Foto: Goran Mehkek / CROPIX
'BRUTALNO SMO KAŽNJENI'

'TO JE APSURDNO, BAŠ APSURDNO!' BJELICA ZA SN RAZMONTIRAO VELIKI BIZNIS KOJI ŠTETI NOGOMETU 'Niste ni svjesni koliko ima prostora za manipulaciju'

Dinamov trener o dramatičnoj utakmici s Rudarima i šokantnoj sudačkoj nadoknadi s posebnim osvrtom na video tehnologiju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. studeni 2019. 20:34

Život ide dalje. Ali ostaju ožiljci. Dinamov će svakako biti ta utakmica sa Šahtarom, o njoj će se zboriti godinama. Primiti dva pogotka u sudačkoj nadoknadi kad je na obzoru već bilo europsko proljeće, podosta je tragičan rasplet. Nakon drame u Maksimiru porazgovarali smo s Nenadom Bjelicom.

- Jednostavno, to je - nogomet. Nije ni prvi ni zadnji put da se tako nešto dogodi. Bilo je i puno većih preokreta i ispuštanja pobjeda i mnogo većih momčadi nego što je Dinamo. Pa, recimo, dan prije nas je Inter vodio 2:0 protiv Borussije, a na koncu je izgubio 3:2... Ta dva pogotka koja smo primili splet su nesretnih okolnosti, ali i manjka naše koncentracije. Nismo dobro utakmicu priveli kraju. U tih posljednjih pet minuta Šahtar je sve riskirao, a mi nismo dobro reagirali na ubačaje sa strane i zbog toga smo brutalno kažnjeni. Bože moj, idemo dalje, siguran sam da će nam se negdje vratiti - kazao je Bjelica u uvodu.

Jeste li kao trener u dosadašnjoj karijeri ikad vodili takvu dramatičnu utakmicu, je li ikad u sudačkoj nadoknadi vaša momčad primila dva pogotka?

- Vodio sam ja i gore utakmice! U svojoj trenerskoj karijeri jako sam puno puta bio izudaran na brutalan način. Ovo mi je zapravo u odnosu na neke druge utakmice bila zapravo kamilica. Ali iz ovoga ću samo izaći jači! Kao i moja momčad.

Nakon utakmice kazao je rečenicu “VAR je sranje!” Plaši li se možda da će zbog toga biti kažnjen, da će doći do neke odmazde UEFA-e? Jer VAR u konačnici nije tehnologija, nego čovjek! Onaj koji sjedi u VAR sobi...

- Zašto bih bio kažnjen? Uopće nisam komentirao suđenje. Zar bi nas trebalo još više kazniti? Još više? Jesam li ikad spominjao suđenje s Young Boysima, jesam li što kazao u Istanbulu? Ili u Lisabonu? Ne želim uopće tražiti alibije, ne zanima me, ignoriram te stvari. Pričam samo o VAR-u. Govorio sam generalno, smatram da je VAR nepotreban i to ću uvijek govoriti. Ostajem kod svog stava, to govorim već tri godine. Za mene je VAR apsurdan. Vi svi skupa još ne znate koliko VAR može biti apsurdan. To je, uostalom, rekao i Pochettino i još mnogi treneri. Znam da je VAR veliki biznis, vjerojatno zato što je veliki biznis, VAR prolazi. Kao i sve drugo kad se radi o velikim biznisima. Imam pravo na svoje mišljenje. Nikoga ne vrijeđam ako kažem svoje mišljenje. Nisam kazao niti jednu riječ o sucu, samo sam komentirao apsurdnost VAR-a u toj zadnjoj situaciji. On dosudi jedanaesterac nad Taisonom, a nakon toga dosudi ga zbog druge situacije. To je za mene apsurdnost VAR-a. Evo sad ću vam kazati zašto govorim da je apsurdan, evo još jednog primjera...

Želio je nešto reći o situaciji s Brunom Petkovićem u prvom poluvremenu.

