PET IZAZOVA

Štimac će obuzdati i navijače i bunt senatora, ali smije li izostaviti Sammira s popisa?

Barem je pet izazova koji čekaju Štimca do sredine 2013. godine, o ishodu tih mini-utakmica umnogome ovisi i konačni rezultat njegove izborničke avanture...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 07. srpanj 2012. 23:54

Kakav će izbornik biti Igor Štimac? Hoće li dobaciti do Brazila 2014. godine i zadržati reprezentaciju u Fifa top 10 razredu? I koliko može potrajati njegova harmonična simbioza s drugim alfa-mužjakom hrvatskog nogometa s kojim je desetak godina malo paktirao (pokušaj rušenja Barića 2003. godine) i puno ratovao?

Karizma i performanse buldožera kojima je krčio put do igračke slave i kasnije razmicao suparnike u nogometnim forumima neće biti dovoljne za uspjeh. Osim energije, motivacije, drčnosti i pobjedničkog garda Štimac će morati demonstrirati i trenerski “know how” i neke diplomatske vještine ako u sedlu namjerava dočekati kraj kvalifikacijskog ciklusa. Barem je pet izazova koji čekaju Štimca do sredine 2013. godine, o ishodu tih mini-utakmica umnogome ovisi i konačni rezultat njegove izborničke avanture...

1. Odnos s navijačima

Nogometni narod je podijeljen. Torcida, Boysi, Armada i ostali ‘diehard’ navijači ne podnose Igora Štimca. Animozitet je tako žestok da se u usporedbi s njim sve one uvrede Ćiri Blaževiću na račun političke servilnosti doimaju kao nevina dječja brojalica. Štimcu predbacuju da je u nogometu iz sebičnih, utilitarnih razloga, nabijaju mu na nos huliganske izlete po noćnim klubovima i dvostruke kriterije. Nulta tolerancija za vas s očitim viškom testosterona na tribinama, a meni sa sličnim problemom - izborničko kormilo.

Novi izbornik u ovoj priči ima sreću da se fanovi nacionalne momčadi češće regrutiraju iz redova “običnih” nogometnih zaljubljenika, a u tom dijelu navijačkog tijela Štimac daleko bolje kotira. Na njegovoj će strani biti i ‘Uvijek vjerni’, fan klub reprezentacije koji mu je došao pružiti podršku prilikom službenog predstavljanja. Zlobnik u meni dodaje, za mjesečni iznos koji primaju iz Rusanove 13 mogli su to učiniti i malo glasnije...

2. Jorge Sammir Cruz Campos ili skraćeno... Mamić

Znate već za urbanu legendu prema kojoj je Zdravko Mamić svojedobno nudio Igoru Štimcu klupu reprezentacije uz pristanak na formulu 16 (tvojih) + 7 (mojih) = 23 putnika na velika natjecanja. Štimac je odbio. Što se u međuvremenu promijenilo?

U recesijskom trenutku, kada je reprezentacija ostala jedini ušminkan izlog pred kojim će se zaustaviti bogati inozemni kupac, Zdravko Mamić životno je zainteresiran ugurati što više igrača iz svoje štale u idealnih “vatrenih” jedanaest. Bilić je nekako preživio ono nesmiljeno bombardiranje Sammirom, Štimac to tek treba učiniti. Već će popis kandidata za premijeru sa Švicarskom otkriti kako na ovom polju diše novi izbornik.

3. Što sa seniorima?

Josip Šimunić, Niko Kranjčar, Eduardo Da Silva. Zaslužni seniori završili su na marginama Eura 2012. jer je Bilić ocijenio da u rosteru ima potentnije, brže, mlađe i opasnije asove. Spomenuti su igrači, naravno, prokuhali od nezadovoljstva i uvjereni su da u kockastom dresu imaju budućnost. Dobar dio javnosti na njihovoj je strani jer su godinama potvrđivali klasu u sudarima s velikim momčadima.

Izvjesno je da će Štimac nastaviti regularno računati na kapetana Darija Srnu, kojeg je na startu karijere vodio kao “savjetnik”, te na Stipu Pletikosu, ali za preostale baš i ne bismo gurnuli ruku u vatru. Seniori su kralježnica svake momčadi, u stanju generirati pobjedničku klimu, ali i rasturiti momčad na proste dijelove kao što su to ovih dana učinili uvrijeđeni starosjedioci u nizozemskoj reprezentaciji.

4. Trenerski rukopis

Trenerski CV Igora Štimca knjižica je tanka poput zbirke talijanskih vojnih pobjeda. Vodeći Hajduk, Cibaliju i Zagreb, s ograničenim resursima i uglavnom u nezavidnim situacijama, Štimac zapravo nije mogao dotjerivati trenerski rukopis.

Iz njegova nastupnog govora saznali smo da će inzistirati na većem patriotskom naboju. Vidimo da je to trend u svijetu međunarodnog nogometa, igrači pjevaju himnu iz petnih žila dok zaljubljeno gledaju u nacionalni barjak. Martin Novoselac je, čini se, bio avangarda kada je prije desetak godina svoje mlade reprezentativce tjerao da u busu pjevaju budnice i davorije. Ipak, željeli bismo vidjeti i nešto više od toga. Nogometa kakav je Hrvatska igrala u Poljskoj, recimo. Bio bi to više nego pristojan start.

5. Belgija, Wales, Mihajlović

Na putu do Brazila ispriječile su se redom velikih natjecanja gladne i kadrovski obnovljene reprezentacije. Do kraja godine najzahtjevniji ispit, pravi test vrijednosti, Štimca čeka u Bruxellesu. Novi izbornik Marc Wilmots u rukama drži nikad skuplje ‘crvene vragove’, Hazarda, Fellainija, Vermaelena i društvo. Ubrzo zatim “vatreni” će ugostiti Wales, također s novim izbornikom (Coleman, bivši menadžer Fulhama) i provjerenim premierligaškim igračima poput Balea, Bellamyja i Ramseyja. Prosuti bodove protiv ovih momčadi značilo bi otputovati u Beograd (ožujak 2013. godine), pred naelektriziranu publiku i na noge starom ratnom drugu Siniši Mihajloviću, s preteškim rezultatskim imperativom u prtljazi...

Linker
23. rujan 2024 21:23