Ivan Božović

 IVO RAVLIC Cropix
NOVO VRIJEME

Srpski stručnjak na klupi Makarana: Hrvatska futsal liga najjača je u regiji

U elitnoj skupini Lige prvaka dobili smo povlaštenu poziciju u ždrijebu i bolji raspored utakmica na Mallorci
Piše: Ivan RenićObjavljeno: 19. studeni 2022. 11:09

U sridu! Tako su čelnici Novog vremena pogodili s dovođenjem Ivana Božovića na mjesto trenera. Otkad je stigao u Makarsku, srpski stručnjak niže uspjeh za uspjehom. A prvi je stigao ekspresno, gotovo odmah! Nisu na njega Makarani morali čekati niti nekoliko mjeseci, a novi trofej već se našao u njihovim vitrinama. Koncem prošle godine osvojili su naslov u Kupu.

Godinu dana kasnije, podno Biokova je opet svratila UEFA Futsal Liga prvaka. I Novo vrijeme je izborilo prolazak u Elitnu rundu. Upravo to je ono što im slijedi – veliki ispit na europskoj sceni. Razgovarali smo s trofejnim trenerom i neumornim radnikom, čovjekom koji u svakom trenutku zna što hoće.

- A baš mi je to u početku bio najveći problem. Prvih dana sam se hvatao u razmišljanju, jesam li pogriješio. Momčad je fizički bila nespremna, taktički daleko od mojih želja. Ali adrenalin je bio u tim momcima i jasno su se vidjele želja i glad.

Sve početne nesuglasice brzo su se izgladile, a onda je krenulo...

- Svađali smo se, ali sve u normalnim, sportskim granicama. Svi smo samo htjeli pobjeđivati. I onda se dogodio taj Kup, baš u pravom trenutku.

Pobijedili su Olmissum u finalu. Tada je postalo jasno kako ova momčad ima kapacitet za najviše ciljeve. Posložio ih je Božović po svom guštu. Nedugo zatim, nakon dramatične završnice regularnog dijela prvenstva, krenuo je njihov pohod u doigravanju. A tamo su zaradili nadimak "kraljevi preokreta". Nanizali su Crnicu, Olmissum i Futsal Pulu u finalu. Drama za dramom, preokret za preokretom. No, nezahvalno bi sve bilo nazvati pukom srećom. Objasnio je to kasnije i Božović.

image

Igraci Novog vremena pozdravljaju publiku

CROPIX

Premotajmo film samo još malo unazad. Kako su tekli pregovori kada ste dolazili u klub?

- Dogovorili smo se u 10 minuta. Preko 20 godina sam u profesionalnom futsalu i znao sam kakvo je stanje u Makarskoj. Važno mi je bilo da imam sve uvjete za rad, a u Novom vremenu sam to dobio. Radio sam prije u Sjevernoj Makedoniji, BiH, Češkoj, Srbiji... Hrvatska mi je bila novi izazov koji sam odmah prihvatio – prisjeća se Božović.

Kako vam je u Makarskoj?

- Zadovoljan sam životom ovdje. Sve je zaista prekrasno, i klima i ljudi. Meni nije neophodan veliki grad za život, odgovara mi manja sredina. Nažalost, supruga i kći ne žive sa mnom, one su u Kragujevcu.

Božović je prekaljeni futsalski znalac. Prošao je već "sito i rešeto". Za hrvatsku ligu ima samo riječi hvale.

- Organizacija je dobra, a liga je baš zahtjevna. Teško se pobjeđuje, nitko se ne predaje. U drugim su državama dosta duža putovanja, a ekipe su domaćinske. Kod kuće se pobjeđuje, a u gostima gubi. U Hrvatskoj nije tako. Pogotovo ove sezone, svi su tu negdje, svi imaju strance.

Je li hrvatska liga najkvalitetnija u regiji?

