Bayern Munich/Handout via Reuters
'ON JE ČUDO OD DJETETA'

'TO JE NEČUVENO, POTPUNA SENZACIJA!' NIKO KOVAČ PRED POSLOM KOJI RUŠI STEREOTIPE Da ste za taj transfer nekome rekli prije 5 godina, smijao bi vam se!

Kovačev Bayern već je osigurao veliko obrambeno pojačanje koje će stići na ljeto, a ne odustaje od engleskog 'čuda od djeteta' Calluma Hudsona-Odoija čiji je potencijalni transfer od 39 milijuna eura podigao prašinu na Otoku
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 10. siječanj 2019. 11:17

Bayern se danas vraća u Njemačku nakon tjedan dana priprema u Dohi. Niko Kovač po običaju nije imao milosti za svoje igrače, cijedio je i posljednju kap znoja, a oni su sve bespogovorno prihvatili, svjesni da samo maksimalno spremni mogu u lov za odbjeglom družinom iz Dortmunda. Osim na katarskim travnjacima radilo se i u kancelarijama, posebno je zaposlen ovih dana Hasan Salihamidžić, sportski direktor Bavaraca, koji u dogovoru s čelnicima i trenerom slaže momčad za budućnost.

Jučer su, tako, ponosno objavili da će od ljeta njihov član postati Benjamin Pavard, defenzivac Stuttgarta, koji se može podičiti naslovom svjetskog prvaka osvojenog prije pola godina s Francuzima. Bavarci su aktivirali njegovu izlaznu klauzulu i za 35 milijuna eura doveli jedno od najugodnijih iznenađenja Mundijala u Rusiji. Didier Deschamps instalirao je 22-godišnjeg stopera na mjesto desnog braniča i - pogodio. Pavard je odigrao šest od sedam utakmica Pijetlova, a njegov pogodak protiv Argentine u osmini finala proglašen je najljepšim na turniru.

Soccer Football - Bundesliga - Eintracht Frankfurt vs Bayern Munich - Commerzbank-Arena, Frankfurt, Germany - December 9, 2017   Eintracht Frankfurt coach Niko Kovac with Bayern Munich sporting director Hasan Salihamidzic before the match    REUTERS/Ralph Orlowski    DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER GAME. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050
REUTERS
REUTERS/Ralph Orlowski

- Još prije Svjetskog prvenstva upao nam je u oko i tada smo već odlučili da bismo ga trebali angažirati. Sada smo u tome uspjeli, vjerujem da smo napravili dobru stvar za našu momčad. Koliko smo bili u pravu, svi su se mogli uvjeriti tijekom Svjetskog prvenstva, koje je odigrao na visokoj razini postavši neizostavan član svjetskih prvaka - rekao je povodom ovog transfera Salihamidžić.

- Ponosni smo jer će od 1. srpnja biti naš član, potpisao je ugovor na pet godina - dodao je sportski direktor Bayerna.

- Pavard je mlad igrač, a već je skupio dosta iskustva u Bundesligi, može igrati na više pozicija, ne samo stoperskoj nego i bočnog braniča, a dokazao se i na mjestu zadnjeg veznog. Dobili smo dakle svestranog igrača koji je osvojio naslov svjetskog prvaka, sretni smo jer je novi korak u karijeri odlučio napraviti kod nas - dodao je Niko Kovač.

Rekonstrukcija momčadi

Logičan posao napravili su u Bayernu, krenuli su u rekonstrukciju momčadi, još ljetos kupljen je kanadski tinejdžer Alphonso Davies. On je kupljen od Vancouver Whitecapsa za 10 milijuna eura. Protekle jeseni igrao je za Vancouver, a Bavarcima se priključio sredinom studenoga kada je njegova dotadašnja momčad ispala iz doigravanja za prvaka MLS-a, a očekuje se da bi tijekom drugog dijela sezone mogao dobiti minutažu.

- Davies je super dečko, željan dokazivanja. Nećemo ga forsirati i od njega odmah očekivati velike stvari, nego ćemo ga postupno privikavati na zahtjeve Bundeslige. On je izniman talent i vjerujem da će ga u našem klubu dokraja iskazati - kazao je o 18-godišnjem ofenzivcu Salihamidžić.