- Idemo s pretpostavkom da je bio prekršaj, ali izvan šesnaesterca. VAR ne reagira. Druga pretpostavka jest da je bio prekršaj, ali u šesnaestercu. VAR reagira. Dakle, da je bio prekršaj izvan šesnaesterca, a da je Ismaily bio zadnji čovjek, VAR bi reagirao, a da nije, ne bi se oglasio. Dakle, to je apsurdno, apsurdno, apsurdno... To je ono što mogu kazati. Gledam i druge europske lige, interpretacije prekršaja su smiješne. Gledao sam utakmicu Genoa - Atalanta, imaju 52 kamere, dosudi se jedanaesterac za Atalantu, a nije bilo ni minimalnog kontakta. I to uz VAR... A posebno mi ide na živce kad se priča o intenzitetu prekršaja, intenzitetu kontakta? Kako se mjeri taj intenzitet? Koja je mjerna jedinica za intenzitet? U Italiji uz minimalni dodir uz VAR suci dosuđuju jedanaesterce. Ili ne dosuđuju. Kako im odgovara. Zato je za mene VAR tu nepotreban, za mene bi se koristio samo kad se radi o zaleđu i kod pitanja je li lopta prošla gol-liniju.

Onda je dodao još nešto...

- Kad sam bio trener u Poljskoj, šest mjeseci smo imali VAR. Bez ikakvog školovanja. Onda nam je stigao VAR sudac i pokazao nam je petnaestak-dvadesetak situacija za koje nitko nije imao pojma što se događa. S VAR-om je prostor za manipulaciju postao još veći. Prije smo znali kazati “ljudska pogreška”. A sad ima toliko prostora za manipulaciju da nismo svi skupa toga ni svjesni. Strašno, baš strašno.

Rijeka, 301019.
Stadion Kantrida.
Opatija - GNK Dinamo, 1/8 finala nogometnog kupa Hrvatska, 19/20.
Na fotografiji: Nenad Bjelica, trener.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Kad smo apsolvirali temu VAR-a kojeg je Bjelica veliki protivnik, prebacili smo se na njegovu momčad. Igrači su nakon utakmice bili u suzama, posebno pamtimo one Dine Perića. Kako sad nakon ovog šoka podići momčad? Bili su pri vrhu stijene, a onda se odlomio kamen.

- To su bile normalne reakcije. Dečki su bili sasvim logično razočarani nakon utakmice. Danas je novi dan. Kad nam je u 72. minuti isključen Moro, mi bismo potpisali neodlučeno. Iz te perspektive možemo biti zadovoljni. Ali, naravno, kad vodiš s 3:1 u sudačkoj nadoknadi, a završi neodlučeno, onda si razočaran. Međutim, ovaj bod nas ostavlja u svim opcijama da opet prezimimo u Europi. Mi ćemo se za to boriti do zadnje kapi znoja. Ovo što nam se dogodilo protiv Šahtara bio je životni ispit. Život te ponekad stavi na takav ispit kako bi vidio možeš li napraviti sljedeću stepenicu. Ili ostaješ prosjek ili ćeš u sljedećim utakmicama pobjeđivati i zakoračiti na stepenicu više. Ja sam apsolutno siguran da ćemo mi zakoračiti na stepenicu više.

Sad slijedi Atalanta u Ligi prvaka, opet utakmica povijesnog značenja?

- Vidite, nama je sada u glavi samo Rijeka. Za Atalantu ćemo se pripremati kad dođe vrijeme. Treba se što prije regenerirati za tu utakmicu, osvježiti. Vjerujem da će to dečki uspjeti emocionalno i tjelesno. Pričat ćemo puno s njima, psihološki rad je stalno potreban. Vjerujem da ćemo na Rujevici opet pokazati naše pravo lice.

Vjerujete li da će Dinamo igrati proljeće u Europi? Ili u Ligi prvaka ili u Europskoj ligi?

- Siguran sam u to!

Možda sam promašio treću izmjenu

Bjelica je za vrijeme utakmice napravio sjajne zamjene. Ušao je Luka Ivanušec i zabio pogodak, ušao je Đira, na njemu je napravljen prekršaj nakon kojeg je Marlos dobio drugi žuti karton. Mladi momci Ivanušec i Đira predstavili su se u sjajnom izdanju.

- Možda sam promašio treću izmjenu. Možda sam u igri trebao ostaviti Petkovića, u tim trenucima Bruno bi se vratio u obranu i možda bi dobio taj odlučujući duel. Makar i da ga je dobio, svejedno je Theophile udario Pjatova...

Nisam ljut na Theophilea, s ovim momcima idem na kraj svijeta

Nego, zanima nas je li Bjelica ljut na Theophilea koji je napravio taj prekršaj za jedanaesterac?

- Ni na koga nisam ljut. Ja sam ponosan na sve svoje igrače. Ponosan na to kako su se borili i kako su igrali. Dali su sve od sebe, ostavili su srce na travnjaku, stvarno sam ponosan što ih treniram. S ovim momcima idem na kraj svijeta!

Linker
27. travanj 2024 03:39