- Da, definitivno! Fizički je iznimno zahtjevna, uvijek se igra negdje na rubu prekršaja. Hrvatska je liga najjača u regiji. Slovenska je u padu, u Srbiji i BiH, također nije najbolje.

Vraćamo se u sadašnjost, a ona je za Novo vrijeme itekako blistava. Na prvom su mjestu s četiri boda više od drugoplasiranog Olmissuma. Najavljivali smo tijesnu sezonu, ali Makarani su već malo odmaknuli konkurenciji.

- Da, još uvijek smo bez poraza. Ide nam dobro. Ali i dalje mislim da će sezona biti baš izjednačena. Evo, pogledajte Futsal Dinamo. Ekipa je to s četiri reprezentativca. Profesionalni su klub, igraju dobro, a u poretku su daleko zadnji! Nitko nema garantirane bodove. Što se nas tiče, ušli smo ozbiljno i to nam se vratilo, bili smo nagrađeni.

Puno je tijesnih rezultata, nema laganih pobjeda...

- Mišljenja sam kako se treba prilagoditi svakom protivniku. Ne može se uvijek igrati isto. Na primjer, Dinamo to uvijek pokušava, stalno žele dominirati. Ne može se onda za poraze kriviti nesreća. To je nedostatak pripreme i posvećenosti detaljima. U vezi nas se često spominje iskustvo, ali realno, mi nismo ni izbliza iskusni kao neke druge momčadi.

Vrijeme je za ono najvažnije. Elitna runda Lige prvaka je pred vratima. Od 22. do 27. listopada novi europski izazov za Makarane na rasporedu je na španjolskoj Mallorci. Poznati su i protivnici. Novo vrijeme će igrati u skupini s domaćinom Palmom, poljskim Piatom Gliwice i slovenskim Dobovecom. Svaka skupina u Elitnoj rundi bila bi teška, ali ova nije nemoguća...

- Moramo biti zadovoljni. Bili smo drugi u grupi Glavne runde, tako da smo dobili povlaštenu poziciju u ždrijebu i bolji raspored utakmica na Mallorci. Ovo je gotovo idealna grupa. Nema lakih, ali ni "nemogućih" protivnika. Jedino da je umjesto Poljaka upao rumunjski Galati, bilo bi bolje.

Onda nema druge, ciljate prolazak?

- Zadnju utakmicu igramo s Palmom. Cilj nam je u taj susret ući s dovoljno bodova da ona bude odlučujuća. Četiri boda uoči posljednjeg kola bi trebala biti dosta. Ali neće to biti tek tako. Čuda se rijetko događaju, ali se ipak ponekad dogode.

U tome im, kako sada stvari stoje, neće pomoći dva ponajbolja igrača Vedran Kazazić i Josip Suton.

- Nažalost, nisam optimističan da će se oporaviti do početka Lige prvaka – priznao je Božović.

Novo vrijeme bez pogreške u ovoj sezoni

Bez poraza je Novo vrijeme u ovoj ligaškoj sezoni. Nakon pet kola skupili su 13 bodova. Upisali su sve pobjede, osim remija s Olmissumom. Pisali smo već kako će ova sezona biti najneizvjesnija do sada. Tome u prilog govore i rezultati vodeće momčadi.

Prvi su, ali nikoga nisu "razbili". Tek u posljednjoj utakmici pobijedili su Crnicu nešto uvjerljivije, s 5:2. Ostale pobjede bile su 4:3, u zadnjoj sekundi protiv Futsal dinama, 3:1 slavlje nad Torcidom, 4:3 protiv Osijeka. Laganih pobjeda, ponovimo još jednom, nema! Za svaku se treba dobro pomučiti.

No, Makarani uspješno nastavljaju boj, na čak tri fronta. Kod kuće su prvi, u Kupu su prošli u osminu finala, u Ligi prvaka izborili Elitnu rundu s velikim planovima za dalje. Sezona je tek na početku, a Novo vrijeme nezaustavljivo grabi naprijed.

Linker
25. travanj 2024 06:07