CROPIX
RAT IZJAVAMA I PRIOPĆENJIMA

TEŠKE OPTUŽBE NA RELACIJI ZADAR- ZAGREB: HNS OŠTRO UZVRATIO OCU HRVOJA ĆUSTIĆA 'On ne bira sredstva, pa čak ni uspomenu na svog preminulog sina'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. lipanj 2019. 19:51

Predsjednik nogometnog kluba Zadar Svetko Ćustić danas je na sjednici Nadzornog odbora kluba komentirao HNS-ovo ukidanje licence njegovu Zadru za 2. HNL.

Podsjetimo, Zadar je zbog nedobivanja licencije izbačen u treću ligu, iako je sezonu 2. HNL završio na osmom mjestu. Jedan od detalja na kojima se u postupku licenciranja Zadar “spotaknuo”, bilo je pitanje natkrivenih tribina i pomoćnog igrališta.

"U razgovoru s ljudima iz Grada, projekt natkrivanja tribine će biti zgotovljen u idućih nekoliko dana, jasno, potrebno je ishodovati i Građevinsku dozvolu. Praktički imamo i izvođača, rok nam je do 5.kolovoza i nadam se da će to biti odrađeno. Nadalje, što se tiče pomoćnog igrališta, bivšeg Bagata, mi u trenutku licenciranja nismo bili zgotovili sve, danas je to druga priča, uređene su svlačionice, travnjak, vratnice i klupe za rezervne igrače i suce", pojasnio je Ćustić kojeg je zasmetao odnos ljudi u HNS- u, konkretno, prozvao je Ivančicu Sudac, voditeljicu licenciranja pri HNS- u, zbog, po njemu, nedobronamjernog odnosa prema NK Zadar.

"Postoji jedna osoba koja ciljano radi protiv Zadra, a to je predsjednica komisije za licenciranje Ivančica Sudac. Ona mrzi sve što je zadarsko, laže i ona je isključivi krivac za cijelu situaciju. Ne znam iz kojeg je razloga nama rok u drugom žalbenom postupku istekao 16. svibnja u 14 sati, dok su četiri kluba, Hrvatski dragovoljac, Dubrava, Trnje i Cibalija svoju dokumentaciju mogli predati do 20. svibnja. I nisu točne tvrdnje da nismo odgovarali na elektronsku poštu odaslanu iz HNS-a. Također me čudi što je Izvršni odbor HNS-a na dan finala Kupa Hrvatske, odnosno svi nazočni bili su upoznati s ovim što govorim, ali nisu dobili valjanu informaciju od gospođe Sudac. Nemam što kriti, poslao sam joj SMS poruku kako je 2008. godine kad je poginuo moj sin Hrvoje Ćustić, izdala licencu, a zna se kakvi su uvjeti tada bili, međutim, nije mi odgovorila".

Na Ćustićeve izjave Hrvatski nogometni savez je reagirao priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

"G. Ćustić je u današnjem obraćanju medijima nakon održane sjednice Nadzornog odbora NK Zadar izrekao niz uvredljivih, netočnih i vjerujemo utuživih tvrdnji na račun voditeljice Odjela međunarodnih poslova i licenciranja u HNS-u, Ivančice Sudac.

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje takav verbalni napad na gđu Sudac koji se može smatrati licemjernim. U klasičnom primjeru argumentacije ad hominem, g. Ćustić pokušava stvarne razloge zbog kojih NK Zadar nije dobio licencu za natjecanje u 2. HNL prikazati kao subjektivne stavove jedne osobe. Rastužuje nas činjenica da pritom ne bira sredstva, pa čak ni uspomenu na svog preminulog sina, što smatramo uistinu neprimjerenim.

Postupak licenciranja lišen je bilo čije subjektivnosti, zbog čega i postoji Žalbeno tijelo u kojem gđa Sudac niti ne sudjeluje, pa su optužbe u startu deplasirane i promašene. Postupak je transparentan i jasan te se svake godine provodi sukladno svim pravilnicima HNS-a - kako 2008., tako i ove godine. NK Zadar nije zadovoljio uvjete za licencu, što su utvrdila dva neovisna tijela u ovom postupku, i upravo to je tema kojom bi se trebao baviti Nadzorni odbor NK Zadar. Štoviše, čak je i sam g. Ćustić priznao nakon odluke kako NK Zadar nije zadovoljio kriterije za licencu, što dovoljno govori. Stoga se i ovaj napad može protumačiti prvenstveno kao pritisak na Vijeće sportske arbitraže.

Rukovodstvo HNS-a u potpunosti stoji iza Odjela za licenciranje i svih povezanih tijela, kao i iza jedne od svojih ključnih i najpoštovanijih djelatnica. Odluke HNS-ovih tijela za licenciranje u niz su navrata potvrđene od drugih instanci, poput onih Hrvatskog olimpijskog odbora i hrvatskih sudova. Postupak licenciranja dobivao je najviše ocjene Uefe, kao i klubova koji u njemu sudjeluju te je više puta potvrđeno da su kroz taj postupak hrvatski klubovi itekako unaprijedili unutarnje procese i organizaciju.

Nadalje, o gđi Sudac dovoljno govori iznimna međunarodna karijera. Ove je godine po drugi puta izabrana za prvu dopredsjednicu Uefine Komisije za licenciranje, a prošle sezone postala je prva žena koja je bila delegat na finalnoj utakmici muškog klupskog natjecanja (Atletico Madrid - Marseille). Drugim riječima, g. Ćustić usmjerio se na sasvim pogrešnu osobu.

Hrvatski nogometni savez poduzet će disciplinske i pravne korake kako bi zaštitio integritet i ugled gđe Ivančice Sudac, kao i neovisnost tijela za licenciranje", stoji u priopćenju HNS-a.

Linker
21. travanj 2024 23:01