Screenshot
Detektorom laži protiv VAR-a

Totalni cirkus u Rusiji: Sudac pred doživotnom suspenzijom zbog pada na poligrafskom testiranju!

Podvrgnut poligrafskom testiranju nakon utakmice 1. kola između moskovskog Spartaka i Sočija
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. rujan 2020. 17:54

Zna se da u Rusiji vladaju neka druga pravila i običaji u odnosu na europski zapad, a najnoviji primjer dočarava veliki brigu institucija za čistoću nogometne igre. U središtu pozornosti tamošnje sudačke organizacije našao se sudac Aleksej Eskov. On
je podvrgnut poligrafskom testiranju nakon utakmice 1. kola ruskog prvenstva između moskovskog Spartaka i Sočija,
u kojoj je imao funkciju VAR suca.

Ogled odigran je završen bez pobjednika (2:2), gostima su dosuđena dva kaznena udarca, a sporan je najviše onaj drugi u 88. minuti utakmice, kojim su gosti izjednačili. Vlasnik Spartaka Leonid Fedun bio je iznimno nezadovoljan suđenjem te je čak
zaprijetio povlačenjem svoje momčadi iz ruskog prvenstva, a pozivao se i na svoje prijateljstvo s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Potom je izvršio pritisak na predsjednika Nogometnog saveza Rusije koji je odredio da suci sporne utakmice moraju na - detektor laži! Glavni sudac utakmice Spartak - Soči Vasilij Kazarcev u 88. minuti dosudio je kazneni udarac za Soči nakon duela domaćeg braniča Zhigota i gostujućeg veznjaka Nemčenka. VAR sudac Eskov u toj situaciji nije reagirao, kasnije se pravdao kako VAR nema pravo suprotstavljati se glavnom sucu.

Međutim, Sudačka komisija jednoglasno je zaključila kako je između igrača došlo do “normalnog kontakta u igri” te da prekršaja nije bilo. Prvi penal za Soči dosuđen je ispravno, poručili su.

Zanimljivo je da je komisija objavila kako su oba suca uspješno prošla poligrafsko testiranje, ali je Kazarcev ipak
suspendiran na neodređeno vrijeme. Eskovu se pak zamjerilo da nije dobro obavio svoj posao jer je kao VAR sudac morao intervenirati nakon odluke glavnog suca koji je u spornoj situaciji napravio “jasnu i očitu pogrešku”. I on se našao pod suspenzijom.

Prošla su dva tjedna otkako su ruski mediji izvijestili o tom slučaju, da bi ruski dnevnik Sport Express prošlog petka objavio informaciju kako Aleksej Eskov nije prošao na poligrafskom testiranju. Iako rezultati na detektoru laži nisu uvijek 100% pouzdani,
41-godišnji ruski sudac mogao bi biti zauvijek izbačen iz sudačke organizacije nakon dodatne istrage koja je pokrenuta.

Zanimljivo je da je ove godine brigu o ruskim sucima na poziv tamošnjeg Saveza preuzeo bivši mađarski sudac Viktor Kassai. Tko zna bi li se prihvatio tog posla da je znao da će u igru, osim sudaca i VAR-a, ući i poligraf...

- Imam samo informaciju da sam privremeno suspendiran. Nitko mi se još nije javio i ne mogu ništa komentirati, jer ne znam o čemu se radi. Nisam ništa čitao, izolirao sam se od vijesti. Vidjet ćemo se kako će se ova situacija razvijati - rekao je Eskov.

U ruskoj Premier ligi je kao sudac debitirao 2009. godine te je sudio 158 utakmica u najvišem rangu, a ujedno je postao i međunarodni sudac na utakmicama reprezentacija i Europske lige. Ovo mu nije prvo problematično suđenje, jer je 2017.
vodio susret Zenita i Urala (2:0) na otvorenju novog stadiona u Sankt Peterburgu. Gostujuća momčad završila
je tu utakmicu s osmoricom igrača na terenu nakon što im je Eskov odjednom isključio čak trojicu.

- Shvaćam da je Zenit trebao pobijediti na otvorenju novog stadiona, ali moramo igrati pošten nogomet. Teško je reći što je utjecalo na suca, zašto se ponio na ovaj način. Očito se dogodilo nešto stvarno ozbiljno - izjavio je nakon te utakmice Roman Pavljučenko, jedan od isključenih igrača Urala.

Reakcije na ovaj najnoviji sudački skandal su različite. Dok jedni zagovaraju uvođenje reda pod svaku cijenu, drugi smatraju kako poligrafu nije mjesto u nogometu.

- Ako sumnjaš u suca, ne bi mu ni smio dozvoliti da sudi. Suci ne trebaju detektor laži. Ako smo odabrali 20 sudaca
za Premier ligu, to znači da im vjerujemo i da su potpuno pošteni - rekao je Valerij Gazajev, bivši ruski izbornik i aktualni zastupnik stranke ‘Pravedna Rusija’ u donjem domu federalnog parlamenta.

Linker
28. travanj 2024 18:52