Ronald Goršić/CROPIX
BJELICA BRANI KOVAČA

'Što hoće svi ti kritičari? To je objektivna snaga Hrvatske, jedno su želje, drugo realnost!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. lipanj 2014. 02:28

Nenad Bjelica novi je trener Spezije, talijanskog člana Serie B. Mladi i perspektivni hrvatski stručnjak kaže da se vrlo brzo, u samo dva dana dogovorio s predsjednikom Miškovićem.

- Potpisao sam ugovor na dvije godine sa Spezijom a da nisam ni vidio momčad. Imao sam nakon toga sedam dana da ih pogledam na nekoliko utakmica, radi se o dosta dobroj momčadi - kaže nam trener koji je sa svojim bivšim klubom Austrijom iz Beča zaustavio Dinamo na putu prema Ligi prvaka.

Mnogi će kazati da je Bjelica preuzimanjem Spezije došao u “obitelj”, te da bi uskoro mogao postati trener Rijeke.

- Rijeka ima odličnog trenera, ja sam trener Spezije sljedeće dvije godine, a kojim ću putem dalje u svojoj karijeri, tek će se vidjeti...

Kako je Bjelica vidio nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu?

- Mislim da je sve manje-više bilo prema očekivanjima. Uspjeh jest da smo došli na Mundial. Nastup je bio sasvim u redu. Posljednjih 25 minuta utakmice s Meksikom odigrali smo slabije, protiv Brazila i Kameruna bilo je sve na dosta dobroj razini. Protiv Meksika smo dobili dva gola iz prekida, to je u nogometu i plod nesreće. Utakmica je dotad bila izjednačena, odlučili su detalji. Nastup Vatrenih na Svjetskom prvenstvu ocijenio bih pozitivnom ocjenom.

Tu temu zaključuje ovim rečenicama...

- Treba biti realan. Mislim da su očekivanja bila mnogo veća od onog što je naša reprezentacija bila u stanju ponuditi. Ono što smo dali bila je objektivna snaga naše nacionalne vrste. Naravno, moraju se izvući pouke iz nekih grešaka. Siguran sam da će Niko Kovač to napraviti, on je vrlo studiozan trener.

Ipak, nakon ispadanja naša je javnost bila dosta kritična, javljali su se i hrvatski stručnjaci koji su imali jake kritike na račun Kovača i reprezentacije.

- Vidio sam kako na sve gleda naša javnost do utakmice s Meksikom. Govorilo se da je sve perfektno, da je Niko idealan izbor. Nažalost, kod nas je tako da sve padne u vodu nakon loših dvadeset minuta protiv Meksika. Komentiranje kolega iz Hrvatske? U to se nikad ne bih upuštao. Ti komentari su apsolutno neumjesni! Posao nogometnog trenera je jako, jako težak. Svi ti koji sada kritiziraju, bili su u situaciji u kojoj se sad nalazi Kovač. Ne slažem se s kritikama koje su upućene hrvatskom izborniku. Naročito kad kolega kritizira kolegu. To nije kolegijalno.

Kako Bjelica vidi rasplet ovog Svjetskog prvenstva?

- Izgleda da reprezentacije iz Južne i Srednje Amerike dominiraju u nekim segmentima. Jedan od razloga je svakako klima, ali najvažnija je njihova glad za uspjehom! Reprezentacije poput Španjolske i Portugala izgledale su jako istrošeno i prazno, glavni igrači su im jako loše izgledali. Recimo, Kostarika, Meksiko, SAD, Belgija... To su sve nacionalne vrste koje dugo nisu bile u vrhu, pa ovaj Mundial vide kao šansu. Svašta se može dogoditi do kraja. Nemam svog favorita, prije prvenstva sam kazao da je to Španjolska, pa vidite kako su prošli. Dobro izgledaju Francuska, Argentina, Meksiko, Njemačka. Svi oni mogu osvojiti naslov - zaključio je Bjelica.

Linker
06. svibanj 2024 12:18