Zlatko Dalić

 Screenshot (JL)
MUKA U RIJADU

Zlatko Dalić sasvim iskreno: ‘Nismo igrali dobro i imali smo sreće!‘ Izbornik otkrio i stanje Marka Livaje

‘Ne sjećam se kad je Hrvatska napravila ovoliko tehničkih pogrešaka. Ima tu i umora‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. studeni 2022. 16:19

Izbornik Zlatko Dalić naglašavao je muku kroz koju je Hrvatska prošla u ogledu sa Saudijskom Arabijom, ali i zadovoljstvo ishodom (0:1).

- Mučili smo se tijekom utakmice, no dobili smo na kraju. U prvom dijelu je zaista bilo teško, igrači nisu imali ni energije niti svježine, shvaćam to. Rekao sam im u stanci da ih razumije, bilo je preko trideset stupnjeva, no to nas čeka u Kataru i dobro nam je došlo da se adaptiramo. Ne mogu puno suditi o pojedincima svi su u prvom dijelu bili bez energije. Kasnije, što je utakmica odmicala je pala temperatura, dizali smo se i pobijedili. Nismo igrali dobro, ti je činjenica, imali smo sreće u nekim prigodama što nismo primili pogodak. Saudijska Arabija nije loša ekipa, imaju puno dobrih igrača – kazao je Dalić te apostrofirao što su po njemu dobre strane ovog ogleda:

- Sretni smo što je Brozović odigrao gotovo 70 minuta i nije bilo nikakvog problema s njim, što smo se aklimatizirali te da je Vida odigrao stotu utakmicu. Imamo lijepih stvari za istaknuti.

Počeo je pretežno s pričuvama, potom je dodavao glavne asove:

- Htjeli smo svima dati minutažu, da svaki dobije neki stimulans, a Modrić, Perišić i Kovačić odigraju dvadesetak minuta. Željeli smo dati prigodu dečkima koji manje igraju, a sačuvati neke poput Gvardiola da ne ulazi s problemima koje ima. S te strane smo postigli sve. Opet, utakmica nije bila dobra, ali dobili smo, znamo što nas čeka...

Bilo je startova na Vlašića, Majera, Erlića no po riječima Dalića svi su dobro.

- Vlašić je dobio udarac i izašao, pred kraj i Erlić, ali svi su zdravi, sve je OK – govorio je izbornik, a Erlić nam je u prolazu to potvrdio što se njega tiče.

- Do Maroka napravit ćemo tri dobra treninga i pripremiti se.

Koliko je Brozović spreman? Kakav je izbornikov osjećaj vezan za njega?

- Lijepo je što se vratio, nije problem njegova trka i energija nego forma ii igra s loptom. Nije ga ništa zaboljelo i sve je OK. Trebala mu je ova utakmica da diže razinu izvedbe. Siguran sam da će na SP-u biti besprijekoran u trci i motorici, a osjećaj za igru će se vratiti...

Mundijal je pred vratima, sjeda li sve na svoje mjesto?

- Generalno da, iako je ovo sa Saudijskom Arabijom bilo teško. Dečki su svjesni svega što ih čeka, prva utakmica protiv Maroka je ključ svega.

Kakvo je stanje Marka Livaje?

- Nadam se da će trenirati u četvrtak, a u petak sigurno. Nije nikakav veliki problem, dobio je udarac, ima mali hematom i to treba proći. Da je trebalo igrao bi, no nije bilo razloga za foriranje.

Je li ova utakmica riješila neke dvojbe oko početne postave za Maroko?

- Ne mogu govoriti da je nešto riješila, ne mogu suditi o igračima na temelju ove utakmice. Od prve minute su bili teški, spori, tromi... Nisu takvi bili jedan- dvojica, nego cijela ekipa. To nije nikakav hendikep nikome. Imamo sitnih dilemica, no ovo nije bila utakmica da nešto probamo nego da se istrčimo i priviknemo na podneblje. Nemam razloga puno razmišljati ili smišljati taktike. Nismo na ovoj utakmici radili prekide koje inače planiramo, ništa nismo htjeli otkriti. Kao što mi gledamo protivnike, tako i oni prate nas.

Maroko igra u četvrtak s Gruzijom, a koliko će fizička priprema biti važna na SP-u?

- Jako se dobro vidjelo koliko je to bitno. Pogotovo kad je ovako teško vrijeme. Ako igrači nisu fizički besprijekorni teško im je pratiti ritam igre. Bili smo i fizički tromi i griješili tehnički, promašivali loptu. Ne sjećam se kad je Hrvatska napravila ovoliko tehničkih pogrešaka. Ima tu i umora. Realno, nije bilo najpametnije da već u srijedu igramo utakmica, a okupili smo se u ponedjeljak, no u četvrtak bi već bilo kasno. Važno nam je što imamo vremena za treninge.

Linker
26. travanj 2024 06:57