Alexander Hassenstein Getty Images
NOGOMET JE STAO

ŠTO ĆE BITI KADA SVE KRENE? UEFA DONIJELA PAKET MJERA ZA EUROPSKI NOGOMET: Liga prvaka vikendom, kvalifikacije u jesen, odgode velikih natjecanja...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. ožujak 2020. 20:35

Osim podatka da je nogometni Euro odgođen i prebačen na sljedeće ljeto, točnije od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine, UEFA je na svom video-sastanku koji se održao ovoga utorka donijela još paket mjera po kojima će se ravnati klubovi i reprezentacije za kraj ove i početak sljedeće sezone.

Najvažnije je, a to se također tiče reprezentacija, da će "prozor" za okupljanja u lipnju najvjerojatnije ostati nepromijenjen. Naravno, tada će se, ako bude moguće, igrati dodatne kvalifikacije za Euro dok će nacionalni sastavi koji iste ne moraju igrati, moći organizirati prijateljske utakmice.

Odgođeno je 3. i 4. kolo kvalifikacija za SP 2022. godine koje se trebalo igrati u lipnju sljedeće godine, naravno zbog Eura, a o terminu nastavka kvalifikacija za Katar 2024. godine UEFA će kasnije obavijestiti nogometni puk. Neće biti ni završnog turnira Lige nacija, neće biti U-21 Europskog prvenstva, kao niti Eura za žene.

MONTE CARLO, MONACO - AUGUST 28:  A general view of the UEFA Champions League trophy at the UEFA Champions League Draw for the 2008/2009 season at the Grimaldi Center on August 28, 2008 in Monte Carlo, Monaco.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images

U svrhu prekrajanja kalendara UEFA će osnovati dvije radne grupe. Prva će se baviti upravo terminima za 2020. i 2021. godinu, točnije time kako nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Druga će se baviti marketingom, financijama i ekonomijom, odnosno na njoj je da pokuša amortizirati udarce koje je na europski nogomet ostavila (ili će tek ostaviti) pandemija bolesti Covid-19.

Što se klubova tiče, UEFA je dala naputak da se klupska sezona završi do, na primjer, 30. lipnja. Naravno, to će biti teško napraviti ako se pandemija još neko dulje vrijeme zadrži u zraku. Bit će više igranja utakmica kroz tjedan, a nije isključeno niti to da se utakmice Lige prvaka igraju vikendom.

Vrlo je vjerojatno da će kvalifikacijski procesi za Ligu prvaka i Europsku ligu početi nešto kasnije nadolazećeg ljeta, ali i o tome, jednom kad se utanače termini. Reći će mnogi, samo da bolest prođe i da se sport ponovno aktivira. Za sve ostalo, ima vremena.

Linker
24. travanj 2024 04:56