Marco Luzzani/Getty Images
JASNA PORUKA

'TO JE BILA LUDOST, A DANAS JE TAKVO NEŠTO NEZAMISLIVO' Talijanski stručnjak otkriva veliki propust kojim je koronavirus stigao i u Hrvatsku

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. ožujak 2020. 14:37

Utakmica osmine finala Lige prvaka između Atalante i Valencije na milanskom San Siru (4:1 pobjeda Atalante) nikad se nije trebala niti igrati.

Tvrdi tako barem talijanski imunolog Francesco La Foche koji je u javnost iznio teoriju da je upravo ta utakmica odigrala jako važnu ulogu na širenje koronavirusa na zemlje koje graniče s Italijom, inače najpogođenijom europskom zemljom.

Utakmica je odigrana pred nekih 44.000 gledatelja 19. veljače, a upravo je prvi zabilježeni slučaj koronavirusa u Hrvatskoj bio jedan mladić koji se vratio s utakmice iz Milana.

"Nekoliko je velikih događaja koji su uzrokovali raspršivanje virusa, a utakmica Atalante i Valencije mogla bi vrlo lako biti jedan od njih”, rekao je Le Foche za talijanski Corriere dello Sport.

"Okupljanje tisuća ljudi koji su tek koji centimetar jedni od drugih i koji se grle, viču… Sve je to moglo doprinijeti širenju virusa...Bila je ludost igrati utakmicu s publikom, ali tada to nije bilo dovoljno jasno. Danas bi to bilo nezamislivo, zaključio je imunolog.

Podsjećamo, utakmica se igrala u Milanu, a ne u Bergamu, jer Atalantin stadion ne zadovoljava standarde Lige prvaka.

Linker
19. travanj 2024 07:44