ANTE CIZMIC Cropix
SUDAČKA ANALIZA

Strahonja: Žuti karton Livaji je potpuno opravdan! Hajdukovci su znali da se pogreška dogodila ranije, ali...

Sudački analitičar HTV-a pohvalio je suca Čulinu, ali jednu odluku ocijenio je pogrešnom
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 09. travanj 2023. 22:35

Uoči Uskrsa, hrvatski klubovi odigrali su 28. kolo SuperSport HNL-a. Igor Bišćan debitirao je na klupi Dinama pobjedom (2:1) protiv Lokomotive na Kranjčevićevoj, a na taj se trijumf u HRT-ovoj emisiji osvrnuo stručni komentator Tomislav Ivković.

- Odlično je Dinamo ušao u utakmicu, htjeli su vrlo rano postići pogodak, gdje su u prvih 15 minuta bili izuzetno opasni.

Tada se podigla Lokomotiva, Modrima je nedostajao pas, međutim u drugo poluvrijeme ponovno su krenuli agresivno, zabili su pogodak, imali su šansu Šutala da povedu 2:1, ali onda su pali energetski, što se moglo vidjeti o Špikiću, Baturini. Na vidjelo je izašlo da Dinamo ovisi o igračima koji imaju kontinuitet, a takvih na klupi nema mnogo - započeo je Ivković pa onda komentirao novog trenera:

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Čeka ga definitivno najteži posao u karijeri. Stigao je na mjesto gdje mnoge stvari nisu jasne, bit će tu još dosta uspona i padova iako je po meni prvenstvo gotovo jer Dinamo je sigurno prvi. Vrijeme koje ima na raspolaganju morat će raditi na terenu i van terena, jer dok trepnemo okom, dolaze kvalifikacije za Ligu prvaka, natjecanje bez kojega Dinamo ne može funkcionirati kao veliki klub - rekao je Ivković koji se zatim osvrnuo na inovacije u igri i pohvalio Ivanušeca.

Ljubičić je konačno igrao na poziciji veznog igrača, Luka Ivanušec je također bio igrač koji je igrao nešto više prema sredini, to je pozicija koja mu odgovara i u kojoj je igrao dok sam mu ja bio trener. Smatram da je on igrač koji može napraviti višak, ima dobar ulazak u prostor i snažan udarac - podvukao je.

Nakon gradskog derbija, sva pažnja usmjerila se prema Poljudu gdje su remi (2:2) odigrali Hajduk i Istra 1961.

- Hajduk da je imao agresivnost, borbenost i želju kao što je imao s deset igrača. Međutim, napravili su toliko grešaka. Ne samo u toj utakmici, već u cijelom prvenstvu, to su igrači koji izgledaju kao da su odjednom bačeni u vatru, rade grešku za greškom i strahovito je teško igračima trčati i loviti rezultat - žustro je započeo Ivković, a onda je na repertoar stiglo suđenje.

image
VOJKO BASIC Cropix

- Nimalo lagana utakmica za suđenje - započeo je sudački ekspert Marijo Strahonja.

- Odlično je otvorio drugo poluvrijeme s ispravnim isključenjem Borevkovića, također ispravno je donio odluku i po pitanju kaznenog udarca kojega nije dosudio za Hajduk s obzirom na to da nije bilo kontakta na Krovinoviću. Prekršaja nije bilo. Sigurno je donio odluku, a po reakciji Krovinovića vidite da je prihvaća. Krovinović je spremno išao na insceniranje kaznenog udarca, u tom kontekstu velike pohvale sucu, on je pokazao da može odraditi 97. minutu s vrlo dobrom odlukom. Njegova odluka po pitanju drugog, isključujućeg kartona za Marešića, potpuno opravdana. Zahtjevna utakmica u kojoj je sudac Ante Čulina odlično obavio svoj posao - rekao je o sucu kojemu je ipak kasnije našao nekoliko pogrešaka.

image
VOJKO BASIC Cropix

- Žuti karton Grgiću nije bio zaslužen, veznjak Hajduka prvi je stigao do lopte. Nakon što su domaći igrači vidjeli da je u pitanju pogreška, započelo je nesportsko ponašanje, međutim ostao je dosljedan i potpuno je opravdano dodijelio žuti karton Livaji i Ferru. Pokazao je autoritet u toj situaciji. Postoje suci koji na jedan elegantan način i smire situaciju, Ante je pokazao svoj gard, nije dozvolio na sebe. Možda je mogao to riješiti i bez kartona, ali imao je apsolutno pravo sankcionirati Livaju kartonom - zaključio je Strahinja, a onda se uključio Ivković.

- Ako smo kritizirali Ercega, onda moramo reći da ni Livaja nije bio najsmireniji na terenu u ovom susretu.

Linker
22. travanj 2024 05:47