Dani Olmo
 ROBERT MICHAEL/DPA
BROJKE SVE GOVORE

Transfer Danija Olma ipak nije Dinamov rekord! Evo zašto se to dogodilo i tko je apsolutni broj 1

U siječnju se činilo da će do lipnja Dinamo dobiti još pet milijuna eura...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. svibanj 2020. 22:49

Nijemce i njihov način razmišljanja ponekad je teško dokučiti, ali s obzirom na to da se često pokaže da su u pravu, ne treba ih “išibati”. Dakle, Leipzig. Završio je 2019. na prvom mjestu, ispred Bayerna, potom kupio Danija Olma za ozbiljan novac. Drugi je to ili treći najveći transfer u povijesti kluba. Dinamo je dobio za njega dobio odmah 19 milijuna eura, plus bonuse, koje Olmo tek treba “zaraditi”...

U nastavku sezone, izuzevši Ligu prvaka gdje je Leipzig izbacio Tottenham, Nagelsmannova momčad nije nimalo uvjerljiva, sad je već četvrta u Bundesligi, zaostaje za Bayernom sedam bodova i upitan je čak i plasman u Ligu prvaka, jer Leverkusen puše za vratom (četiri boda zaostatka).

Zacementiran na klupi

Međutim, iako forma momčadi opada, a Leipzig klizi nizbrdo na ljestvici, Nagelsmann svoje skupo pojačanje, Danija Olma, drži na klupi. I kad ima pravo na pet zamjena, i kad se muči protiv Freiburga na svom terenu, Leipzigov trener “ne vidi” Olma. Iako je baš on inzistirao na Danijevu dolasku i nagovarao ga da dođe u njegov projekt, Nagelsmann Danija drži na klupi bez obzira što trenutno rezultati i igre momčadi nisu na očekivanoj razini.

No, tako je to u Bundesligi, nije Olmo prvi primjer. Nijemci traže potpunu prilagodbu, taktičku savršenost, bez obzira što su Danija skupo platili i očekuju od njega velike stvari, u Leipzigu mu dosad nisu dali previše prilika, niti šansu da on okrene silaznu putanju, nisu osjetili potrebu da moraju opravdati taj transfer gurajući ga u vatru i stavljajući mu pritisak na leđa. Nisu u klubu razočarani Olmom, niti je on negdje zakazao, jednostavno, takva je njihova filozofija, žele da se potpuno navikne na igru momčadi, na Bundesligu, da “razmišlja kao Nijemac” i da onda bude standardni prvotimac. Znajući Danija i sve što je prošao kroz karijeru i Dinamo, sigurno se ne radi o nekom opuštanju, gubitku fokusa na nogomet, u pitanju je drugačiji pogled, Nagelsmann i Nijemci imaju svoj, drugačiji kut gledanja.

Upitni milijuni

No, ono što je sigurno, Olmo neće Dinamu već ovoga ljeta donijeti maksimalne bonuse. Naime, na transfer od 19 milijuna eura, koliko je Leipzig odmah isplatio, Dinamo može dodatno zaraditi još puno, ako se ispune neki uvjeti. Primjerice, bude li Leipzig prvak, Modri bi dobili još dva milijuna eura. Sad su za takav rasplet vrlo mali izgledi. Također, dva milijuna eura sletjet će u maksimirsku blagajnu za svaki ulazak Leipziga u skupinu Lige prvaka u iduće tri sezone. Trenutno su ta dva milijuna “u džepu”, ali kako Leipzig igra u zadnje vrijeme i oni su upitni.

Također, Modri bi trebalo dobiti i milijun eura za svakih 15 utakmica u kojima Olmo odigra više od 45 minuta. Dosad je upisao dvije takve, a do kraja ima još maksimalno 13 utakmica (kad bi Leipzig ušao u finale Lige prvaka), dakle, vjerojatno je da ni taj milijun neće doći u Dinamo ovog ljeta. U siječnju se činilo da će do lipnja Dinamo za Olmo dobiti još pet milijuna eura, sad su i ova dva dodatna za Ligu prvaka neizvjesna. Tako da je jasno da u prvih šest mjeseci Olmo ipak neće nadmašiti transfer Marka Pjace u Juventus (23 milijuna eura), za to će Modri morati pričekati novu sezonu.


Ne sumnjamo da će se Olmo u Leipzigu izboriti za minutažu i status, samo treba biti strpljiv, Nagelsmann i Leipzig imaju svoju računicu i plan. Olmo će u budućnosti biti najveći Dinamov transfer. Ali ne već ovog ljeta...

OLMOV TRANSFER

19 milijuna eura plaćena odšteta

2 milijuna eura za svaki ulazak Leipziga u skupinu Lige prvaka u iduće tri godine

2 milijuna eura ako Leipzig osvoji naslov prvaka

1 milijun eura za svakih 15 utakmica u kojima je Olmo odigrao barem 46 minuta, ali maksimalno 4 milijuna eura


BONUS
Dinamu pripada 20 posto razlike između ovog transfera u Leipzig i idućeg iz Leipziga; primjerice, dobije li Dinamo ukupno 25 milijuna od Nijemaca, a otamo ode za 40 milijuna, Modrima će pripasti 20 posto od tih 15 milijuna razlike

Linker
25. travanj 2024 01:38