Ante Čačić, Snježana Mišković i Srećko Juričić.
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
IGRAČKE KRIŽALJKE

SPORTSKI DIREKTOR RIJEKE OTKRIO PROLJETNE PLANOVE HRVATSKOG PRVAKA Tjedni koji dolaze bit će posebno intenzivni, a na Rujevici postoji nekoliko želja!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 22. prosinac 2017. 00:38

Igrači Rijeke su se raštrkali po Europi i svijetu (hit destinacija među Bijelima ove zime je Dubai), ali daleko od toga da je Rujevica utihnula u zimski san. Tjedni koji dolaze bit će posebno intenzivni za prvog čovjeka kluba kada je riječ o sportskom segmentu, riječ je dakako o sportskom direktoru Srećku Juričiću. Dva mobitela koja ne ispušta iz ruku često mu zvone, nude se igrači, raspituje se za pojedince iz sadašnje garniture, a sve nakon jeseni u kojoj su rezultati oscilirali od nekih vrhunskih predstava u Europi do nekih razočaranja u HNL-u.

Upravo je na taj način Juričić i rezimirao riječku jesen.

- Zadovoljan sam igrama u Europi, tu prvenstveno mislim na kvalifikacije za Ligu prvaka, pobjedama protiv Milana i Austrije i generalno dojmom kojeg smo ostavili u utakmicama u kojima smo bili ravnopravni renomiranim europskim momčadima. S druge strane, nezadovoljan sam svim okolnostima koje su dovele do toga da izgubimo utakmica više nego što je to do sada bio slučaj u HNL-u. Toliko što se tiče nekog generalnog zadovoljstva ili nezadovoljstva - kaže Srećko Juričić.

Probijanje limita

Je li iz vašeg iskustva ovaj iskorak koji je Rijeka napravila u ovih posljednjih pet godina bio normalan put ili su neke stvari napravljene brže od nekog uobičajenog slijeda?

- Mi smo imali svoje ciljeve, a rezultatski uspjesi su dolazili brže nego što je uobičajeno. Mislim da nevjerojatno djeluje činjenica da je Rijeka od borbe za ostanak u pet godina došla do dostignuća kao što su tri nastupa u grupnoj fazi Europske lige, osvojen je naslov prvaka, Superkup, dva Kupa, ostvarene su pobjede protiv vrhunskih europskih momčadi, izgrađen je kamp koji zadovoljava najviše standarde… Sve se to dogodilo vrlo brzo i u vrlo kratkom roku.

Koliko su neki događaji ove sezone bili posljedica očekivanja koja su strahovito narasla zadnjih sezona?

- Narasla očekivanja sigurno povećavaju pritisak na klub i na momčad, ali mislim da nisu značajno utjecala na rezultate. Mi se kao klub moramo naučiti raditi pod pritiskom.

Rijeka, 290517.
Rijecki sportski novinar Orlando Rivetti obecanje da ce obrijati brkove kada Rijeka postane drzavni prvak u nogometu ispunio je danas na 400-tu epizodu njegove emisije Orlando. Rivetti je obrijao brkove nakon 40 godina pred brojnim okupljenim Rijecanima. 
Na fotografiji: Srecko Juricic, sportski direktor NK Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Đanješić / CROPIX
Na fotografiji: Srećko Juričić, sportski direktor NK Rijeke.

Klupsko vodstvo je čvrsto stalo uz trenera i u nekim teškim trenucima ove sezone, još ste jednom dali potvrdu da status trenera ne ovisi o tri ili četiri poraza.

- Svjesni smo da u životu jednog kluba, uz toliko velikih rezultata i uspjeha, dolaze i lošiji trenuci i rezultati. Držim da dobrog trenera i trenera kojeg cijenimo ne treba mijenjati sa svakom poteškoćom ili lošim rezultatom.

Predsjednik je najavio zaokret u klupskoj politici, najavio u petogodišnjem planu više prostora za mlade igrače. Može li to ići uz bok visokim rezultatskim očekivanjima i standardima koje ste postavili?

- Ja vjerujem da ćemo i uz takvu strategiju uspjeti složiti momčad koja će biti kompetitivna i u stanju ostvarivati naše ciljeve.

Koje?

- Uvijek ih ponavljamo. Rijeka želi biti u vrhu hrvatskog nogometa, igrati u Europi, pokušati osvojiti Kup i biti samoodrživi. Mislim da i uz strategiju s više mladih igrača možemo uspjeti u našem naumu.

Ispada da je Rijeka najbolje igrala kada bi u prijelaznom roku otišlo dosta igrača koji su se činili važnima? Prije one šampionske sezone otišli su Samardžić, Močinić, Vargić, Balaj, Lešković, Vargić, Brezovec, Roshi…

- Možda tako izgleda, ali mi smo uvijek pokušavali isplanirati dolaske i odlaske igrača na način da nam momčad bude jaka. Istina je da su nam se nekoliko puta događale takve situacije, ali navikli smo funkcionirati na taj način. Klub smo koji ne može probijati limite nekog platežnog razreda koji bi igrača dugoročno činili financijski zadovoljnim.

