REUTERS
PRIČE S MERCATA

TEŠKO JE VJEROVATI KOGA JE SVE DINAMO MOGAO DOVESTI Modri su odustali od zvijezda koje danas vrijede na desetke milijuna eura!

PRIČE S MERCATA Nogometni zastupnik Andy Bara otkriva detalje nerealiziranih transfera danas skupih igrača u Maksimir
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. prosinac 2017. 09:17

Još se ne nazire rasplet Dinamova prijelaznog roka. Već će se danas u Maksimiru početi razgovarati o tome, za istim će stolom sjediti trener Cvitanović, sportski direktor Marijan Vlak, klupsko rukovodstvo...

Nekidan je u intervjuu za SN sportski direktor Marijan Vlak kazao da Dinamu za iskorak u Europi trebaju stariji, iskusniji igrači. Naravno, oni su osjetno skuplji od mladih igrača.

Kad smo već kod Dinamovih transfera, valja reći da je u prošlosti zaista bilo zanimljivih priča koje pokazuju da nije lako uvijek pogoditi s dovođenjem mladih igrača. Recimo, za oko nam je zapela informacija o Ivanu Aleju (22), mladom igraču španjolskog prvoligaša Eibara, za kojeg je, prema pisanju španjolskih medija, Sevilla spremna iskrcati 15 milijuna eura, kolika je odštetna klauzula koju je postavio Eibar.

Alejo igra sjajno, eto, protekli je tjedan bio u momčadi kola Primere. Riječ je o krilnom napadaču koji je u rujnu 2013. godine bio u Zagrebu i koji je tada trebao potpisati za Dinamo. Doveo ga je nogometni zastupnik Andy Bara, koji je u modri klub doveo i sjajnog Danija Olma.

- Te smo 2013. godine sve bili dogovorili, ali kad smo došli na završni sastanak u Maksimir, rekli su nam da je procijenjeno da Alejo ipak u tom trenutku nije igrač za Dinamo. Tada je Alejo igrao za mladu momčad Atletico Madrida - kaže nam Bara.

Saznali smo da je tada za ostanak Aleja bio zamjenik sportskog direktora Marko Vukelić. Također, Dinamu je svojevremeno ponuđen Keita Balde (22), današnji igrač Monaca, koji na Transfermarktu vrijedi 25 milijuna eura.

Bara nam kaže:

- Osim Balde, Dinamu sam nudio današnjeg stopera Atletica Madrida Lucasa Hernandeza (21), kojem je danas cijena oko 15 milijuna eura, te još prije njih Saula Nigueza (23), centralnog veznog igrača madridskog Atletica, koji danas vrijedi 40 milijuna eura.

Naravno, sad se možete pitati kako je moguće da Bara može dovesti takve igrače u Dinamo.

- Tada su bili mladi, a priča je bila ista kao s Danijem Olmom. Objasnio sam tada tim klincima da će prije dobiti šansu u Dinamu. Nažalost, Dinamo je odustajao. Jedino su uzeli Olma, i to ga je uzeo izravno Zdravko Mamić. Rekao je tada: “Baš me briga što tko misli, pustite skauting, neka dođe Olmo.” Tako smo Božo Slišković i ja doveli Olma u Dinamo. Znate koliko ga je Dinamo platio? Samo 200.000 eura! Da se razumijemo, ja nisam stručnjak, ali imam mnogo ljudi koji rade, skautiraju i mogu preporučiti igrače koji imaju 17 ili 18 godina. Da Olmo tada nije došao u Dinamo, danas bi igrao u B momčadi Barcelone, trenirao bi s prvom momčadi i vjerojatno imao klauzulu 30-40 milijuna eura. Kako bih ga danas doveo u Dinamo?

Zagreb, 110317.
Stadion Maksimir.
MAXtv Prva Liga, 1.HNL, 24.kolo, utakmica seniora GNK Dinamo - RNK Split.
Na fotografiji:  Guilherme.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Dakle, možete vidjeti da su transferi vrlo zanimljivo područje, naročito kad se kupuju mladi igrači. U svojoj povijesti Modri su pogađali i griješili, bit će zanimljivo vidjeti što će biti sada...

Oni su kao mladi bili ponuđeni Dinamu
Ivan Alejo
- godina rođenja: 1995.
- aktualni klub: Eibar
- ponuda Seville: 15 mil. €

Keita Balde
- godina rođenja: 1995.
- aktualni klub: Monaco
- vrijednost na TM-u: 25 mil. €
Lucas Hernandez
- godina rođenja: 1996.
- aktualni klub: Atletico
- vrijednost na TM-u: 15 mil. €

Saul Niguez
- godina rođenja: 1994.
- aktualni klub: Atletico
- vrijednost na TM-u: 40 mil. €

Guilhermea su pustili, a sad zabija...

Andy Bara rekao nam je nešto i o Marcosu Guilhermeu, u čijem je dolasku također sudjelovao.

- Napravili su veliku grešku što su pustili Guilhermea. Nije dobio šansu, a sad u Sao Paulu zabija, mislim da je zabio šest pogodaka, želi ga dovesti Gremio... Dinamo mora istrpjeti neke igrače. Gotove i kvalitetne teško će dovesti - zaključio je Bara.

Linker
03. svibanj 2024 16:16