Joško Gvardiol ima mjesto u početnih 11

 ANTE CIZMIC Cropix
NEMA STRAHA ZA BUDUĆNOST

Zlatko Dalić uigrava najmlađi stoperski tandem u Kataru, Vida i Lovren će teško opet zajedno na teren

Nakon dugo vremena hrvatski će izbornik imati vrlo slatke brige oko odabira posljednje linije
Piše: Andro PolićObjavljeno: 21. rujan 2022. 16:31

Dok će većina reprezentacija u Katar na svjetsku smotru potkraj studenog otići s "dinosaurima" na pozicijama stopera, Hrvatska bi u toj kategoriji mogla prkositi ustaljenim obrisima, i u vatru gurnuti dva mladića.

Pravac Leipzig

Iako su do prve utakmice hrvatske reprezentacije na SP-u protiv Maroka ostala još 64 dana, u kojima se štošta može promijeniti, izvjesno je kako bi bedem "vatrenih" u tom dvoboju mogli činiti Joško Gvardiol (20) i Josip Šutalo (22).

Uspoređujući godine očekivanih stoperskih tandema svih reprezentacija na nadolazećem Svjetskom prvenstvu, Hrvatska bi među njima imala daleko najmlađi.

Osim što bi u tom slučaju svojim suigračima na terenu mogli raditi probleme s "lomljenjem jezika" zbog ne tako različitih imena, dvojac talentiranih stopera imao je sličan put prema reprezentaciji, a uskoro bi mogli postati i klupski suigrači. Dok je RB Leipzig prošloga ljeta otkupio usluge Joška Gvardiola od Dinama za 20-ak milijuna eura, istim bi putem idućeg ljeta mogao krenuti i aktualni branič "modrih". Nije tajna kako se njemački klub posljednjih tjedana na sve strane raspitivao za Šutala, a spominjala se i odšteta od 25 milijuna eura.

image

Zlatko Dalić vjeruje Gvardiolu

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

"Pospremili" Francuze

Kako sada stvari stoje, jedino zacementirano mjesto ima Gvardiol, a koliko izbornik vjeruje mladom igraču, pokazao je prošloga ljeta, kada mu je na Euru pružio gotovo sve minute u četiri utakmice, koliko ih je Hrvatska odigrala na tom prvenstvu.

Sasvim je izvjesno kako Hrvatska u Kataru neće zaigrati s tandemom koji je sudjelovao u pohodu na svjetsko srebro. Dvojica 33-godišnjaka, Dejan Lovren i Domagoj Vida, teško će se naći na terenu u isto vrijeme, izuzev nekih posebnih situacija, u vidu nenadanih ozljeda.

Kad je riječ o veteranskom dvojcu, Lovren je puno bliže početnoj postavi negoli Vida. Ako izbornik odluči da su Šutalo i Gvardiol ipak malo "zeleni", za uparivanje na tako velikoj sceni, konačni odabir mogao bi pasti na igrača Zenita.

image

Josip Šutalo je jedan od onih koji dolaze

DAMIR KRAJAC Cropix

Ne treba zaboraviti niti Martina Erlića, koji se hrvatskoj javnosti predstavio u lipanjskom ciklusu Lige nacija. U posljednje dvije utakmice protiv Francuske i Danske, u kojima je Hrvatska oba puta slavila s 1:0, stoperski par činili su Erlić i Šutalo, a tada su ostavili dojam kao da iza sebe imaju već pet velikih natjecanja i stotinu zajedničkih utakmica. Spremili su u džep Mbappéa, Benzemu i društvo, te tako istaknuli kandidaturu za udarnih 11 u Kataru.

image

Martin Erlić se dokazao u dresu reprezentacije

TOM DUBRAVEC Cropix

Nakon dugo vremena hrvatski će izbornik imati vrlo slatke brige oko odabira posljednje linije. Hoće li se na kraju voditi onom - "na mladima svijet ostaje" - ili će se ipak odlučiti na kombinaciju mladosti i iskustva, bit će nešto jasnije već nakon utakmica s Danskom i Austrijom ovaj tjedan.

Linker
25. travanj 2024 10:43