FADEL SENNA Afp
JEDAN OD NAJBOLJIH

Žele znati sve o Hrvatskoj! Za to su posebno angažirali bivšeg ‘špijuna‘ Liverpoola koji im je otkrio sve tajne

‘Gledano sa stajališta učenja, njegov je rad bio neprocijenjiv", kazao je Steven Gerrard
Piše: SNObjavljeno: 20. studeni 2022. 12:20

Zadatak "špijunaže" protivnika Zlatko Dalić, između ostalog, dodjeljuje Nikoli Jerkanu, koji je u rujnu ispratio dvije utakmice reprezentacije Maroka. Jerkan je u Španjolskoj skautirao prve naše protivnike u utakmici s Čileom (2:0) i Paragvajem (0:0). Međutim, i Marokanci imaju svog "detektiva", i to jednog od najboljih na svijetu.

Zove se Harrison Kingston, a do nedavno je isporučivao krucijalne informacije Jürgen​u Kloppu u uspješnoj eri Liverpoola, obilježenu naslovom Premier lige (2019./2020.) i Lige prvaka (2019./2020.). Više medija s Bliskog istoka tvrdi da je ovaj Englez u suradnji s marokanskim analitičarom Moussuom Al-Habashijom pratio ogled Hrvatske i Saudijske Arabije (1:0) s ciljem prikupljanja što većeg broja informacija o igri Vatrenih.

Na temelju njihovih video uradaka s utakmice, Hakim Ziyech i ostatak marokanske posade u subotu je odradio trening prilagođen saznanjima o izvedbi Dalićevih izabranika. Izbornik Maroka Walid Regragui snimke je prenio igračima i objašnjavao na koji način se postavlja određeni reprezentativac Hrvatske, s ciljem da njegovi ‘Atlas Lionsi‘ spremno dočekaju ogled u srijedu.

Kingston je provjereni ekspert, osam godina radio je u službi Liverpoola s ulogom šefa analize, sve dok 2020. nije odlučio preseliti u stožer Maroka kao direktor analize performansa.

"Moja ekipa dio je procesa donošenja odluka. Naš posao je pružiti pomoć, podršku i dokaze o pojedincima i cijeloj momčadi, da bi trenersko osoblje moglo bolje pripremiti svoj sastav. S Kloppom sam radio tako da sav posao skratimo na ključne poruke o tome što igrač protivnika može učiniti", rekao je Kingston prilikom odlaska s Anfielda.

No, u Liverpoolu se našao i prije ere njemačkog stručnjaka, još uvijek glavnog trenera ekipe. Steven Gerrard imao je samo riječi hvale na spomen Kingstonova rada.

"On je unio pravu svježni u momčad. Gledano sa stajališta učenja, njegov je rad bio neprocijenjiv", kazao je kultni veznjak Redsa.

Kako točno glasi Kingstonova analiza Vatrenih ostala je nepoznanica, ali u svakom slučaju Marokanci vjeruju da će se uz njegovu pomoć bolje suprotstaviti doprvacima svijeta. Sudeći po intervjuu marokanskog defenzivca Noussaira Mazraouija, optimizma ne nedostaje.

"Igramo protiv druge i treće momčadi iz Rusije, tako da će prva etapa biti izazovna. Ali uvjeren sam u kvalitetu naše momčadi, svi znamo da smo sposobni ispisati povijest. Tehnički gledano, mislim da smo jedna od najjačih reprezentacija na prvenstvu", kazala je zvijezda Bayern Münchena za klupsku stranicu kluba.

Linker
25. travanj 2024 00:10