Monsef Bakrar

 Adil Benayache/Sipa Press/Profimedia
KONAČNI RASPLET

Bakrar ostvario transfer karijere i ‘pretekao‘ Frigana, Istra dobiva dva milijuna dolara!

Dok su mu suigrači kretali za Kopar, Bakrar je čekao u Puli formaliziranje transfera
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. srpanj 2023. 19:00

Monsef Bakrar seli u MLS! Preciznije rečeno, alžirski napadač postat će član FC New York City-a, jedanaestoplasirane momčadi istočne konferencije američke profesionalne lige! Tamošnje je prvenstvo u punom jeku (veljača-listopad). FC New York City je klub koji spada pod City Football Group, investicijsku grupaciju iz Abu Dhabija, koja je, uz desetak klubova širom svijeta, vlasnik i Manchester Cityja...

Monsef Bakrar će se za Istru 1961 pokazati izvanredno uspješan poslovni rezultat. Došao je 26. srpnja prošle godine, na inicijativu sportskog direktora Saše Bjelanovića. On je Alžirca primijetio dok je skautirao za Atalantu i čim je postao direktor Istre odmah je krenuo u akciju da ga dovede.

Bakrar je u Pulu došao u dobi 21 godine, praćen famom da je veliki potencijal, brzi igrač koji se odlično snalazi kao devetka i lijevo krilo. Sve što je Bjelanović najavljivao, pokazalo se tijekom HNL sezone. Bakrar je odigrao 31 utakmicu (pored dva kup susreta) i postigao je osam golova uz tri asistencije. Igrao je u prosjeku 54 minute. Za transfer iz alžirskog ES Setifa pulski prvoligaš nije platio odštetu, a Bakrar je dobio ugovor na godinu dana s mogućnosti produžetka od strane Istre. Klub je odmah u studenom iskoristio tu opciju te je vezao igrača do lipnja 2025. godine.

Frigan ili preskup ili nedostupan

Za Monsefa Bakrara FC NYC platit će Istri 1961 2 milijuna dolara odštete (oko 1,8 milijuna eura), a Bjelanović je utvrdio i postotak od idućeg transfera alžirskog napadača. Tako će se, eto, unutar 11 mjeseci potvrditi kako je Istra 1961 iskoračila kao klub, inkasirajući s ovim transferom (kada se formalno naplati) blizu 4,5 milijuna eura. Toliko se naime prihodovalo od transfera Perkovića (2 milijuna), Miškovića (250 tisuća) i Belje (postotak 300 tisuća).

image
GORAN MEHKEK/Cropix

Za Istru 1961 se epilog transfera Monsefa Bakrara pokazao u kudikamo povoljnijoj (sigurnijoj) varijanti od umalo zaključenog prijelaza u Dinamo. U tom aranžmanu Zeleno-žuti su trebali dobiti 400-500 tisuća eura za posudbu Bakrara do lipnja 2024. godine, a onda bi Dinamo mogao (a ne morao) otkupiti igrača za 1,1 milijun eura. Taj posao naposljetku je propao nakon što Dinamo nije uspio usmjeriti prema Istri 1961 dva igrača, kako je bilo od početka pregovora dogovarano. FC New York City, koliko se može zaključiti iz medijskih špekulacija, bio je na tragu Matije Frigana. Kupovinom ugovora Monsefa Bakrara logično je zaključiti kako im je Frigan ili preskup ili iz nekog drugog razloga nedostupan...

Prodajom Bakrara prijelazni rok u Istri 1961 bi, što se tiče izlaznih transfera igrača ocijenjenih kao zanimljivi tržištu (prije svih Majkić, Petrusenko...) trebao biti zaključen. S obzirom na to da vlasnik Istre, grupacija Baskonia-Alaves, pulskog prvoligaša tretira razvojnim klubom, njihov je stav da se kvalitetne ponude kao što je ova za Bakrara, ili ona prije za Perkovića, ne smiju propuštati. Dojam je i iz razgovora s direktorom Bjelanovićem kako je možda prodaja Bakrara najpogodnija u omjeru prihoda (pola proračuna kluba) i mogućnosti da ga se nadoknadi.

Osnaživanje pozicije na tržištu

Nije tajna da je dolazak Nigerijca Lawala pitanje dana, odnosno da je taj mladi reprezentativac i na nedavnom svjetskom prvenstvu u Argentini potvrdio sve ono dobro što se o njemu govorilo još za turnira u Viareggiu, u travnju. Lawal je klasični centarfor, prodoran je i okomit, odlično skače glavom i može biti optimalna alternativa za Bakrara. Pored toga, dolaskom Chiovanija Amatkarija Istra je dobila također brzog igrača, pa bi se i time mogla kompenzirati "dubina" koju je donosio Bakrar. Uza sve to, čini se da se i Darwin Matheus malo primirio u prgavom pritisku da ga se pusti natrag u SAD, te se priključio treningu. S njime, uz Lisicu i Vuka, brzinski faktor Zeleno-žutih bio bi ove sezone prilično dobrostojeći.

Treba se podsjetiti i činjenice da je Bakrar do suspenzije Ante Ercega imao status alternative i to po stavu trenera Gonzala Garcije. On je tvrdio da je Bakrar veliki potencijal ali ga se mora taktički i tehnički nadograditi za europski nogomet. Kad je zauzeo devetku po Ercegovom odsustvu (2 mjeseca), Bakrar je potvrdio taj napredak i bio je zbilja izvrstan.

Nije zato čudno da su ga tražili iz Dinama, interesirali se iz Austrije, Belgije i Italije. Naposljetku je "ispala" Amerika, a taj transfer će dodatno osnažiti poziciju Istre 1961 na tržištu. Ona više ne "poklanja" svoje igrače za sitniš za preživljavanje. Dio ove odštete za Bakrara će se, između ostalog investirati u klupski kamp u Balama...

U idućem tjednu Saša Bjelanović najavio je novosti odnosno konkretizaciju dovođenja stopera i lijevog beka. Nije se izjašnjavao o kome se radi, ali je dometnuo tek da su strani igrači.

Linker
30. travanj 2024 18:46