Joško Ponoš / Cropix
HRVATSKA - GRUZIJA 2-1

SRUŠENO PROKLETSTVO Mandžukić i Kalinić u dvije minute srušili gruzijski bunker!

Hrvatska je prvi put u povijesti pobijedila na Poljudu. Bilićevi izabranici su u dramatičnoj utakmici srušili Gruziju sa 2-1 i tako ostali u utrci za Europsko prvenstvo
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. lipanj 2011. 13:12

Split je Hrvatsku čekao 14 godina, od 1997. godine Vatreni na Poljudu nisu odigrali kvalifikacijsku utakmicu za neko veliko natjecanje. Jučer je na najljepši hrvatski stadion stigla Gruzija i Poljud je bio pun.

Torcida je, kao što je i najavljeno, iz protesta odšutila početnih 14 minuta, no ni kada se probudila nije pomogla. Reprezentacija pod vodstvom Slavena Bilića odigrala je iznimno loše prvo poluvrijeme koje su Gruzijci okončali vodstvom. Križari pod vodstvom Temurija Kecbaje šokirali su Hrvatsku u ožujku pobjedom u Tbilisiju, no iz toga Hrvati nisu mnogo naučili.

Sam početak utakmice, doduše, nije bio tako loš za Hrvatsku, koja je krenula dominantno i s pritiskom na posljednju liniju gostiju. No, to nije dugo trajalo, Vatreni su ubrzo prebacili u 'ler’, za što su u 17. minuti kažnjeni. Gruzija nije povela iz prekida ili iz kontrapada, već iz obične akcije. David Siradze dobio je loptu na aut-liniji s desne strane i pokraj Josipa Šimunića uspio je ubaciti na peterac. Tamo su bili Darijo Srna i Mario Mandžukić (!?), ali na žalost po hrvatske navijače i Džaba Kankava. Ne previše ugledni veznjak ukrajinskog Krivbasa nadskočio je svoje čuvare i glavom poslao loptu u mrežu pokraj skamenjenog vratara Vedrana Runje. Budući da je lopta nakon centaršuta putovala 'satima’, ostaje pitanje zbog čega Runje nije izašao s crte i pokupio je.

Šok je bio velik i na Hrvate nije djelovao pozitivno. Hrvatska se mučila, njena napadačka igra uglavnom je bila orijentirana na bokove i vrlo dobro organizirani Gruzijci nisu imali mnogo posla. Najbliže izjednačenju Hrvatska je bila u 25. minuti. Nakon Srnina ubačaja lopta se odbila na rub šesnaesterca, gdje je spreman bio Luka Modrić. Hrvatski veznjak opalio je iz prve, tukao je iz voleja sjajno u kut vrata, no vratar Giorgi Loria izvrsno je reagirao i loptu odbio u vratnicu. Bila je to jedina prava šansa Bilić-Boysa u prvih 45 minuta. U 36. minuti okušao se i Mandžukić, ali njegov ne tako loš udarac iz okreta Loria je bez problema pokupio.

Bilić je bio prisiljen reagirati, njegova momčad pružila je očajnu predstavu koju su Splićani s tribina na kraju prvog dijela 'nagradili’ koncertom zvižduka. Potpuno neprimjetnog Nikicu Jelavića u poluvremenu je zamijenio Nikola Kalinić, ali ključni problem Hrvatske protiv Gruzije ionako nije bio u završnici, već u građenju igre.

Hrvatska se početkom nastavka ipak uspjela trgnuti i ozbiljnije stisnula goste. U 58. minuti milimetri su je djelili od izjednačenja. Srna je ubacio, Ivan Perišić glavom produljio prema Eduardu da Silvi, čiji je udarac glavom s četiri metra završio u gredi. Pritisak se nastavio, ali Gruzijci su se fanatično branili. U 65. minuti nakon centaršuta Vedrana Ćorluke glavom je pokraj vrata pucao Perišić, a u 69. Kalinić nije pogodio iz matne situacije. Srna je ubacio, a sa suparničkim igračima na leđima Kalinić dvaput pokušao ugurati loptu u mrežu sa samo tri metra. No, nije išlo, oba puta Loria je bio uspješniji.

U 70. minuti posljednji pokušaj Bilića, izašli su Perišić i Ognjen Vukojević, a ušli Ivan Klasnić i Tomislav Dujmović. Minutu kasnije i treći put je Hrvatska pogodila okvir vrata. Srna je opalio iz slobodnjaka s više od 30 metara, svladao Loriju, ali lopta je pogodila vratnicu. Lopta jednostavno nije htjela u vrata Gruzijaca. U 74. Srna je pucao iz slobodnog udarca kroz živi zid, ali Loria se nije dao iznenaditi.

