početka priče.

Zabijao najjačima

Mislav Oršić zabio je ove sezone 16 pogodaka, statistiku nije bildao na “donjem domu” HNL-a, već je zabijao i Sevilli i West Hamu, samo dvaput s bijele točke. Nije samo to, Oršić je bio jedan od eliksira preokreta u onoj utakmici sa Španjolskom na Euru, zabio je gol koji nas je vratio u život, onda i asistirao Pašaliću za gol i produžetke. Ovog proljeća, ako je bitna i aktualna forma, zabio je sedam pogodaka. Međutim, unatoč svemu tome, Oršić je u Kataru bio zadnja napadačka opcija, zapravo, u utakmici u kojoj je mogao još jednom pokazati vrijednost igrao je - beka. I to desnog! Ipak, i takav je znao zaprijetiti, ušao je u dva-tri puta u šesnaesterac i pucao, no nije to njegova pozicija, nisu to njegove kretnje, nije njegova noga, najopasniji je bio iz slobodnog udarca s “svoje” strane. Piše mu se i asistencija Kramariću za 2:1, iako je napadač Hoffenheima, zapravo, odradio 95 posto posla za taj gol i sve zasluge idu njemu.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Ništa od ideje

Očekivalo se da Dalić koristiti Oršića tamo gdje je najbolji, dati mu priliku da se razmaše. Oršić je, doduše, jednu od svojih životnih utakmica odigrao kao bek/krilo, u sličnoj formaciji. Bilo je to u onoj utakmici snova protiv Tottenhama, kad mu je Krznar “izmislio” poziciju. Oršić je odigrao maestralno, vraćajući se u defenzivu, a k tome je stigao zabiti hat-trick. No, tada je bio na lijevoj, svojoj prirodnoj strani. Ali, bila je i to izuzetna prilika, kasnije je Krznar nekoliko puta ponovno pokušao s istom idejom, međutim, odustao je od tog sustava, upravo zato što se Oršić u toj ulozi, dugoročno, nije dobro osjećao. Željko Kopić vratio je taj sustav 3-5-2, ali Oršića gurnuo bliže golu, ove sezone on tu pruža svoje najbolje partije. Bliže golu ili na lijevom krilu, to su njegove pozicije. A desni bok?

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Nogometni čarobnjak

Da, Ćiro Blažević je svojedobno bio “čarobnjak”, koji je u toj ulozi izmislio Nikolu Jurčevića i Marija Stanića, dvojicu ofenzivaca, napadača, gurnuo je na desni bok. Ali, tada je u napadu imao Šukera, Bokšića i Vlaovića. I još nekoliko majstora šesnaesterca koji nisu stigli niti dobiti poziv kraj njih trojice. U situaciji kad Dalić traži raspoložene napadače, kad teško zabijaju, nema logike da onog koji je u odličnoj formi ne koristi upravo tamo gdje je najbolji. Jer, drugog desnog beka protiv Bugarske nije dobio, a možda je mogao dobiti još jednog raspoloženog napadača, uz Kramarića koji je jedini bio na golgeterskoj razini.

Što to Oršić mora napraviti da naraste koje mjesto u hijerarhiji reprezentativnog napada? Ovako ispada da ne bi niti igrao da je Dalić ima drugo rješenje na desnom boku...

Pozicija na kojoj su igrali i Brekalo i Rog

Muči se Dalić s tom pozicijom na desnoj strani, kad nema Vrsaljka i odmara Juranovića, stalnog rješenja nema. Igrali su tu poziciju, između ostalih, Vida i Jedvaj, igrao je i Stanišić, koji je sad u U-21 selekciji, a prije Oršića eksperimentirao je izbornik i s još dvojicom igrača kojima to nikad nije bila prirodna pozicija.

Josip Brekalo i Marko Rog “krpali” su desni bok, Brekalo bi to vjerojatno činio i protiv Bugara da je bio u momčadi, međutim, nikad to nisu bila dugoročna rješenja. Kao niti ovo s Oršićem, sigurno najbolji Dinamov igrač ove sezone i rekorder po europskim golovima neće više igrati tu poziciju. (tn)

Linker
04. svibanj 2024 15:55