Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
KLJUČNE ULOGE

ŠTO NUDI POLJUD PRED ZIMSKI PRIJELAZNI ROK? Otkrivamo koja su tri igrača Hajduka najtraženija na tržištu i tko je trenutno najskuplji pojedinac!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. prosinac 2017. 13:12

Svaki prijelazni rok prilika je za zaradu, ali i kupnju. Hajduk je godinama bio orijentiran na izlazne transfere, jer od prodaje igrača namiče se većina sredstava za punjenje klupskog proračuna. U dva posljednja zimska prijelazna roka Hajduk je transferirao igrače koji su imali status nositelja (L. Kalinić, Milović, Caktaš), odnosno klupske perspektive (Balić, Šimić). U transferima ukupne vrijednosti preko devet milijuna eura Hajduk je zarađivao, ali ujedno gradio i status na tržištu. Kakva je situacija pred aktualni, novi zimski prijelazni rok?

Nakon što su Bijeli prošlog ljeta ostvarili rekordni transfer prodajom Vlašića u Everton, kao da je nastupilo zatišje u akcijama na mercatu. Ali, to je samo privid, jer interes za igrače Bijelih postoji i dalje, premda cijene nisu na nivou najvećih klupskih transfera. I pritom treba naglasiti, Hajduk ove zime nije u poziciji da se mora imperativno prodavati.

Jasna namjera

Zarada od Vlašićeva transfera u Everton omogućava mirnije formiranje momčadi za ljetni izlazak u Europu, čak do te mjere da se više Bijeli mogu posvetiti pojačavanju momčadi, nego isključivo prodajom. Ali jasno, uvijek postoje ponude koje se ne mogu odbiti u trenutku kada se procijeni da na istoj poziciji postoje adekvatne zamjene. Međutim, svi igrači Hajduka koji su ovog trenutka zanimljivi tržištu ujedno imaju i ključne uloge u Kopićevu nastojanju da se na proljeće domogne Kupa.

Uspoređujući prethodne zimske prijelazne rokove ili barem posljednji, onaj iz siječnja ove godine koji je potpisao aktualni sportski direktor Mario Branco, razvidna je bila namjera da se zaradi, a ne oslabi momčad. Transfer je realizirao Lovre Kalinić koji je na pragu 27. godine dosegao zrelost i kvalitetu za novi izazov u karijeri. Kalinić je i godinu dana ranije bio interesantan tržištu, bio je na korak do prodaje u Aston Villu, a poslije tri i pol sezone na vratima Hajduka došao je trenutak za prodaju koja je zadovoljila i klub i igrača. Uz to, Hajduk je ostao s tri vratara (Stipica, Grbić, Letica) koji su ušli u konkurenciju nasljednika Kalinića.

Šimić je otišao u Sampdoriju sa 20 godina tražeći iskorak u karijeri u trenutku kada je Hajduk za proljeće imao jedini cilj borbe za treće mjesto, a stoperske pozicije su imale dovoljnu širinu za igranje samo u jednom natjecanju. Ukupno je Hajduk s dva spomenuta transfera ostvario čistu zaradu od 4,2 milijuna eura, a momčad je ostala na konkurentnom nivou za proljeće. No, ove godine situacija je bitno različita.

Erceg je prvo ime Hajduka, najbolji strijelac i asistent koji u 28. godini igra najzreliji nogomet karijere. Danski Bröndby je zainteresiran, ali delikatno je pitanje je li bolje zaraditi milijun do 1,5 milijuna eura ili ostaviti Ercega u Hajduku. Doima se Erceg vrjedniji od zarade koja nije ključna za egzistenciju kluba.

Hamza je trenutačno najinteresantniji veznjak Bijelih, kako je sam sportski direktor Branco rekao, “gleda ga pola Europe”. Gambijac je u drugoj sezoni u Hajduku postao najvažniji igrač sredine terena. Kreativac koji ima i defenzivnu komponentu igre. U kadru Hajduk nema igrača Hamzinih karakteristika, takav se tek treba formirati. U liku Tome Bašića, možda u budućnosti takav bude Teklić, ali osjetljiva je pozicija i uloga Hamze u situaciji kada se traži rezultat. Nema vremena za čekanje na nasljednika, a Hamza je izuzeto bitan igrač sredine terena.

