MATTHIEU MIRVILLE Dppi Via Afp
HITNO PREVEZEN U BOLNICU

Zlatko Dalić otkrio kakvo je stanje Joška Gvardiola: ‘Na snimanju je, sumnja se na potres mozga...‘

Dobra vijest u ovoj nesreći kaže da su do prve utakmice Vatrenih u Dohi ostala još dva tjedna
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 09. studeni 2022. 22:49

Samo nekoliko sati nakon što je službeno preuzeo ključeve obrane ‘vatrenih‘ Joško Gvardiol izletio je s ceste prema Kataru i potegnuo alarm u svlačionici Zlatka Dalića. Mladi stoper RB Leipziga u srijedu je, naime, zbog ozljede glave morao napustiti teren već u 20. minuti bundesligaške utakmice između RB Leipziga i Freiburga. Raskrvarenog nosa s terena je produžio na preglede u bolnicu.

- Joško je otišao na snimanje u bolnicu. Sumnja se na potres mozga, ali on normalno komunicira i nadamo se da ipak nije riječ o ozbiljnoj ozljedi. Više informacija imat ćemo u četvrtak ujutro - kratko na upit odgovara izbornik nacionalne momčadi.

Kako je došlo do ozljede? Nesretno je blaga kvalifikacija. Prateći jednu ispucanu loptu, istovremeno držeći na oku suparničkog napadača, Gvardiol je na rubu kaznenog prostora skočio i naletio na glavu Willyja Orbana, stoperskog partnera u momčadi ‘crvenih bikova‘. U prvom trenutku taj sudar nije izgledao suviše dramatično, ali sekundu nakon kontakta Gvardiol se ispružio na pod uhvativši se za glavu. Ubrzo je postalo jasno da je utakmica za njega završena.

Kada se nekoliko minuta kasnije na aut-crti ispravio bilo je evidentno da krvari iz nosa i da ima podljev ispod oka. Minutu poslije mjesto na terenu prepustio je suigraču Henrichsu i zaputio se na bolnički pregled. Bizarnost u priči o ozljedi u najgorem mogućem trenutku krije se u detalju koji kaže da Gvardiol uopće nije trebao početi meč s Freiburgom. Zadužio je dres tek kada je trener Rose shvatio da se najavljeni starter Diallo ozlijedio na zagrijavanju i ne može započeti dvoboj.

Ako se prve prognoze o lomu nosne kosti ili ozljedi jagodične kosti pokažu točnima, gotovo je izvjesno da će Joško Gvardiol prema Dohi krenuti bogatiji za masku na licu. Preuzeo bi tada štafetu iz ruku Lovre Majera, koji je dobar dio jeseni odradio s neželjenim modnim dodatkom na glavi. Maska je definitivno smetnja, ali igrati s njom ne mora značiti nepremostivu prepreku.

Već izvjesno vrijeme na licu je nosi i Realov stoper Antonio Rüdiger, nakon što je iz dvoboja Lige prvaka sa Šahtarom izašao bogatiji za ozbiljnu ozljedu. Stoperima koji ‘pola utakmice‘ provedu u zraku, boreći se sa suparničkim letećim tvrđavama, definitivno je teže igrati s maskom nego veznim igračima, ali nije neizvedivo.

Dobra vijest u ovoj nesreći kaže da su do prve utakmice ‘vatrenih‘ u Dohi ostala još dva tjedna. Ima dovoljno vremena za reakciju liječničke službe i za oporavak igrača te eventualnu prilagodbu na igru s maskom. Gvardiol je, inače, u posljednjih godinu dana kvantnim skokom u taboru reprezentacije izrastao u jednog od njezinih ključnih igrača. Danas uživa takav status da Dalić uoči SP-a obranu komponira po načelu "Gvardiol i još jedan". Otkako je na lanjskoj završnici Eura iz trećeg plana utrčao u prvih jedanaest mladić više nije prepuštao dres konkurenciji.

Dapače, s mjesta lijevog beka avanzirao je na poziciju lijevog stopera i zacementirao mjesto. U međuvremenu je visoku reputaciju potvrdio i na klupskom planu.

Na vrata RB Leipziga više puta su kucali kupci vodećih premierligaških klubova, najuporniji je bio Chelsea. Prema transfermarktu on danas vrijedi 60 milijuna eura, ali insajderi će vam reći da se radi o vrlo konzervativnoj procjeni jer kada dođe vrijeme za selidbu Gvardiol će korigirati stoperske cijene na svjetskoj tržnici i sasvim je izvjesno da će pomaknuti transferni rekord među hrvatskim nogometašima blizu granice od 100 milijuna eura...

Linker
19. travanj 2024 02:46