No to nije sve, u Bayernu ne misle odustati od Calluma Hudsona-Odoija, engleskog čuda od djeteta. Na adresu Chelseaja već su poslali treću ponudu, prve dvije, od 25 i 33 milijuna eura, londonski je klub odbio, a prekjučer su iznos podebljali ​na 39 milijuna eura. Ogromna je to svota za igrača koji je, zapravo, član druge momčadi Chelseaja, a trener Sarri koristi ga većinom u utakmicama oba engleska kupa.

- On je iznimno zanimljiv igrač kojeg apsolutno želimo dovesti u svoje redove - otvoren je jučer bio sportski direktor Bayerna, dodatno pojasnivši zašto su zapeli za 18-godišnjeg Engleza.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group L - Chelsea v PAOK Salonika - Stamford Bridge, London, Britain - November 29, 2018  Chelsea's Alvaro Morata celebrates with Callum Hudson-Odoi after scoring their fourth goal   REUTERS/Eddie Keogh
REUTERS/Eddie Keogh / REUTERS
Chelsea

Hudson bi došao

- Hudson-Odoi igrač je koji u potpunosti odgovara našem stilu igre, on je izniman dribler, pun je trikova, i traži najkraći put prema golu suparnika. Dodatna mu je prednost što je mlad i što će još napredovati, on je igrač koji bi se sjajno uklopio u naš klub!

Čini se pak da ni sam igrač nije imun na pozive iz Münchena, otkrio je to Antonio Rüdiger, stoper Chelseaja, kod kojeg se mladi brzanac raspitivao o životu o Njemačkoj.

- Ispitivao me puno o Njemačkoj, on je vrlo mlad i zanimaju ga općenite stvari. Ja ga mogu savjetovati, ali na koncu će on sam morati donijeti odluku o svojoj budućnosti. Njegova se situacija mora pogledati s obje strane. On će se razvijati ovdje, ali sigurno da se može razviti i u Njemačkoj, nemojmo zaboraviti da je Bayern veliki klub. Želim mu sve najbolje u budućnosti, ali htio bih da ostane s nama - rekao je njemački reprezentativni stoper.

Do kraja siječnja još ima dosta vremena, čini se da je Bayern spreman oboriti sve rekorde ne bi li doveo krilnog napadača. Dosad je rekordna kupnja Bavaraca bio Corentin Tolisso, za njega su izdvojili 41,5 milijuna eura. No tu ne misle stati, naljeto nas tek čeka prava ofenziva na tržištu. Mete su već sada poznate, Lucas Hernandez i Timo Werner.

- Lucas nam je također zanimljiv, trenutačno nemamo što konkretno reći o transferu, on je još uvijek igrač Atletica iz Madrida - pojasnio je Salihamidžić.

'Da ste prije pet godina nekome rekli za taj transfer, svi bi se smijali toj ideji!'

REUTERS/Eddie Keogh
REUTERS

Potencijalni transfer 18-godišnjeg Hudson-Odoija od 39 milijuna eura izazvao je brojne polemike na Otoku. Sportski komentator Duncan Castles u svojoj analizi tvrdi da je takav razvoj situacije u slučaju 'neiskusnog 18-godišnjeg igrača iz Chelseajeve akademije nešto nečuveno i potpuna senzacija' te da bi se navijači prije pet godina smijali takvom transferu - smijali.

"Novac o kojem mi ovdje pričamo je vrlo ozbiljan za igrača koji je za Chelsea u Premiershipu skupio tek tri nastupa i ima 18 godina. Međutim, ovo također ukazuje da je došlo do pomaka u percepciji kvalitete engleskih nogometnih talenata, engleskih igrača u klubovima Premiershipa ali također i generalno mladih igrača koje su engleski klubovi doveli iz Španjolske ili drugih zemalja, kao što je Brahim Diaz kojeg je Manchester City prodao Realu", objašnjava Castles i dodaje:

"Da ste prije pet godina nekome rekli da će jedan Bayern ponuditi 39 milijuna eura za 18-godišnjeg klinca iz Chelseajeve akademije, koji jedva da je zaigrao za prvu momčad, svi bi se smijali toj ideji. Međutim, to se sada mijenja. Pričao sam proteklog tjedna s brojnim nogmetnim stručnjacima, i postavilo se pitanje gdje su danas engleski nogometni talenti, top tinejdžeri iz Premierlige? Odgovor je uvijek bio - tehnički su danas na jednakoj razini kao primjerice njihovi vršnjaci iz Španjolske, a fizički su bolji, tako da su očiti izbor za sve velike klubove".

Linker
07. svibanj 2024 13:42