Romano Obilinović u dresu Splita

 Duje Klarić/Cropix
NISU GA ZABORAVILI

Susjedi se raspisali o hrvatskom boemu i ikoni HNL-a: ‘Sin bure bio je brži od nogometa‘

U razgovoru za Delo, Romano Obilinović se prisjetio dana koje je proveo na slovenskim travnjacima
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 26. travanj 2023. 10:07

Jedan od najpoznatijih hrvatskih nogometnih boema, Romano Obilinović, početni dio svoje profesionalne karijere proveo je u Sloveniji (2001. - 2005.), igrajući za Tabor iz Sežane, Primorje, Koper i Muru. Popularni Žorž na travnjacima u Deželi ostavio je velikog traga i tamošnja ga publika još uvijek pamti po dobrim partijama, ali i nestašlucima, a upravo je to bio povod ljubljanskom Delu da osebujnom 43-godišnjem Splićaninu posveti veliki tekst pod naslovom "Žorž je bio pravi sin bure, brži i od nogometa".

"Upao je u slovenski nogomet poput meteora, a svojim je temperamentnim karakterom izazvao sijede vlasi suigračima, suparnicima, trenerima, navijačima i šefovima kluba. Kada je došao u našu zemlju, imao je 21 godinu, svi su primijetili njegov izuzetan talent, ali su istovremeno i očajavali zbog njegovog nesportskog života. Unatoč tome, uvjerljivo je vodio napad Primorja koje je tada, po mnogima, igralo najljepši nogomet na sunčanoj strani Alpa", piše slovenski novinar Rok Tamše i dodaje kako je Obilinović "od malih nogu poznatiji kao Žorž, ali je kasnije preuzeo nadimak Amigo, jer tako redovito oslovljava svoje sugovornike, ali i slučajne prolaznike".

Golčina iz slobodnog udarca

Splićanin je svoju prvu seniorsku sezonu proveo u Taboru iz Sežane budući da se nije mogao nametnuti u jakoj konkurenciji prve momčadi Hajduka, a onda je prešao u redove Primorja, čiji je tadašnji trener bio legendarni hajdukovac Ivan Buljan, koji je znao ukrotiti Romana autoritetom i nogometnim znanjem, te iz njega na terenu izvući maksimum.

- Vodio nas je savršeno, s njim sam jako dobro radio. Shvatio je da sam mlad i malo lud, ako mogu tako reći, ali me dobro pripitomio. Bilo mi je lijepo u Vipavskoj dolini - prisjetio se za Delo sam Obilinović, koji je u dresu Primorja upisao 23 nastupa i postigao 11 pogodaka:

- Najviše se sjećam pogotka u Celju kada sam iz slobodnog udarca loptu poslao u mrežu točno na spoju grede i stative. Posebno mjesto ima i pogodak protiv Bežigrada u Ljubljani, gdje smo svladali Olimpiju s 3:1. Možete misliti što je značila naša pobjeda kod slavne Olimpije.

"Kladim se na sport"

Primorje je do kraja sezone 2001./2002 puhalo za vratom Mariboru. Nakon poraza u 25 kolu od Gorice, na Buljanovo mjesto došao je Borče Sredojević, a Žorž i ostatak momčadi iz Ajdovščine, na koncu su završili drugoplasirani, sa šest bodova zaostatka za Mariborom. Obilinović je nakon toga igrao za Koper i Muru, da bi se 2005. vratio u Hrvatsku i u narednim sezonama nosio dresove Solina, Zadra, Mosora, Imotskog, Vala i Kaštel Gomilice. Nakon epizode u potonjem klubu, početkom 2016. objesio je kopačke o klin. U završnom dijelu razgovora za Delo govorio je o tome kako danas provodi dane i s kim se čuje od suigrača iz svojih "slovenskih dana".

- Kladim se na sport, pratim slovenski nogomet na daljinu, znam što se događa kod vas. Od igrača sam ostao u kontaktu s Erminom Rakovićem i Nihadom Pejkovićem, povremeno čavrljamo telefonom - zaključio je Obilinović.

Linker
05. ožujak 2024 22:53