CROPIX
ČEKA SE OBJAVA VELIKE VIJESTI

SVE JE NA BJELICI, VELIKAN SVE STAVIO NA LED ZBOG HRVATSKOG TRENERA 'To je Bayern Bliskog Istoka! Ja bih na njegovu mjestu poveo i dva igrača Dinama'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. travanj 2020. 17:50

Turski mediji prenose vijest kako je bivši trener Dinama Nenad Bjelica prihvatio usmenu ponudu predsjednika Fenerbahčea Alija Koca te da će uskoro i službeno postati trener turskog velikana, koji je trenutačno na sedmom mjestu ljestvice tamošnjeg prvenstva. Pišu turski kolege da priča biti riješena vrlo brzo, te da je Bjelica zadovoljan uvjetima koji su mu ponuđeni, a Fenerbahče neće nastaviti pregovore s ostalim kandidatima dok Bjelica ne ponudi konačni odgovor u razumnom roku.

Trener Fenerbahčea u sezoni 1997/98 jedanaest mjeseci bio je Otto Barić. S iskusnim trenerskim vukom smo porazgovarali na temu 'Bjelica u Fenerbahčeu', pitali ga jer li bivši šef Dinamove svlačionice trener za slavni turski klub?

- Bjelica je s Dinamom napravio sjajne rezultate posljednje dvije godine i mislim da je pravi trener za Fenerbahče!

To je bila prva rečenica velikog hrvatskog trenera, no, nakon toga je dodao kako Bjelica može biti trener Fenera samo ako prije toga povuče neke poteze...

- Fenerbahče je Bayern Bliskog istoka! Veliki klub koji dosta plaća trenere. Ja sam primjerice u svojih jedanaest mjeseci puno zaradio u tom klubu. Međutim, kad bih danas preuzeo taj klub, s ovom pameti, drukčije bih razmišljao nego tada kad sam ga preuzeo. Budimo posve jasni, Fenerbahče želi trenera koji će slijedeće godine biti prvak Turske! To moram biti jasno svakom treneru, pa i Bjelici. Kad sam ja preuzeo Fener bio je četvrti, na koncu je bio drugi. Nismo mogli biti prvaci, jer je objektivno od nas bio bolji Galatasaray koji je imao bolje igrače, od sjajnog centarfora Hakana Šukura, do sjajnih rumunjskih nogometaša Hagija, Popescua...

31.05.2004 Otto Baric , snimio_Ronald Gorsic
Cropix/Ronald Gorsic

Barić kaže što mora prije mogućeg preuzimanje Fenera, napraviti Bjelica...

- Bjelica mora tražiti dva prava pojačanja! Na njegovom mjestu uzeo bih dva najbolja igrača Dinama. Neću sad o imenima. Ili možda jednog igrača Dinama, te još jednog koji je bolji od svih igrača Modrih. Osobno, ako ne bih dobio ta dva pojačanja, za nikakve novce ne bih pristao biti trener Fenerbahčea!

Naravno, kaže da bih tako nešto mogao uraditi sada, u ono vrijeme kad je on preuzeo Fener to nije bilo moguće.

- Iskreno, tada sam htio još zaraditi novaca. Tada su mi novci bili važniji nego neko jako pojačanje. Poslije kao i danas sam razmišljao drukčije.

Veli nam Otto da je pritisak navijača u Fenerbahčeu nevjerojatan.

- Tko nije bio trener u Turskoj u najvećim klubovima kao što je Fenerbahče uopće ne može zamisliti kakav je to pritisak, kakav stres. Navijači očekuju da budeš prvak, to je ogroman teret, izniman pritisak. Recimo, ja sam u Fenerbahčeu proveo prekrasnih jedanaest mjeseci, ali posljednjih mjesec dana kad nismo mogli postati prvaci bili su teški. A stvar je bila jednostavna, Galatasaray je bio bolji. Međutim, u Fenerbahčeu to nisu priznali, biti u klubu niti među navijačima. Možeš ti napraviti mnogo više nego prethodne godine, ali ako nisi prvak, to ti ništa ne znači. Tada sam zaista zaradio dobar novac, tadašnji predsjednik me je izvrsno platio, ali nisam bio prvak. Zato kažem i velim Bjelici; ' bez vrhunskih pojačanja, nemoj prihvatii klupu Fenerbahčea'!

Linker
08. svibanj 2024 05:25