John Herdman najavio je susret s Hrvatskom

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
KANADSKI IZBORNIK

‘Zbog izjave da ćemo je*** Hrvatsku me zvala i žena, a u Zagrebu sam vidio da je to neka druga razina...‘

John Herman je pripremio Kanadu za susret s Hrvatskom i vjeruje u dobar rezultat
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. studeni 2022. 13:34

Hrvatska u drugom kolu Svjetskog prvenstva igra protiv Kanade. Kanadski izbornik John Herdman najavio je drugi nastup svoje reprezentacija na Svjetskom prvenstvu,

"Pred nama je jako važna utakmica, spremni smo, bit će to pokazatelj što ćemo napraviti na Prvenstvu, koji će biti naš rejting. Hrvatska je susret odluke o svemu što smo radili", kazao je Herdman.

O svojim riječima da će je...i Hrvatsku dobio je čak tri pitanja, no nastojao je o tone što manje govoriti.

"To su mediji istaknuli i napravili od toga veliku priču. Kad vam žena pošalje poruku znate da se nešto događa u medijima, no ne bih se na to više osvrtao. Puno radimo, imamo jako spremne igrače, to je ono što imam za reći."

Smatrate da će to motivirati vaše igrače ili će više "napaliti" Hrvatsku?

"Čekali smo 36 godina na dolazak na SP, nema veće motivacije od toga. Pioniri smo, lik sam koji je uvrstio različite obrasce rada, svaki igrač ima svoju posebnost. Mi smo divna priča. Kanada igra s Hrvatskom na SP-u, imamo protiv sebe Modrića, Kovačića, Livakovića... Bit će to jako teška utakmica i zato je jasno da imamo golem motiv."

Dakle, nije vam trebala izjava takvog tipa da potakne ekipu?

"Ne čitaju oni moje izjave, moraju znati što je naš cilj. Nakon Belgije u hotelu sam ih podsjetio da imamo još zadataka ispred sebe."

Herdmanov sin je kao klinac trenirao u Dinamu...

"Tri godine sam putovao u Hrvatsku i gledao svoga sina, vidio sam da je to potpuno drugačija razina nogometa, način na koji rade tamo mi je puno pomogao. Hrvatska je oblikovala mnoge svoje igrače iz te škole. Rođen sam u Engleskoj i radio u akademiji, ali u Zagrebu sam upoznao nivo kakav dotad nisam vidio. Toliko energije, strasti i znanja."

Herdman je vrlo uspješan izbornik u ženskom nogometu, ima dvije brončane olimpijske medalje s kanadskim nogometašicama. Je li rad sa ženama utjecao na njega da bude dobar izbornik?

"Imao sam ekipu stručnjaka s kojom sam sa ženskom reprezentacijom radio deset godina. Jako je važno napraviti prave stvari u pravom trenutku i pripremiti ekipu. Okružen sam odličnim igračima i karakterima koji izvlače najbolje od mene", odgovorio je.

Nahvalio je kapetana Atibu Hutchinsona i izrazio ujedno vjeru u pobjedu nad Vatrenima:

"Apsolutna mi je privilegija imati njega u reprezentaciji. Moramo osvojiti ova tri boda, to radimo za njega, on je legenda. Poseban je."

Hoće li što mijenjati u sastavu?

"Stari John bi vam puno govorio o taktici, analizirali smo Hrvatsku, ali sad smo puno radili i na drugim aspektima pripreme. U utakmici s Belgijom moji su igraći vidjeli da su puno toga napravili dobro, ali na kraju dana nismo dobili bodove. To ne pomaže, ali moramo vidjeti gdje su naši prostori za rast."

Hoće li primijeniti nešto od onoga što je protiv Hrvatske igrao Maroko?

"Maroko i Kanada su različite ekipe, najveći dio pripreme smo odradili. Razgovarali smo s igračima kako najbolje nastupiti. Jednoj i drugoj reprezentaciji potrebna je pobjeda, taktika će u tome imati veliku ulogu. Imam 26 igrača to je dobro, a prema onome što je potrebno za Hrvatsku odabrat ću sastav."

Tko je favorit?

"Vjerujemo u sebe, ali Hrvatska je vrhunska reprezentacija. Bit će to jako težak test za nas i uzbuđeni smo", konstatirao je izbornik koji je priznao da je u zadnji čas odustao od ideje da dva dana uoči ogleda s Hrvatskom igrači idu jahati deve.

"Mislilo smo to, ali na kraju nismo to učinili."

Na press konferenciji je bio i vezni igrač Stephen Eustaquio iz Porta.

"Prošli smo mnoge faze da bismo došli ovdje, ovo je ključna utakmica i mi smo spremni za pobjedu. Puno polažemo na taktiku. Hrvatska ima najbolji vezni red na svijetu i želi pobijediti na ovom SP-u. Hrvatska je odlična reprezentacija, bit će teško za nas, ali i za njih. Blagoslovljen sam što sam s ovom momčadi, krasan je osjećaj igrati za kanadsku reprezentaciju."

Koliko mu igranje u Ligi prvaka pomaže za nastup na SP-u?

"To je najjače natjecanje i može pomoći, ali ne mora biti presudno. Imamo mi Atibu Hutchinsona kojeg slušamo, on je naš vođa i od njega najviše učimo. Učimo i iz utakmica kao što je bila s Belgijom. Znamo koje se naše jake strane, netko će dati naglasak na igru na boku, drugi u veznom redu. Protiv Hrvatske je teško igrati jer taktički i fizički je spremna. Prije turnira mi nismo baš bili favoriti, ali protiv Belgije smo puno toga pokazali."

Mundcast SN: "Od prve minute startat će Petković, a jedan će igrač ispasti žrtva"

U današnjem Mundocastu gostovao je Krunoslav Rendulić koji je najavio okršaj Hrvatske i Kanade i dao zanimljive komentare na utakmice Engleske i SAD-a, te Irana i Walesa.