Ponude za Pavičića

Prebacimo se na ono što slijedi, kakva je situacija s igračima iz aktualnog kadra, ima li već ponuda?

- Ima i upita i ponuda što je i očekivano. Imali smo europske nastupe u kojima su naši igrači bili u izlogu. Neke su ozbiljnije, neke nisu otišle dalje od onog početnog dijela, ali niti jedna do sada nije bila konkretna.

Navodno i za Domagoja Pavičića postoje neki vrlo zanimljivi inozemni upiti?

- Jedan od tih upita ili ponuda je i za Pavičića, ali tek ćemo vidjeti koliko je to ozbiljno.

Uz Gavranovića se veže Dinamo već cijelu jesen, Pavičić bi trebao postati igrač Rijeke što se čini dobrim poslom.

- O Gavranoviću kao temi više ne želim govoriti, a Pavičić bi u skoroj budućnosti trebao postati jedan od nositelja igre Rijeke.

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Jeste li postavili neki limit na broj odlazaka ili će sve ovisiti o ponudi i potražnji? Za zimske prijelazne rokove nisu uobičajene velike fluktuacije.

- Nama je uvijek cilj imati jaku momčad, ali i poštivati strategiju samoodrživosti. To je i način na koji ćemo se postaviti u ovom prijelaznom roku, kako kod odlazaka tako i kod dolazaka. Poštivat ćemo tržište, sve će ovisiti o ponudama i kakve će one biti.

Ovisni o odlascima

Kakva je situacija s dolascima? Rijeka je zimi vukla dobre poteze, od Leovca i Moisesa do Bradarića i Mišića, prošle zime Župarića.

- Nema tu neke razlike u odnosu na ljeto, pripremamo se kao i za svaki prijelazni rok pokušavajući predvidjeti što će se dogoditi s odlascima, kako bismo mogli reagirati kod dolazaka. Imamo već nekoliko opcija, pokušavamo pronaći igrača koji će se karakterno i financijski uklopiti u naše okvire. Znate već da o imenima ne želimo govoriti unaprijed, sve je još u planovima.

Znamo da je uvijek cilj što prije imati obrise momčadi, ali je li realno očekivati da će to biti do polaska u Portugal?

- Uvijek želimo početi pripreme s momčadi koja se kasnije neće puno mijenjati, ali to je vrlo teško napraviti jer i sada prijelazni rok počinje 18. siječnja, što u teoriji znači da igrača možemo dovesti desetak dana nakon početka priprema. Naravno, može se napraviti dogovor da igrač dođe odmah, ali skoro je nemoguće da ćemo već na početku priprema imati jasnu sliku. Pokušat ćemo dolaske koje želimo realizirati što prije, ali za neke treba i strpljenja.

Desni bek i napadač su nekakav prioritet za ovu zimu budući da su Gavranović i Vešović na odlasku?

- To je nešto što je očito i gdje moramo poraditi, pokušati nadoknaditi odlaske. Sve ostalo ovisiti će o tome tko će otići. Rekao sam već da je teško neke stvari unaprijed planirati kada je riječ o odlascima, puno toga ovisi o situaciji koja će se događati.

Dosta igrača je u Rijeci na posudbi, kako ćete se ponašati u slučaju Župarića, Puljića, Acostyja? Hoće li se uskoro dogoditi otkup ugovora?

- Sva trojica su se vrlo dobro snašli u našoj momčadi i izgledan je njihov ostanak. Tu su stvari već unaprijed definirane s iznosima i datumima tako da s te strane imamo dobru situaciju.

Možemo i bolje

Kako ste zadovoljni igračima koji su došli na ljeto? Heber se pokazao pojačanjem, Pavičić i Puljić su na tom tragu, zanimljivi i Mavrias, Acosty...

- Svi koje spominjete mogli bi biti u stanju zamijeniti igrače šampionske momčadi. Osobno sam zadovoljan njihovim dosadašnjim igrama, a vjerujem da mogu još i bolje.

Borba za obranu titule je izgubljena. Koji su ciljevi za proljeće, borba za drugo mjesto i osvajanje Kupa ili će ipak veći fokus biti stavljen na stvaranje temelja momčadi za neke buduće sezone?

- Činjenica je da je Dinamo napravio veliku bodovnu prednost, a mi ćemo na svakoj utakmici napraviti sve da ostvarimo one ciljeve o kojima sam ranije govorio. Paralelno s time želja je i stvarati momčad za iduću sezonu - zaključio je Srećko Juričić.

Linker
03. svibanj 2024 15:20