Profimedia
POČELI SU I OPROŠTAJI

SPORTSKA TRAGEDIJA GODINE: DONESENA JE NAJTEŽA ODLUKA, POTRAGA JE PREKINUTA Kapetan luke najavio ono najgore i objasnio: 'Morali smo tako odlučiti'

Piše: HinaObjavljeno: 24. siječanj 2019. 17:26

U četvrtak poslijepodne obustavljena je potraga za zrakoplovom u kojem je bio argentinski nogometaš Emiliano Sala, a koji je nestao s radara u ponedjeljak navečer, kad se nalazio iznad La Manchea na letu od Nantesa do Cardiffa, objavila je policija s otoka Guernesey u Engleskom kanalu.

"Unatoč uloženim naporima zračnih snaga i spasilačkih službi Kanalskih otoka, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, koji su pretražili područje od oko 1700 kvadratnih milja (oko 4403 kvadratnih kilometara), a veći dio prošli i više puta, unatoč pregledanim podacima s mobilnih telefona i satelitskih slika, nismo uspjeli pronaći nikakve tragove zrakoplova, pilota ili putnika. Pregledali smo sve dostupne informacije te uz saznanje kakva je oprema za slučaj opasnosti bila u letjelici donijeli tešku odluku o prekidu potrage", objavio je u svom priopćenju kapetan David Baker, upravitelj luke u Gurnseyju, a prenijela je tamošnja policija.

Baker je istaknuo kako je bilo više od 24 sata kontinuirane potrage te 80 sati ukupno, a u akciji su bila uključena tri zrakoplova, pet helikoptera te dva broda za spašavanje, uz pomoć ostalih plovila koja su prolazila tim područjem.

Screenshot: Instagram

Šanse za preživljavanje nestalog pilota i nogometaša su u ovom trenutku ocijenjene iznimno malima, gotovo ravnima nuli.

Baker je u svojoj objavi izrazio suosjećanje s obiteljima pilota Davida Ibbotsona i 28-godišnjeg nogometaša Emiliana Sale koji se, nakon oproštaja s bivšim suigračima u Nantesu, trebao pridružiti svom novom klubu, engleskom premierligašu Cardiff Cityju.

"Iako je službena potraga završena, slučaj ostaje otvorenim te ćemo komunicirati sa svim plovilima i letjelicama u području pretrage da i dalje obrate pozornost na moguće ostatke zrakoplova. To ćemo nastaviti raditi bez vremenskog ograničenja", zaključio je David Baker u svom priopćenju.

Nakon odluke o prekidu potrage, konferenciju za novinare održala je sestra nestalog nogometaša Romina Sala i uputila očajnički apel vlastima da nastave s potragom.

"U srcu osjećam da je Emiliano još živ. Preklinjem vas, ne prekidajte potragu. Za nas, oni su još živi. Razumijemo da su uloženo mnogo napora, ali molimo vas, ne prekidajte potragu", poruka je očajne sestre.

Policija je u potrazi koristila satelitske snimke i podatke o korištenju mobilnog telefona. Sala je tijekom leta putem WhatsApp aplikacije poslao poruku u kojoj je pospanim i šaljivim tonom rekao kako mu se čini da je "u avionu koji se raspada."

"Ako ne čujete nikakve vijesti od mene za sat i pol, ne znam hoćete li poslati nekoga da me traži, jer me sigurno neće pronaći... Tata, stvarno se plašim", rekao je Sala u glasovnoj poruci u kojoj se čuje i zvuk motora zrakoplova.

"Sve upućuje na tragičnu nesreću", izjavio je predsjednik Cardiff Cityja Mehmet Dalman te dodao:

"Nastavit ćemo moliti se i nadati, ali moramo biti i realni te zaključiti da su znakovi uznemirujući."

Screenshot: FC Nantes

U Nantesovom trening centru u četvrtak je istaknut veliki portret nasmiješenog Emiliana Sale, a poslijepodnevni trening će biti otvoren kako bi se i na taj način omogućilo navijačima da odaju počast napadaču koji je u prvom dijelu sezone postigao 13 pogodaka u dresu francuskog prvoligaša te se okupe u velikom broju u nadi da je Argentinac nekim čudom preživio i da će biti pronađen.

U srijedu navačer počast bivšem Nantesovom napadaču odao je i napadač Seville Wissam Ben Yedder. Nakon što je postigao pogodak u pobjedi svoje momčadi 2-0 protiv Barcelone u španjolskom Kupu kralja, francuski napadač je otkrio podmajicu s natpisom: "Mom bratu, budi snažan E. Sala".

Sala je u utorak trebao po prvi put trenirati s novim suigračima u Cardiff Cityju, koji je za njegov prijelaz iz Nantesa izdvojio oko 17 milijuna eura.

Linker
19. svibanj 2024 14:05