Ivan Brkic / Glas Podravine / Cropix
ZA NJEGA NEMA STRAHA

'TKO JE MOGAO ZAMISLITI DA ĆE SE NAKON BLAMAŽE DOGODITI PREPOROD?' Negdašnji kapetan Hajduka brani struku Bilih 'Drugi su, a kao da ispadaju iz lige!'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 25. listopad 2019. 15:25

Nekadašnji kapetan Hajduka Mario Maloča koji nije na Poljudu radio s trenerom Damirom Burićem, ali su im se putovi kasnije sreli u njemačkom drugoligašu Greuther Fürthu, iznenađen je napadima na stratega Bijelih. Stoper Lechije iz Gdanjska idealan je sugovornik na temu Hajduka i Burića kojega je jako dobro upoznao sezonu i pol koliko je s njim surađivao u Fürthu…

- Čitao sam nakon utakmice, drvlje i kamenje po njemu, a ne znam zašto. Mislim da ima dva boda u prosjeku po utakmici, a kada jedan trener ima takav učinak, onda je to top rezultat. A nije ni on čarobnjak da u tri mjeseca može napraviti ne znam što. Sjetimo se samo što je bilo prije tri mjeseca, Hajduk je ispao od ekipe s Malte i mislim da nitko nije očekivao da će sada biti na drugom mjestu. A sada kada su na drugome mjestu, čovjek bi rekao da kao da ispadaju iz lige.

Split, 080415.
Stadion u Poljudu.
Hrvatski nogometni kup, polufinale: HNK Hajduk - RNK Split (1:1).
Na fotografiji: Mario Maloca.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX

Dobrima pritisak i paše

Koliko je igračima izolirati se od takve atmosfere?

- Svatko tko igra u Hajduku zna da će biti pritisak, to je normalno. Mislim da dobrim igračima taj pritisak i paše, jer te tjera da budeš još bolji. Normalno je da su navijači nekad nezadovoljni, ali je najvažnije da momčad ostane zajedno u svlačionici da znaju što treba raditi i na kojem su putu. A sigurno je da jesu na dobrom putu. Hajduk je na drugome mjestu, istina da malo lošije igra u gostima. Ali da je Hamza u nedjelju zabio gol, nitko danas ne bi pričao o tome. Nije Burić pucao i promašio, nego Hamza.

Koji je recept za popravak učinka u gostima?

- Nema tu nekog posebnoga recepta, no znate kako ide. Kada se počne puno pričati i ponavljati “ne može se pobijediti u gostima”, onda svi počnu razmišljati o tome, dogodi se da napraviš lošiju seriju, te se govori kako je to problem. Ali nisu igrali sa slabim ekipama. Istina, nisu to ekipe ove koje nisu pobijedili, ali najvažnije je da pobjeđuju doma, a nekada ni bod u gostima nije loš.

Imate iskustva jer ste s Burićem radili u Njemačkoj. Kako se on onda nosio s nekim krizama?

- Čim je došao za trenera, rekao sam da je najbolje rješenje za Hajduk. Poznaje grad, klub, navijače i ima staloženost i mirnoću koja će igrače smiriti u ovoj situaciji. Nije trener koji će divljati i raditi još veću paniku. U Fürthu sam s njim super surađivao, cijela ekipa ga je voljela, a nismo imali loše rezultate. Uzeo nas je kada smo bili skroz “mrtvi” i kada su nas gotovo svi otpisali. U prvih pet kola smo prije njegova dolaska imali samo jedan bod, a na kraju smo se spasili u prvoj sezoni u kojoj je trebalo 40 bodova za ostanak. Inače, je trebalo 33-34 boda, a mi smo uspjeli, premda je tada bilo potrebno 40… Drugu sezonu kada su ga smijenili, prije toga su s njim potpisali novi ugovor. Ipak, nije realno da Greuther Fürth da stalno pobjeđuje, može se reći da je on u drugoj sezoni osigurao ostanak, a novi trener ga je samo potvrdio. Njegove su najveće zasluge za drugu sezonu u Fürthu. Bili smo s njim na prvom i drugom mjestu, klub je pomislio da možemo ići u Bundesligu, a to stvarno nije bilo realno.

Siguran pad Belupa

Pred Hajdukom je domaći susret sa Slavenom Belupom, pa potom serija teških dvoboja… Kako vidite rasplet u nastavku?

- Slaven Belupo sada ima novoga trenera, vidim da su od Rijeke izgubili u posljednjoj minuti. Hajduk igra doma, mislim da će sigurno pobijediti. Ali isto tako znamo da Belupo koji dolazi na Poljud nema što izgubiti, no Hajduk ima puno bolju kvalitetu, bolje igrače te bio trebao dobiti taj susret. Ta bi im pobjeda bila jako bitna uoči tri utakmice koje slijede - zaključio je Maloča.

Linker
30. travanj 2024 16:41