Potrebniji na terenu

Kao što je i Zoran Nižić ključni igrač zadnje linije s dodatnim autoritetom kapetana. Nižić je prošlog ljeta imao konkretnu ponudu iz Turske, mogao je u Goztepe za neusporedivo veći godišnji ugovor, ali Hajduku je i tada bio potrebniji na terenu. Vrjedniji je bio njegov učinak na travnjaku nego zarada od milijun eura koja se mogla dobiti za Nižića. No, kao i Erceg, Nižić je napunio 28 godina i ako dođe ponuda kojom bi mogao osigurati egzistenciju, a pritom Hajduk ubilježi profit koji prijeđe prošloljetnu ponudu iz Turske, sigurno je da će se razmisliti o mogućnosti prodaje.

Uz tercet najtraženijih igrača, nije isključeno da se realizira neki od transfera “iz drugog plana”. Stipica i Tudor igrači su s prolazom na mercatu, posebno Tudor koji je upisao nastupe i golove u prijateljskoj utakmici za Hrvatsku. Ne treba naglašavati da je i Toma Bašić također interesantan, ali isto tako je jasno da ima veliki prostor za napredak u Hajduku, pa se razgovor o njegovoj potencijalnoj prodaji zaista čini preuranjenim. Ali, nikada se ne zna kakvo iznenađenje i “nemoralnu ponudu” može donijeti zimski mercato.

NAJTRAŽENIJA HAJDUKOVA TROJKA OVE ZIME

ANTE ERCEG

Najbolji igrač jeseni u Hajduku s devet pogodaka i sedam asistencija u HNL-u, te još četiri pogotka u Europi i Kupu. U životnoj formi je Erceg, koji s Hajdukom ima ugovor do ljeta 2020., a u karijeri upisane Split i Balikesirspor kao dva prethodna kluba. Na Transfermarktu drži cijenu od 1,75 milijuna eura, a odjeci igara na tržištu za sada pružaju mogućnost transfera do 1,5 milijuna eura.

HAMZA BARRY

U ovom je trenutku, zajedno s Bašićem, vjerojatno i najzanimljiviji igrač kojeg Hajduk može ponuditi mercatu. Sa 23 godine dovoljno je mlad za igrački napredak, posjeduje i status reprezentativca Gambije. Pred mjesec dana medijski prostor “zatresla” je vijest s Otoka da West Ham nudi 5,5 milijuna eura za Hajdukova Gambijca. Dalje se nije išlo, konkretna ponuda nije stigla na Poljud iz ureda engleskog premierligaša.

ZORAN NIŽIĆ

Hoće li Nižić nastaviti tradiciju odlaska kapetana u zimskom prijelaznom roku, zanimljivo je pitanje. Milović i Lovre Kalinić otišli su u dva posljednja zimska mercata. Nižić je u pregovorima glede produženja i poboljšanja ugovora, što znači da će time i očekivanja u prodaji porasti iznad prošloljetnih 1,0 milijun eura. Jer, Nižić je u međuvremenu ušao u kadar reprezentacije Hrvatske, a to je važan podatak u procesu prodaje.

Prema procjeni Transfermarkta 12 ‘milijunaša’, Tudor najskuplji

Gledajući cijene na Transfermarktu, portalu koji se najčešće uzima kao okvirno, a nikako precizno mjerilo procjene vrijednosti igrača, Hajduk se može pohvaliti da ima čak 12 nogometaša koji vrijede najmanje milijun eura. U “klub milijun” ušli su Nižić (2,0), Erceg (1,75), Radošević, Hamza i Futacs (po 1,5 milijuna), Ohandza i Juranović (po 1,35 milijuna), Kožulj (1,1 milijuna), Savvas, T. Bašić i Said (po 1,0), a najskuplji je po TM-u Fran Tudor sa 2,5 milijuna eura. Dakako, treba napomenuti cijene sa web portala ne znači da postoje i konkretne ponude po spomenutim iznosima.

Linker
04. svibanj 2024 14:39