REUTERS/Ahmed Jadallah
BORBA PROTIV KORONE

TKO JE TAJANSTVENI ŠEIK KOJI JE HRVATSKOJ POSLAO VELIKU I VRIJEDNU POMOĆ PA POŽELIO OSTATI ANONIMAN? Ista je obitelj odvela Dalića, Mamića, Leku...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. ožujak 2020. 19:12

Na jednoj od svakodnevnih presica Nacionalnog stožera civilne zaštite u petak smo saznali da je šeik iz Emirata, iza Abu Dhabija, koji je želio ostati anoniman, ponudio Hrvatskoj medicinsku pomoć u borbi protiv koronavirusa. Pomoć je prihvaćena, zrakoplov je odmah odletio u Emirate i vratio se sa, između ostaloga, 11,5 tona zaštitnih maski.

Iako ime šeika nije službeno izašlo, neki su mediji objavili da se radi o Mohammedu bin Zayed Al Nahyanu. Riječ je o čovjeku koji s Hrvatskom ima duboke veze.

Osim što je znao dolaziti na Jadran i ovdje “parkirati” luksuznu jahtu, Mohammed bin Zayed Al Nahyan vrlo je visoko pozicioniran u političkoj i društvenoj hijerarhiji Emirata, praktički je jedan od prvih ljudi te moćne države, pod čijom je komandom, između ostalog, i vojska.

Soccer Football - Club World Cup - Semi-Final - River Plate v Al Ain FC - Hazza Bin Zayed Stadium, Al Ain City, United Arab Emirates - December 18, 2018  Al-Ain coach Zoran Mamic with players and backroom staff during the penalty shootout                  REUTERS/Andrew Boyers
REUTERS/Andrew Boyers / REUTERS
Zoran Mamić

No ono što je zanimljivo za ovu priču u kontekstu sporta jest to da je on i predsjednik nogometnog kluba Al Ain, kluba kroz koji su zadnjih godina prošli mnogi Hrvati. Bio je tamo Zlatko Dalić, koji je ušao u finale azijske Lige prvaka, otvorio je vrata i ostalima, pa je uspješan bio i Zoran Mamić, koji je igrao finale Svjetskog klupskog prvenstva. U Mamićevo vrijeme tamo je bio veliki broj naših ljudi, članova stožera, liječnika, fizioterapeuta, trenera u omladinskoj školi... Nakon Mamića bio je u Al Ainu i Ivan Leko, svakako se može reći da su naši treneri ostavili dubok trag. Ne samo oni, u Emiratima je u zadnje vrijeme radilo i radi puno naših stručnjaka, sad je tamo, u Al Nasru, između ostalih i Kruno Jurčić.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - MAY 18:  The Al Ain Manager Zlatko Dalic celebrates with support staff after winning  the Presidents Cup Final match between Al Ain and Al Ahli  at Zayed Sports City on May 18, 2014 in Abu Dhabi, United Arab Emirates.  (Photo by Francois Nel/Getty Images)
Francois Nel/Getty Images

Iako je Mohammedov brat Hazza klupski dopredsjednik i zapravo prvi klupski operativac, ipak je Mohammed glavni gazda. Inače, jedan je od njegove braće i šeik Mansour, vlasnik Manchester Cityja, koji je zahvaljujući vlasništvu nad klubom iz Manchestera u svijetu poznatiji od Mohammeda, premda je u društvenoj hijerarhiji Mansour Mohammedov brat, a ne obrnuto.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - MAY 18: Al Ain Manager Zlatko Dalic celebrates with Alex Jason Brosque after winning   the Presidents Cup Final match between Al Ain and Al Ahli  at Zayed Sports City on May 18, 2014 in Abu Dhabi, United Arab Emirates.  (Photo by Francois Nel/Getty Images)
Francois Nel/Getty Images

Zlatko Dalić radio je u UAE, tamo i danas ima dobre veze, drago mu je zbog donacije medicinske opreme koja je stigla u Hrvatsku iz te države. No, Dalić ima druge spoznaje...

- Koliko znam, donaciju Hrvatskoj poslao je sin Hameda bin Zayeda Al Nahyana, člana vladajuće obitelji Al Nahyan, koja je mene dovela u Al Ain za trenera. Osobno ga ne poznajem, mislim da je on to organizirao i napravio, iako mi detalji nisu poznati. Često je dolazio u Hrvatsku na ljetovanje. Mogu samo reći da je to odličan potez. Hrvatska mu se svidjela - kazao je izbornik te dodao: - Hamed je brat Mohammeda i Hazze, koje poznajem iz kluba, te Mansoura, vlasnika Manchester Cityja. Dakle, radi se o nećaku vlasnika Manchester Cityja, ako sam dobro upoznat.

Twitter/Al Nassr
Zoran Mamić i njegov stručni stižer (Krznar, Štefanić, Ibrahimović, Klafurić)

Linker
21. travanj 2024 06:21