Vladimir Dugandzic / CROPIX
PROSJAČKA NOGOMETNA OPERA

STRUČNA ANALIZA DERBIJA Tri znalca hrvatskog nogometa složna u ocjeni utakmice na Poljudu: 'Ni Hajduk ni Dinamo nisu zaslužili ni pobjedu ni pogodak' 

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. rujan 2018. 22:00

Na Poljudu smo gledali siromašni derbi, prosjačku nogometnu operu. Bio je to jedan od najgorih derbija koji su odigrali Hajduk i Dinamo. S time su se složili i naši sugovornici s kojima smo razgovarali nakon slabog El Croatica.

- Utakmica je od početka bila tehnički i taktički blokirana. Hajduk je nametnuo agresivu, nakon izgubljene lopte u fazi napada odmah je kretao u presing. Dinamo se nije uspijevao izvući iz tih situacija, vezna linija nije uspjela iznositi loptu. Nisu Modri izlazili ni preko bočnih defenzivnih igrača, pa su bili primorani na duge lopte, a oni tako ne znaju igrati, Konačno, Gavranović nije igrač koji može takve lopte zadržati. Tako da je Dinamo praktički ostao bez igre, a Hajduk je dosta brzo radio prekršaje. Niti Hajrović, niti Olmo, niti Oršić nisu uspjeli pronaći prostor koji im odgovora i koji im je potreban za igru. To je Hajduk vrlo dobro odradio - priča nam Elvis Scoria.

Veli da je Hajduk pokušavao, ali da također ništa nije uspijevao napraviti prema naprijed.

- Splićani su s malo igrača dolazili prema naprijed, pa je Ivanovski ostajao sam, trokut Theophile - Dilaver - Šunjić lagano je to rješavao. Ni Hajduk nije koristio bočne igrače, nije se mogao napraviti višak, tako da smo zaista gledali skroz blokiranu utakmicu. Kad je ušao Ademi, Dinamo je dobio još sigurnosti u veznom redu, na kraju su Modri malo i stisnuli Hajduk, ali nisu uspjeli naći pas koji bi mogao riješiti utakmicu. Malo veznih igrača ulazilo je u fazu završnice, napad se završavao najviše s dva ili tri igrača, tako je bilo teško nešto napraviti. Zaista, u ovom derbiju nitko nije zaslužio pobjedu ni postizanje pogotka! Bila bi nepravda da je netko u takvoj utakmici zabio pogodak. Treneri su u zadnjim minutama mijenjali napadače za napadače što je bio jasan i nepogrešiv signal da su bili zadovoljni bodom. Zaključno, imali smo siromašan derbi, osim trke i agresije nismo vidjeli ništa, ne sjećam se da je ikad derbi Dinama i Hajduka odigran praktički bez ijedne šanse. Ne možemo biti zadovoljni onime što smo vidjeli, utakmica nije bila na razini derbija. Najbolje ne derbiju bilo je - suđenje - zaključio je Scoria.

Preskromna partija

Izbornik U-21 vrste Nenad Gračan također je pričao o siromaštvu derbija.

- Hajduk je iskazao veliku volju i želju, čekao je Dinamo, ali nije ga dočekao. Nije se moglo previše vidjeti na ovom derbiju, ali očito je bilo jednima i drugima bitno ne izgubiti utakmicu. Premalo, zaista premalo smo vidjeli. Praktički, osim želje, borbenosti i agresivnosti, nismo mogli vidjeti gotovo ništa. Igralo se skroz bez rizika, s malo igrača su se završavali napadi, nije bilo šansi, bilo je previše grešaka u dodavanjima, nije bilo posjeda lopte, kad se kretalo prema naprijed, već se vodilo računa o obrani. Uglavnom, nogometna priča s derbija bila je siromašna - zaključio je Gračan.

Ivan Gudelj, izbornik U-19 vrste Hrvatske kaže da je rezultat 0:0 realan.

- Niti jedna niti druga momčad nisu imale prigode za pogodak, tako da je jedino pravedno da je završilo ovako kako je završilo, čistih mreža. Očito je bila intencija jednih i drugih da ne prime pogodak, izgleda da su bili zadovoljni neodlučenim. Međutim, s pozicije Hajduka se može kazati da se vidi pomak u igri. Naravno, kad govorimo o kompletnoj utakmici, onda je sve to bilo siromašno, gledatelji nisu imali baš nešto za vidjeti. Kad nema pogodaka, kad nema šansi, onda je logično da s derbijem ne možemo biti zadovoljni. Ali, kažem, za Hajduk je sve završilo dobro, bilo je bitno da ne izgubi utakmicu. Dinamo pak nije bio u onoj brzini u kojoj je inače, jer kad Dinamo nema ni jednu pravu šansu, onda znači da im nije išlo - kazao je Gudelj.

Ipak, legendarni bivši Hajdukov igrač i danas izbornik mladih našao je nešto dobro u derbiju.

- Veseli me da su Palaversa i Šunjić odigrali solidnu utakmicu, da su oba vratara, Posavec, mladi reprezentativac i Livaković, A reprezentativac, iako nisu imali posla djelovali sigurno - zaključio je Gudelj.

Rezultati by SofaScore

Linker
08. svibanj 2024 23:42