Srđan Vrančić/CROPIX
AKCIJA SRBIJA

Štimac ostavlja Dudua na klupi: 'Imao je dobru minutažu, ali nije potvrdio da je u formi'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. rujan 2013. 16:43

Igor Štimac nije bio voljan dijeliti beogradske nacrte s javnošću već prvog dana priprema za dvoboj sa Srbijom, ali iz nekih izbornikovih odgovora može se slagati završni mozaik. U tom složenom puzzleu, na primjer, neće biti mjesta za Eduarda Da Silvu.

Upitan je li Šahtarov napadač i dalje njegova ljubav i igrač neophodan ovoj momčadi, kao što je ustvrdio nakon Eduardova dva pogotka u testu s Lihtenštajnom, izbornik je povukao ručnu kočnicu.

- Minorizirali ste značaj suparnika, a s druge strane veličate Eduardove golove iz te utakmice. Nije li to malo u neskladu. Prosudbe o formi igrača donosim na temelju klupske forme, a Eduardo je nakon Lihtenštajna u klubu dobivao dobru minutažu, ali nije potvrdio golgetersku formu. Meni u Beogradu trebaju borci spremni za ratničku utakmicu, za 90 teških minuta. Kompozicija momčadi ovisit će, naravno, i o taktici za koju se odlučimo - objašnjava Štimac.

Nedorečeni klupski nastupi tako će drugom najboljem strijelcu u povijesti nacionalne momčadi utabati stazu prema klupi, dok bi rastuća forma u Wolfsburg na drugoj strani mogla približiti Olića i Perišića statusu startera.

- Forma naših vodećih igrača je u rastu i to nas puni optimizmom na početku ovih priprema. Modrić je izašao iz jet-laga nakon naporne američke turneje i dohvatio idealnu formu u najboljem trenutku. U nedjelju je zaslužio ovacije Bernabeua, a to je pothvat kojim se samo rijetki igrači mogu pohvaliti. Veseli nas, naravno, i to što Mandžukić nastavlja gomilati trofeje s Bayernom, zadovoljan sam i razinom forme koju su dohvatili Ćorluka i Šimunić...

A u kakvom je agregatnom stanju Srbija šest mjeseci nakon maksimirskog sudara, kada su “orlovi” djelovali kao momčad bez mirisa, boje i okusa? Je li Mihajlovićeva momčad danas snažnija?

- Srbija je u svakom slučaju jača nego što je bila, lako je to elaborirati. Momčad je dobila Nemanju Matića, jednog od boljih europskih nogometaša na poziciji defanzivnog veznog. Mihajlović je upravo na toj poziciji isprobao najviše igrača i nije našao optimalno rješenje. Veliki broj stožernih srpskih igrača nastupa u jednom klubu, u Benfici, što je u startu plus za Srbiju. Tamo su na startu portugalske lige pokazali svu raskoš talenta koji posjeduju.

Pripreme za “Marakanu” u naredna četiri dana razlikovat će se u određenoj mjeri od mini-ciklusa odrađenog uoči prve utakmice sa Srbijom.

- Čeka nas po mnogočemu različit meč od onog zagrebačkog. Za početak, ne moramo se angažirati na poslu animiranja publike jer naših navijača u Beogradu neće biti. Možemo se potpuno usredotočiti na taktičko-tehničku pripremu, a nije da nemamo što “peglati” na tom polju.

Proklizavanja protiv Škotske, Portugala i Lihtenštajna pokazali su izborniku da treba...

- Raditi na većoj kompaktnosti svih linija momčadi. Moramo svesti na minimum taktičku nedisciplinu. Vjerujem da te stvari mogu doći same po sebi, dobrim treninzima.

Kako ćete psihološki pripremati momčad? Iz Beograda stižu vijesti da za Hrvate neće ostati niti jedan zvižduk jer će ih navijači potrošiti na Mihajlovića, šefa saveza ‘Toleta’ Karadžića i vratara Stojkovića, prebjega iz Zvezde u Partizan.

- Ne razmišljam o problemima u srpskoj reprezentaciji, nastojim gledati svoje probleme, ali ne bih se previše pouzdao u takve najave. Da će njihova publika biti sklonija nama, nego svojoj reprezentaciji... To mi djeluje kao pila naopako. Mi se u svakom slučaju želimo baviti sobom i svojom igrom. Sa tri boda ostali bismo do kraja u igri za prvo mjesto i izravan plasman u Brazil.

Atmosferu bi neplanirano mogle naložiti vukovarske tenzije oko postavljanja ploča s ćirilićnim natpisima?

- Nemojte! Idemo igrati nogometnu utakmicu svjesni da pobjedom možemo razveseliti hrvatski narod. Ne petljajte nas u druge priče...

Ima li već otkaza za drugu utakmicu ovog paket-aranžmana, koja se 10. rujna igra u Seulu s Južnom Korejom?

- Zasad nije nitko otkazao, niti sam koga oslobodio obveze. Nemam pravo slabiti hrvatsku reprezentaciju.

Linker
26. lipanj 2024 04:24