Damir Krajac / CROPIX
PROBLEM VAUČERIZACIJE

Tjeranje navijača: Poruka 'Navijajte za Hajduk i bit ćete premješteni' nema smisla!

Borba protiv huligana ima smisla sve dok ne dovede do toga da će na stadionu ostati samo huligani
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. studeni 2013. 18:33

Sve potpisujemo! Svaku borbu protiv huliganizma, nereda na stadionima i oko njih. Možemo shvatiti i da se oni, koji su platili milijunske kazne, žele osigurati od novih posezanja u blagajnu, pa pušu i na hladno. Međutim, i ta zaštita mora i treba imati granice.

Vaučeri? U redu! Personalizacija ulaznica? U redu! Sve se to može shvatiti, postoje načini identifikacije i u inozemstvu, huliganima na stadionu nema mjesta. Ali optužiti nekoga tko s huliganima nema veze, tko je prošao sve provjere i zadovoljio uvjete da se pojavi na stadionu, da krši propise ako na stadionu poviče ime svoga kluba, to je, doista - previše.

Svi oni koji su radili na tim zakonima i propisima, očito, nisu razmišljali o "rupama". A svi ih propisi i zakoni imaju. Te su "rupe" ujedinile navijačke skupine, vaučerizacija nije uspjela. Ili jest, ako pitate ministra Željka Jovanovića.

- Neki ovu akciju ismijavaju, no ona daje rezultate, jer svaka akcija koja će na stadionima osigurati mir i sportsko navijanje je uspješna. Navijači surađuju, na stadionima se sportski navija i nadam se da će se tako nastaviti - kazao je ministar.

Istina je da ih ujedinila "borba protiv propisa" , ali je i točno da je na stadionima u zadnje vrijeme mir. I stoga ne znamo zašto "buditi monstruma". Dobro, propisi kažu da organizirani Hajdukovi navijači moraju imati vaučere za južnu tribinu. Oni to odbijaju, odnosno "ne dolaze" organizirano. Uvodi se personalizacija, svaki navijač može kupiti šest ulaznica za neku drugu tribinu. Opet, Hajdukovih je pristaša puno i u Zagrebu, u svim krajevima zemlje, ako netko može kupiti puno karata za bilo koju tribinu, onda su to oni. Već se zna da planiraju zaposjesti zapadnu, možda i istočnu tribinu, da će im i Dinamovi navijači pomoći u kupovini karata. Potom, slijedi odgovor. Moći će doći na bilo koju tribinu, ali ne smiju navijati za Hajduk, jer policija ima argumente da te navijače razmjesti?! Po nama, vrlo opasna poruka, koja može samo dodatno razbuktati plamene sukoba. Nažalost, poruka koja se više ne tiče samo nekoliko desetaka ili stotina huligana, već tisuće drugih, mirnih i "normalnih" navijača koji će biti krivi ako se samo uhvate za glavu dok Kouassi promaši gol? Već 20 godina pričamo i pišemo kako bi opet bilo lijepo da bude kao nekad, da se na maksimirskom zapadu navija za Hajduk, da se na Poljudu bez straha navija za Dinamo.

Znamo, nije lako to osigurati, uvijek postoji opasnost da neka budala, koja ne priznaje takvo "sjedinjenje", baci iskru, možda bi nekome i odgovarala takva "režija", da se "derbi kao nekad" pretvori u kaos. Baš zato, nije li poanta priče da se omogući mirno navijanje onima koji to žele, nije li poanta ulaznica na ime i prezime da se lakše lociraju i kazne oni koji rade nerede, da ih se odstrani čim nešto pokušaju.

Nije li, k vragu, normalno i ukinuti te vaučere, barem na jedan dan, ako bi to omogućilo Hajdukovim navijačima da kupe ulaznice za južnu tribinu, da budu odvojeni, ako to jedino jamči sigurnost? Sve je logičnije od poruke "navijajte za Hajduk i bit ćete premješteni", upravo je to teroriziranje većine zbog manjine. Dosad je bilo zabranjeno vikati protiv i vrijeđati, sad je opasno bodriti i vikati "za".

Borba protiv huligana ima smisla sve dok ne dovede do toga da će na stadionu ostati samo huligani. Najlakše je čuvati sigurnost tjeranjem ljudi sa stadiona, no nije li bit ovoga uzbudljivog derbija, zanimljive Lige 10, da Maksimir u nedjelju bude pun?

Inat, sa svih strana, u ovom slučaju ne može donijeti ništa dobroga, samo će još jednom patiti - nogomet!

Linker
21. rujan 2024 08:44