U 76. minuti napokon izjednačenje, jokeri s klupe su ga iskreirali. Nakon dvostrukog dodavanja s Klasnićem do gol-crte probio se Dujmović, odigrao povratnu loptu na peterac za Mandžukića, koji je postavio nogu i poslao loptu u kut vrata. Potpuni preokret dogodio se u 78. minuti. Eduardo je uzeo loptu od centra i došao sve do šesnaesterca. Gurnuo je loptu na osam metara za utrčalog Kalinića, koji šalje loptu ispod Lorije. Ogroman kamen sa srca pao je izborniku Biliću, dva pogotka u razmaku od dvije minute za iznimno važna tri boda Hrvatske. U 85. udarac Modrića nakon odbijanca završio je malo pokraj vrata, ali nije bilo važno. Pobjeda je upisana, Euro 2012. za korak bliži.

Kvalifikacije za Euro 2012. godine, skupina F:

Hrvatska – Gruzija 2-1 (Mandžukić 76, Kalinić 78 / Kankava 17)

Redoslijed: 1. Hrvatska 13, 2. Grčka 11 (-1), 3. Izrael 10, 4. Gruzija 9 (+1), 5. Latvija 4 (-1), 6. Malta 0 (-1)

HRVATSKA - GRUZIJA 2-1 (Mandžukić 76, Kalinić 78/Kankava 17)

85. minuta - Modrićev volej sa 18 metara prošao je milimetar od vratnice.

78. minuta - Ludnica na Poljudu!!!! Eduardo je prošao s loptom gotovo cijeli teren, s desne strane ubacio za natrčalog Kalinića, koji sa 7-8 metara prizemnim udarcem matira Loriju!

76. minuta - Sjajna akcija Hrvatske i konačno izjednačenje. Dupli pas odigrali su Klasnić i Dujmović, potonji je vratio povratnu loptu za Mandžukića koji je iz blizine zabio loptu u mrežu.

74. minuta - Srna puca sa 18 metara, Loria je jedva zaustavio loptu na gol-liniji.

71. minuta - Srna iz slobodnog udarca, i opet - stativa!

69. minuta - Lopta jednostavno neće u gol. Sada je nakon velike gužve Kalinić dva puta pucao iz blizine, ali Loria je oba puta izvadio loptu s linije gola.

65. minuta - Perišić je glavom pucao preko gola...

61. minuta - Srna je iz slobodnog udarca sa 17 metara pogodio živi zid...

58. minuta - Perišić je glavom asistirao loptu Eduardu, koji je s tri metra pogodio - gredu!

55. minuta - Gruzijci ne izlaze iz svog 16-erca, ali Hrvatska ne može stvoriti ni polušansu...

Počelo je u nastavku, u igri je Kalinić umjesto Jelavića.

Kraj prvog poluvremena!

37. minuta - Mandžukić je iz pada pucao sa 12-13 metara, ali udarac je bio preslab za gruzijskog vratara.

33. minute - Perišić je pucao sa 18 metara, lopta je otišla visoko preko vrata.

26. minuta - Gruzijci su nakratko očistili situaciju nakon centaršuta Srne, na 15 metara naletio je Modrić, jako pucao, ali Loria je odbio loptu u vratnicu.

18. minuta - Jelavić je bio u poziciji da puca s desetak metara, ali u ključnom trenutku se poskliznuo.

17. minuta - Šok na Poljudu, Gruzija vodi 1-0! Siradze je ubacio 'svijeću' s desne strane, a Kankava je skočio više od Srne i sa pet metara pogodio lijevi gornji Runjin kut.

10. minute - Hrvatska pritišće, ima puno više loptu u nogama, ali još nijedan centaršut nije pronašao Jelavića ili Eduarda.

1. minuta - Srna je nabacio s desne strane, Eduardo je zamalo zakasnio, a Loria izbio loptu u korner.

Utakmica je počela!

Poljud je odlično popunjen, na tribinama je oko 28.000 gledatelja.

HRVATSKA: Runje, Srna, Ćorluka, Šimunić, Pranjić, Vukojević (od 70. Dujmović), Modrić, Mandžukić. Perišić (od 70. Klasnić), Eduardo, Jelavić (od 46. Kalinić);

GRUZIJA: Loria, Salukvadze, Hubutia, Kaladze, Amisulašvili, Hizanišvili, Daušvili, Kankava, Iašvili, Siradze, Dvašvili.

Linker
23. rujan 2024 23:22