KAKO STATI HULIGANIMA NA KRAJ

STVARI SU OTIŠLE PREDALEKO, NEŠTO SE MORA POKRENUTI, POGOTOVO U SPLITU 'Mi ne možemo kazniti Torcidu! Ne možemo kao UEFA izbaciti klub...'

KAKO STATI HULIGANIMA NA KRAJ Povjerenik Prve HNL Josip Brezni i povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković o poljudskom incidentu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. listopad 2018. 14:08

I tako... Hajduk apelira na navijače da se ubuduće suzdrže od uporabe topovskih udara. Tako su to oni naveli u svom službenom priopćenju... Da se suzdrže!? To je otprilike isto kao da, recimo, policija apelira na vozače da ne voze 150 na sat po centru grada i da ne gaze ljude. Ili da se građani suzdrže od pljačkanja benzinskih postaja ili banaka... Nemojte ljudi, nije to, znate, u redu. Pa zar ne bi bilo možda logično da se apelira na policiju da se pronađu počinitelji, zar ne bi bilo u redu da se traži adekvatna kazna?

No dobro, sad nas baš zanima kako će se reagirati na ovaj događaj s Poljuda. O tome kako će reagirati policija i pravosuđe, ne znamo, na temelju dosadašnjih iskustava za očekivati je da se neće dogoditi baš ništa te da će počinitelji ostati ili nepoznati, ili će dobiti kaznu po načelu onog poznatog “ličkog rukovanja”. Možda će neki sudac poput onog u Gospiću osloboditi počinitelja ako slučajno bude pronađen, a s obrazloženjem presude da se, eto, radilo samo o “topovskom rukovanju”? Pa da, tko je silio nesretnog vatrogasca da se “rukuje” s topovskim udarom? Što se nije, recimo, suzdržao?

Zabrana okupljanja

Pustimo sad to, nas zanima kako će reagirati HNS? Hoće li Hajduk biti kažnjen zatvaranjem Poljuda, hoće li sljedeće derbije protiv Osijeka i Rijeka igrati pred praznim tribinama?

- O tome će odlučiti disciplinski sudac HNS-a Alan Klakočer kad dobije izvješće delegata, te povjerenika za sigurnost koji je bio u Splitu na utakmici. Postupak je otvoren. Ovoga puta je bilo malo više od onoga na što smo navikli na Poljudu, vjerojatno je sve otišlo predaleko. Sve je napisano u disciplinskom pravilniku, članak 67... - kaže nam povjerenik Prve HNL Josip Brezni.

Kaže da je kamen kojim je u glavu pogođen Hajdukov igrača Gyurcso sačuvan, te će također biti predočen disciplinskom sucu.

- U zapisniku je sve konstatirano. Tri prekida igre zbog silne bakljade, ubacivanja baklji u teren, dim, ozlijeđena službena osoba, vatrogasac, igrač pogođen kamenom...

Naravno, Hajduk će sigurno biti kažnjen, logično jest da kazna mora biti i prazne tribine, ali može li uopće HNS riješiti huligansko divljaštvo kaznama koje su predviđene disciplinskim pravilnikom?

- Nemoguće jest da to riješi samo nogometna organizacija. Mi jedino možemo kažnjavati klubove, organizatore. Pa ne možemo mi, recimo, kazniti Torcidu koja nije član organizacije. Institucije ove države su dužne poštivati Zakon o javnom okupljanju, te Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Logika stvari kaže da su iznad nas dva zakona. Da je onaj koji je dao dozvolu javnog okupljanja na Poljudu ranije radio svoj posao po zakonu, vjerojatno se neke od utakmice na Poljudu ne bi igrale s gledateljima. Ali ne zato što je tu odluku donijela nogometna organizacija, nego zakonodavac. Probajte se sjetiti je li policija ikada branila ili izdala zabranu javnog okupljanja? A prekršaji su konstantni. Zakon je iznad nogometnih propisa. A istina jest da je nelogično da klub nakon ovog izda priopćenje s molbom da se ne upotrebljavaju topovski udari. Što je s ostalom pirotehnikom? Ma, to nije normalno. Jasno je da klub ima odgovornost, ali imaju je i svi oni koji su u to uključeni. Institucije države moraju nešto napraviti, a ne samo čekati da nogometna organizacija kažnjava. Ako se stalno ponavljaju incidenti, onda valjda policija mora donijeti odluku o zabrani javnog okupljanja.

Jedinstveni stav

Dobro, ali zar nogometna organizacija ne može žestoko kazniti klubove organizatore, u ovom slučaju Hajduk, pa će onda valjda nekome doći do pameti da se to više ne događa?

- Ne možemo mi kao UEFA stalno dizati mjere, pa recimo klub izbaciti nakon pet kola iz natjecanja. U konkretnom slučaju logika nameće da ovdje kazna ne može biti samo novčana, ali to ne rješava problem, ako institucije države ne reagiraju. Nešto se mora pokrenuti, pogotovo u Splitu - zaključio je Brezni.

Na utakmici na Poljudu bio je povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković. Evo što on kaže...

- Ovaj događaj na Poljudu se ne treba promatrati kao izdvojeni slučaj. Nema tu neke velike filozofije, svi se trebaju prihvatiti društvene odgovornosti. Po meni se ne treba prebacivati loptica odgovornosti ni na nikoga, svi smo mi kao društvo odgovorni za ovo što se događa. Treba zauzeti jedinstveni stav da pirotehnici nije mjesto na stadionima. Zar mislite da bi samo policija to trebala rješavati? Zašto i navijači ne bi odlučili na neće biti pirotehnike na stadionima?

Ne tražite li malo previše, zar stvarno vjerujete da bi navijači tako nešto mogli odlučiti?

- Zašto bi morao misliti da je to nemoguće? Društvo u cjelini mora sagledati problem, od nogometne organizacije, klubova policije, sudstva do navijača. Pa nije sad ovo prvi put da je netko ozlijeđen, policajac je ostao bez oka, ozlijeđeni su zaštitari, navijači.... - zaključio je Marković.

Linker
28. travanj 2024 21:16