NASTAVAK SAPUNICE

Sumnjiva utakmica Liverpoola i Debrecena u Ligi prvaka, mozak mafije Dan Tan

Piše: ArhivaObjavljeno: 05. veljača 2013. 11:05

Europska policijska služba (Europol) otkrila je kriminalnu mrežu koja je namjestila rezultate 680 nogometnih utakmica, uključujući susrete Lige prvaka, te utakmice kvalifikacija za europsko i svjetsko prvenstvo. Među utakmicama koje su pod sumnjom su dva susreta Lige prvaka, od kojih je jedan odigran u Velikoj Britaniji.

- Ovo je najveća istraga koja je vođena kad je u pitanju namještanje utakmica, rekao je u ponedjeljak šef Europola Rob Wainwright.

On je kazao kako je 380 utakmica namješteno u Europi, a još 300 u Aziji, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi.

Europol je kao jednu od sumnjivih istaknuo utakmicu U-20 prvenstva Južne Amerike između Argentine i Bolivije. Argentina je slavila golom iz sumnjivog penala.

Glavni sudac te utakmice bio je Mađar Lengyel Kolos, koji je nakon spomenute utakmice sigurno vrlo dobro zaradio, a kako utakmica ne bi bila sumnjiva pobrinule su se kladionice spustivši koeficjent. U video snimci se može vidjeti da je jedanaesterac prilično sumnjiv, a u prilog svemu ide i činjenica da je dosuđen u sudačkoj nadoknadi, iako se sudac može pravdati onom - 'bilo je to slobodno sudačko uvjerenje'.

Mađarski tužitelj otkrio je kako je glavni pomočnik singapurskog šefa bio Mađar koji je pod kontrolom držao svoje sunarodnjake suce i sugerirao im kako moraju suditi.

Sumnjiva utakmica Livepool - Debrecen

Među 380 utakmica za koje Europski policijski ured (Europol) sumnja da su posljednjih godina namještene u Europi nalazi se i ona između Liverpoola i Debrecena, odigrana u Ligi prvaka 2009. godine.

Danski dnevnik Ekstra Bladet objavio je kako su mu izvori iz Europola potvrdili da je spomenuta utakmica bila predmet istrage. Navodno je kladioničarska mafija pristupila crnogorskom vrataru Debrecena Vukašinu Poleksiću i podmitila ga da u dvoboju na Anfieldu primi najmanje tri gola. No, utakmica je završila samo s 1-0 za Liverpool, tako da prijevara očito nije bila najbolje organizirana. Ekstra Bladet piše da je policija presrela SMS-poruke u kojima su mafijaši iskazivali frustraciju zbog silnih promašaja ''redsa''.

Poleksić je, inače, kažnjen dvogodišnjom suspenzijom jer nije prijavio pokušaj podmićivanja iste te sezone u dvoboju koji je Debrecen izgubio od Fiorentine s 4-3, s time da su Mađari primili sva četiri gola u prvom poluvremenu. Telegraph piše da upravo kada je njemačka policija istraživala namještanje te utakmice od strane hrvatske kladioničarske mafije predvođene Antom Šapinom, pojavili su se i dokazi vezani uz dvoboj Liverpool - Debrecen

Iz Liverpoola su se oglasili priopćenjem u kojem su naveli da ih zasad nije kontaktirao nitko ni iz Europola, ni iz Europske nogometne federacije vezano uz istragu oko spomenute utakmice.

DEBELI TAN

Kada je Europol jučer spomenuo singapursku mafiju većini je postalo jasno da i u ovome svoje prste ima Dan Tan ili kako ga još zovu, Debeli Tan. Osim što je surađivao s Talijanima i Mađarima, Tan je navodno posjetio i Sloveniju.

Linker
21. lipanj 2024 22:47