Tom Dubravec/ CROPIX
NOVI IZAZOV U KARIJERI

ŠTO ĆE UČINITI IZBORNIK? POJAVILE SE ŠPEKULACIJE: DALIĆ NA STOLU IMA KONKRETNU PONUDU Hoće li mu Slovačka biti posljednja utakmica na klupi Vatrenih?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. listopad 2019. 10:16

U medijima se pojavila informacija da bi izbornik Vatrenih Zlatko Dalić mogao preuzeti Al-Ittihad iz Saudijske Arabije, koji je nakon Slavena Bilića brzo smijenio i Luisa Sierru, Čileanaca pod čijim su vodstvom na osmom mjestu tamošnjeg prvenstvu.

Krenule su špekulacije da će Dalić već nakon što završi kvalifikacije na Euro možda biti voljan krenuti u novu avanturu.

Radi se o jednoj od brojnih ponuda koje su hrvatskom izborniku stigle iz Azije, pogotovo Kine i arapskih zemalja po srebru osvojenom na Svjetskom prvenstvu.

Međutim, koliko ga je Al-Ittihad je bogat i njegova je ponuda ozbiljna i vjerojatno bi mnoge zagolicala, Dalićeva je odluka - prvo da riješimo Europsko prvenstvo.

Split, 091019.
Stadion Poljud.
Trening hrvatske reprezentacije uoci kvalifikacijske utakmice za EURO 2020, Hrvatska - Madjarska.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Ne djeluje realno

Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji bio je slavljen, izabran je lani u rujnu za drugog trenera svijeta u anketu FIFA-e i kad se tada nije odlučio uzeti novac i otići, već je poveo Vatrene u ciklus za Euro, ne bi trebalo biti mjesta sumnji, izbori li Hrvatska završnicu kontinentalne smotre da će je Zlatko Dalić voditi na njoj. Koliko god je točno da se u trenerskom poslu nikada zapravo ne zna.

Najava da bi mu utakmica sa Slovačkom na Rujevici bila posljednja na klupi reprezentacije ne djeluju realno. Inače, samo tri dana kasnije Hrvatska ima i prijateljski ogled s Gruzijom u Puli.

Iako nikad nije javno decidirano rekao da će nakon EP-a krenuti dalje, dojam je, i logika govori, sa srebrom i još jednim velikim natjecanjem, Zlatko Dalić bi sljedećeg ljeta mogao prihvatiti novi izazov. Ujedno i naplatiti što je napravio s Hrvatskom. Na kojoj će to biti adresi, klupskoj ili reprezentativnoj, rano je za predviđati. Sigurno je da će do tada biti novih ponuda i priča o transferu.

Dan Mullan/Getty Images
Getty Images

U Rusiji je postao heroj nacije, jedini razlog što nije prihvatio neki od unosnih angažmana je odgovornost prema narodu koji mu je iskazao goleme simpatije. Nije htio da bilo tko može reći - iskoristio je reprezentaciju da si podigne rejting i prvi digao sidro. U HNS-u je tada potpisao novi ugovor, ali istoga trajanja - do kraja Europskog prvenstva. U srpnju je slobodan. Sam je najavio da bi više o svojim planovima mogao reći tek nakon što se izbori plasman.

U slučaju poraza od Slovačke Hrvatska bi svejedno imala šanse za EP, pitanje je kako bi Dalić u toj situaciji reagirao, no bude li kako se nadamo i očekujemo, nešto jako čudno moralo bi se događati kod njega da ne povede Luku Modrića i društvo na još jedan veliki turnir.

Promjena odluke

Hrvatska je u dva navrata imala zgodu u kojoj su izbornici prije završnice jasno rekli da neće ostati na klupi. U niti jednom slučaju nije prošla skupinu, ali ozračje se bitno razlikovalo. Mirko Jozić je 2002. godine patio od trule atmosfere, “bušili“ su ga i njegovi pomoćnici, u Japanu na Svjetskom prvenstvu naša nacionalna vrsta dobila je Italiju, ali je pala od Meksika i Ekvadora.

Moskva, Rusija, 130718.
Stadion Luznjiki.
FIFA World cup Russia 2018.
Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je trening u trening centru Luznjiki 2 dana prije finalne utakmice svjetskog nogometnog  prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Zlatko Dalic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Deset godina kasnije Slaven Bilić je javno priopćio na press konferenciji da ide u Lokomotiv iz Moskve prije no što su počele pripreme za Europsko prvenstvo. U Poljskoj je hrvatska reprezentacija djelovala dobro, ali četiri boda, pobjeda nad Irskom i remi s Talijanima, nisu bili dovoljni za prolazak skupine. Na kraju je nedostajao jedan zabijeni gol Španjolskoj, s kojom je završilo 1:0 za La Roju. Bilićeva najava tada nije imala negativne posljedice. Pitanje je što će Dalić napraviti, hoće li, čak i ako čvrsto odluči da mu je Euro zadnje što će odraditi s Vatrenima, to kazati ili pustiti da se završi pa onda svesti račune?

Lani je kazao da je već prije Svjetskog prvenstva u Rusiji naumio napustiti nacionalnu vrstu, da bi potom promijenio odluku. No, to su bile neke druge okolnosti. Sada čak i da osvoji Europsko prvenstvo ima rezona da krene dalje. Iako je jasno da će mnogi, neovisno o rezultatu, htjeti da ostane. I da će ga nagovarati da ostane braniti srebro u Kataru.

Linker
19. travanj 2024 09:44