ROBERT PRATTA / REUTERS
NA VRHU MJESTA IMA SAMO ZA JEDNOG

SUMANUTE CIFRE ZA DJECU Ovo je TOP 5 najskupljih tinejdžera: Zajedno vrijede 200 milijuna eura

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 03. srpanj 2016. 01:25

Transfer od 35 milijuna eura, koliko je Bayern platio Benfici za usluge Renata Sanchesa, na diobi je 80. mjesta gledajući sve ostvarene u nogometnoj povijesti. No, portugalski veznjak u svojoj je dobnoj kategoriji zauzeo mjesto u samom vrhu. Samo je za četvoricu tinejdžera plaćena veća odšteta nego za Sanchesa.

Manchester United apsolutni je rekorder po novcu potrošenom za igrače mlađe od 20 godina. Prvu trojicu najskupljih angažirao je upravo velikan s Old Trafforda, prvu dvojicu njihov donedavni menadžer Louis van Gaal. Najskuplji tinejdžer svih vremena prošlog je ljeta postao francuski napadač Anthony Martial. U trenutku kad je vrijednost 19-godišnjaka iz Monaca na Transfermarktu bila 8 milijuna eura, Crveni vragovi su za njega platili odštetu od nevjerojatnih 50 milijuna eura.

Problem je što to nije sve. Ispuni li Martial sve dodatne stavke, Manchester United će s bonusima za njega klubu iz Kneževine isplatiti čak 80 milijuna eura. Dvostruko više od sljedeće dvojice na popisu.

Ljeto ranije Van Gaal je tražio lijevog beka i pronašao ga u Southamptonu. Luke Shaw je sa 18 godina bio na velikoj cijeni i Sveci su na njemu zaradili 37,5 milijuna eura. Pola milijuna više nego Everton na Wayneu Rooneyu 2004. godine. No, kad se sada podvuče crta pod Rooneyev učinak na Old Traffordu, jasno je da Alex Ferguson nije nimalo pogriješio kupnjom tada 18-godišnjeg napadača. Shaw je imao 6.929, Rooney 6.886, a Sanches je jučer, kad je transfer službeno finaliziran, 6.892 dana. Dakle, samo je Rooney bio i mlađi i skuplji kad je kupljen.

Prvi u Bundesligi

Ispred Sanchesa je od tinejdžera još argentinski napadač Javier Saviola, koji je u trenutku kad je stigao iz River Platea u Barcelonu već napunio 19 godina, a odmah iza Sanchesa još jedan igrač kojeg je kupio Manchester United. U ljeto 2007. Ferguson je za Brazilca Andersona Portu platio 31,5 milijuna eura. Sanches je najskuplji tinejdžer koji je ikad stigao u Bundesligu, a iza njega je još jedan ovoljetni transfer. Schalke je za Baselova napadača Breela Emboloa platio 27 milijuna eura.

------------------------------------------------------------------

1. Anthony Martial

(50 milijuna €) (Monaco - Man. United, 2015.)

2. Luke Shaw

(37,5 milijuna €) (Southampton - Man. United, 2014.)

3. Wayne Rooney

(37 milijuna €) (Everton - Man. United, 2004.)

4. Javier Saviola

(35,9 milijuna €) (River Plate - Barcelona, 2001.)

5. Renato Sanches

(35 milijuna €) (Benfica - Bayern, 2016.)

------------------------------------------------------------------

Linker
02. svibanj 2024 03:00