PAU BARRENA/Afp
TO MU JE TREBALO

Barça je napravila pun pogodak. Xavijeva igra omogućit će novoj zvijezdi da se vrati u elitu

Sustav igre Blaugrane mogao biti upravo ono što treba Joãu Felixu
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 04. rujan 2023. 23:29

"Volio bih igrati za Barçu”, “Barcelona je uvijek bila moj prvi izbor i volio bih se pridružiti Barçi”, “To je oduvijek bio moj san od djetinjstva”,“Ako se dogodi, bit će to za mene ostvarenje sna", riječi su kojima je portugalski napadač João Felix prije više od mjesec dana obznanio Fabriziju Romanu svoju želju u netom završenom prijelaznom roku.

U tom trenutku nisu postojale glasine o mogućem prelasku u Barcu, Katalonci su se tada borili sa svojim financijama i nije bilo izvjesno hoće li moći uopće pokušati potpisati Portugalca. Ali on je bio spreman riskirati sve, i time je efektivno izbacio iz trke sve druge moguće kandidate za njegov potpis - znali su da je u igri samo Barcelona.

Sada poslije ludog posljednjeg dana mercata, može ponosno reći, zajedno sa svojim imenjakom Joãom Cancelom, kako se rizik isplatio. Njih dvojica su novi igrači Barcelone, portugalski dvojac pridružio se na jednogodišnjim posudbama, bez opcije otkupa ugovora, koje se nisu mogle umetnuti zbog financijske situacije katalonskog kluba. Za Barcelonu to je na papiru također odličan posao, klub je dobio izgrađenog portugalskog reprezentativca, ali ostaje pitanje kako će se Felix uklopiti u igru Španjolaca.

Chelsea nije pravi pokazatelj

Barcelonina taktička postavka na papiru prikazuje sustav u formaciji 4-3-3, koji je Xavi prakticirao od kada je sjeo na klupu prvaka La Lige. Površno gledano, reklo bi se kako takva igra ne odgovara najbolje Felixu, koji se nabolje snalazi u ulozi desetke, iza fizički jakog napadača, kakvu je imao u svjetlijim danima u Atletico Madridu. Njegova epizoda u Chelseaju pod vodstvom Franka Lamparda također ne obećava, ali individualne partije igrača Chelseaja u prošloj sezoni trebaju se uzeti s dozom opreza, s obzirom na kaotično stanje koje je vladalo u klubu tijekom cijele godine.

Barcelonin cilj je imati loptu u nogama, a upravo se tamo najbolje snalazi Felix, zbog čega je i dan danas neobjašnjiv njegov izbor odlaska u Atletico

Kada se malo dublje zadubi u igru Barcelone, može se zaključiti kako bi Xavijev organizirani pozicijski sistem mogao biti upravo ono što Felixu treba. Njegova 4-3-3 formacija u fazi napada u pravilu se pretvara u 3-2-4-1 sustav, pri čemu se desni bek povlači na trećeg stopera, dok se po lijevoj strani Balde diže i operira u zoni krilnog igrača. U veznoj liniji stvara se takozvana ‘kocka‘, koju formiraju četiri vezna igrača, trojica koja originalno započinju u veznoj liniji, a to su na izbor Gündogan, Romeu, De Jong i Pedri te igrač koji u startu drži poziciju lijevog krila, a to je do sada bio Gavi. Desno krilo na svojoj strani također drži aut liniju, a cilj takve igre je što više raširiti protivničku obranu kako bi se stvorilo što više jedan na jedan situacija koje igrači tolike kvalitete mogu iskoristiti.

Otključavanje potencijala

Tako je Barcelona igrala bez klasičnog lijevog krila, a u zadnje vrijeme partije mladog Gavija nisu bile toliko izražene, pa bi Felix mogao zauzeti upravo njegovu poziciju na terenu. Tako bi Felix u fazi obrane držao poziciju lijevo krila, dok bi u napada operirao na lijevoj strani veznog četverca, u takozvanom međuprostoru, čime bi do izražaja najbolje došle njegove najjače karakteristike, igra kada je okrenut glavom prema golu, a sa svih strana se nude opcije koje mogu pomoći otključati njegovu kreativnost i lucidnost s loptom. Iza njega je također čvrsta baza koja mu čuva leđa, pa bi time imao i slobodu uzeti određenu dozu rizika u svojoj igri.

Upravo bi ovaj sustav igre mogao biti ono što su mu kroz cijelu karijeru zazivali nogometni analitičari. Barcelonin cilj je imati loptu u nogama, a upravo se tamo najbolje snalazi Felix, zbog čega je i dan danas neobjašnjiv njegov izbor odlaska u Atletico Madrid Diega Simeonea u kojem te kvalitete nisu mogle toliko dolaziti do izražaja. Ovo je prilika mladom Portugalcu da se vrati na pravi put u svojoj karijeri i napokon otključa svoj veliki potencijal koji je Benfica naplatila 120 milijuna eura.

Postavlja se pitanje hoće li Barcelona moći otkupiti njegov ugovor u slučaju da Felix odradi dobru sezonu, a zna se da Atletico sigurno neće dati popust jednom od svojih najvećih rivala u borbi za titulu prvaka.

Linker
22. svibanj 2024 15:59