DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VIKEND STRAHA

Zlatko Dalić će strepiti do zadnjeg trena! Modrić je preživio, Vlašića, Kovačića i Brozovića čekaju derbiji

Strah od ozljeda brojnih reprezentativaca obilježit će posljednji vikend klupskog nogometa prije SP-a
Piše: Andro PolicObjavljeno: 12. studeni 2022. 13:30

Jednom nogom već u zrakoplovu za Katar, duhom u oazi visokih temperatura, a fizički u izazovima klupskih voda. Nogometaši diljem Europe sitno broje do Svjetskog prvenstva, međutim, nadređeni u klubovima neće mariti o njihovim dječačkim snovima o odlasku na Mundijal. Iako će dueli ovaj vikend na ligaškim travnjacima možda biti nešto krhkiji negoli je to uobičajeno, a klizeći startovi postati endemični, ozljede ipak vrebaju na svakom kutu, spremne ugasiti nečije nade o odlasku u Katar "pet do 12".

Nakon što su u srijedu navečer novosti o ozljedi Joška Gvardiola postale "tražena roba u gradu", i hrvatski su navijači zanijemili. Podljev ispod oka, krv na sve strane i izlazak iz igre, nisu ulijevale nadu u krvotok poklonika "vatrenih". Međutim, Hrvatska je odahnula. Najmlađi, ali kako sada stvari stoje, i najvažniji kotačić naše obrane, bit će spreman za Katar, a preskočit će subotnji dvoboj protiv Werdera. Krv u potocima u Njemačkoj ulila je i koje zrno straha za ono što je slijedilo u četvrtak navečer. Luka Modrić s "kraljevskim klubom" dočekao je Cádiz, ali nasreću, hrvatski kapetan tu je utakmicu obilježio jedino nesvakidašnjim promašajem, a sada misli može usmjeriti prema novom pokušaju odvođenja Hrvatske na krov svijeta.

Što čeka ostatak Dalićeve družine u posljednjih 48 sata uoči odlaska na svjetsku smotru? Dio njih morat će ići punim gasom i u posljednjoj utakmici, dok će neki od njih, uz dužno poštovanje prema suparnicima, moći ipak malo i kalkulirati. Takav luksuz neće imati, primjerice, Mateo Kovačić i Nikola Vlašić. Chelsea u subotu gostuje kod trećeplasiranog Newcastlea, hita ovogodišnje Premier lige, a sedmoplasirani "bluesi" morat će punim gasom hvatati priključak za vrhom, dok će Ivan Perišić s Tottenhamom dočekati Leeds.

Jurićev Torino, čija je glavna uzdanica postao Vlašić, u nedjelju će na goste Mourinhovoj Romi. Ništa lakši zadatak neće imati niti Marcelo Brozović i Mario Pašalić, u međusobnom dvoboju Intera i Atalante. Martin Erlić posljednju klupsku obavezu imat će na gostovanju kod Bologne.

U subotnjoj njemačkoj akciji bit će četiri putnika s Dalićeva popisa. Borna Sosa hvatat će novu bundesligašku asistenciju na gostovanju kod Leverkusena, Jakićev Eintracht dočekat će Mainz, Andrej Kramarić s Hoffenheimom ugostiti Niku Kovača i Wolfsburg, a Josip Stanišić s Bavarcima putuje kod Schalkea.

Burni vikend

Ante Budimir s Osasunom i Ivo Grbić s Atléticom imat će nešto lakše vikend izazove u Kupu kralja protiv niželigaša, a u škotskom prvenstvu Josip Juranović sa Celticom susrest će se s Ross Countyjem, dok će Borna Barišić s Rangersima u goste St. Mirrenu. Luka Sučić sa Salzburgom i Lovro Majer s Rennesom također će imati, barem nominalno, nešto lakše izazove protiv Klagenfurta, odnosno, Toulousea.

AEK Domagoja Vide gostuje kod Olympiacosa, međutim, nije još sigurno hoće li iskusni stoper nastupiti zbog oporavka od ozljede. Dejan Lovren sa Zenitom gostuje kod Torpeda, posljednje momčadi na ljestvici.

Za kraj, najbliže nama, ostale su i posljednje ovogodišnje HNL avanture. Dominik Livaković, Josip Šutalo, Bruno Petković i Mislav Oršić jesenski dio prvenstva zaključit će na Rujevici kod Rijeke, Marko Livaja povest će Hajduk na gostovanje u Koprivnicu kod Slaven Belupa, a Ivica Ivušić nastojat će sačuvati osječku mrežu čistom na gostovanju u Šibeniku.

Linker
08. rujan 2024 02:06