Gabriele Maltinti Getty Images
PONAVLJA SE SLUČAJ 'OLMO'

TALENT KOJEG SU MODRI PREOTELI ROMI MOŽE IGRATI ZA DINAMO Brz je kao Drogba ili Lukaku, i ponajbolji je napadač svoje generacije!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. ožujak 2020. 08:57

Iako ovo nije sretno vrijeme za nogomet, u Maksimiru su jučer razvukli široki osmjeh. Sjajna vijest stigla im je iz FIFA-e. Daniel Tueto (17), mlada kamerunska zvijezda, dobio je svu potrebnu dokumentaciju i može se registrirati i igrati za Dinamo!

Dečko je u Dinamo stigao posredstvom Andyja Bare, nogometnog menadžera koji je na praktički isti način u Maksimir "parkirao" današnjeg igrača Leipziga i španjolske reprezentacije Danija Olma. Tueto je u Maksimiru od sredine veljače, trenira s drugom momčadi koju vodi Igor Jovićević.

Mladi Daniel bio je napadač juniora Rome, a već je trenirao i s prvom momčadi talijanskog prvoligaša. Bio je u SPAL-u, uzela ga je Atalanta, a onda ga je Roma preotela Atalanti. A sad ga je Dinamo uzeo Romi! Bio je jedan je od najboljih, ako ne i najbolji napadač talijanske lige u svom godištu.

FORLI, ITALY - JUNE 13: Daniel Fotso Tueto #11 of AS Roma celebrates after scoring a goal during the U15 Serie A Semifinal match between AS Roma and Juventus FC on June 13, 2017 in Forli, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti Getty Images

Jak je i brz, podsjeća na Drogbu ili Lukakua. Naravno, s obzirom na to da je maloljetnik, uvijek se javljaju problemi s dobivanjen dokumentacije. FIFA uvijek pozorno razmatra takve slučajeve, odobravaju ih ako se mladi igrači sele zbog tzv. nenogometnih razloga. To znači da se seli obitelj koja onda mora imati radnu dozvolu za rad u državi u koju odlazi njihov potomak.

U Dinamu su sve sjajno i brzo sredili, po informacijama koje imamo, obitelj Tueto doći će u Hrvatsku. Već bi i došli da nema koronavirusa. Trenutačno Daniel živi sam u stanu na Kvaternikovu trgu, trebao je s njim živjeti i brat, ali ovog trenutka zbog virusa koji je okupirao Globus ne dolazi u Zagreb.

Ipak, nije bilo sve tako lako kad je u pitanju dobivanje dokumentacije za Tueta. Prema očekivanjima, Roma se žalila na odlazak Tueta. Rimljani su ga na svaki način željeli zadržati, bili su šokirani kad su saznali da je mladi Kamerunac otišao u Dinamo. Žalba im, međutim, nije prošla, Kuća svjetskog nogometa donijela je odluku da Tueto može postati igrač Dinama i tako je ta priča završena.

Roma je pet mjeseci razgovarala o ugovoru s Kameruncem, ali on je spremio svoje stvari i odlučio se za - Dinamo. Čak je jedno vrijeme bio kažnjen jer nije želio potpisati ugovor, pa su ga spustili u momčad niže, jer je već igrao za starije. A kad je na jednoj utakmici zabio pet pogodaka, onda su ga vratili. Statistika mladog Kamerunca u Rominoj momčadi U-17 bila je sjajna, u 26 utakmica zabio je 21 pogodak.

Ovoga puta Dinamo je praktički u samo mjesec dana, otkako je Tueto stigao u Zagreb, došao do velikog talenta, za razliku, recimo, od slučaja s Danijem Olmom kad je dokumentacija stigla tek za osam mjeseci! Tada se žalila Barcelona, ali niti klub s Camp Noua nije uspio, kao niti sada Vučica. Dinamo je ispao pobjednik u oba slučaja. Kad se nastavi, zasad paralizirani, nogometni život, Tueto odmah može zaigrati za Dinamo, pa ćemo onda i vidjeti što sve može ovaj mladić, za kojeg kažu da je jedan od najvećih talenata afričkog nogometa uopće.

Inače, dovođenje mladog Kamerunca u Maksimir ukupno je trajalo oko godinu dana. Mladić je imao ponude Juventusa i Lyona te još nekih klubova.

A kako je do Andyja Bare doprla informacija o Tuetu? Menadžer Bara radi u agenciji s Juanmom Lopezom, a Miguel Olmo, Danijev otac, vodi kompletan skauting za agenciju koja se osim za Danija Olma brine i karijerama Alvara Morate, Diega Llorentea, Nacha Fernandeza, Lovre Majera...

Andy Bara je preko skautinga saznao za Tueta, uspio je doći do njegova oca, našli su se, razgovarali... Već prošle godine u lipnju doveo ga je u Zagreb. Nakon toga su još nekoliko puta bili u Zagrebu, a jednom je s nama bio i Daniel. Pričao je tati i sinu o Dinamu, Daniju Olmu, u njega su stekli povjerenje, a Bara im je kazao da bi bilo najbolje da mladić karijeru nastavi u Dinamu. U konačnici su se tako odlučili.

U Dinamu su cijelo vrijeme znali za mogućnost dovođenja Tueta, u priču se uključio sportski direktor Zoran Mamić. Dinamo je sve sa svoje strane napravio sve da mladić dođe u Maksimir. Po informacijama koje imamo, Tueto će biti pozvan za kamerunsku reprezentaciju U-23, a ima tek 17 godina. Daniel se upisao u drugi razred srednje škole na Kennedyjevu trgu, u istu onu školu koju je pohađao Olmo.

Linker
03. svibanj 2024 12:38